4 Petua Mencegah Duduk Angin

Jakarta - Jika anda merasakan tekanan di dada, anda mungkin mengalami angina atau angina. Keadaan ini boleh terasa seperti serangan jantung, tetapi lebih merupakan peringatan awal. Kesakitan dada berlaku kerana tidak cukup darah yang mengalir ke jantung. Angina sering dikaitkan dengan gejala penyakit jantung, dan ia berlaku ketika sesuatu menyekat arteri atau terdapat penurunan aliran darah ke bahagian arteri yang membawa darah kaya oksigen ke jantung.

Angin duduk boleh hilang dengan cepat. Walau bagaimanapun, ia juga boleh menjadi gejala masalah jantung yang mengancam nyawa. Angina berbeza dengan selsema, terutama dalam kesakitan yang muncul. Sekiranya selesema dicirikan oleh sakit di bahagian atas perut, angina berlaku apabila rasa sakit berlaku di dada.

Namun, ternyata angin yang duduk dapat dicegah. Lalu, bagaimana cara mencegah penyakit duduk angin kanan?

  • Perhatikan tekanan darah

Tekanan darah tinggi atau hipertensi adalah risiko yang memicu angina. Tekanan darah tinggi menyebabkan aliran darah menjadi kurang lancar, dan terdapat tekanan pada dinding saluran darah. Keadaan ini menjadikan saluran darah tersumbat dan rosak.

Oleh itu, jika anda mempunyai sejarah hipertensi, anda harus kerap memeriksa tekanan darah anda, terutamanya jika anda sering merasa sakit di dada. Jangan lupa, hadkan pengambilan makanan yang tinggi garam, kerana ini memburukkan lagi tekanan darah tinggi.

Baca juga: Perkara-perkara ini dapat meningkatkan risiko untuk masuk angin

  • Gaya hidup sihat

Obesiti boleh menjadi pencetus seseorang untuk mengalami angina. Ini disebabkan oleh pengambilan makanan berkalori tinggi dan gaya hidup yang tidak sihat. Jadi, mulai sekarang, ubah gaya hidup dan diet anda. Elakkan makanan yang tinggi lemak dan karbohidrat, bersenam secara teratur, dan jaga pengambilan cecair harian dengan mengambil air sesuai dengan keperluan tubuh. Jangan lupa, elakkan tidur lewat kerana boleh mempengaruhi diet anda.

  • Hadkan Makanan yang Tinggi dalam Kolesterol

Mencegah angina dapat dilakukan dengan mengehadkan makanan yang tinggi kandungan kolesterol. Bukan tanpa sebab, makanan kaya kolesterol mencetuskan plak yang membuat aliran darah tersekat jika ada pengumpulan. Aliran darah yang tidak lancar adalah penyebab angina yang paling biasa.

Sebagai pengganti, anda harus mengambil makanan yang kaya dengan nutrien sihat untuk tubuh, seperti sayur-sayuran dan buah-buahan, biji-bijian, ikan, tenusu dan daging tanpa lemak. Semua makanan ini mengandungi khasiat yang baik untuk menyokong tubuh yang sihat.

Baca juga: Angin Duduk Boleh Menyebabkan Kematian, Mitos atau Fakta Mengejut?

  • Jauhi rokok dan alkohol

Sekiranya anda suka merokok atau minum alkohol, anda harus menghentikan tabiat buruk ini sekarang. Sama seperti kolesterol, rokok dan alkohol menyebabkan penumpukan plak yang mengakibatkan penyumbatan aliran darah ke seluruh badan, terutama jantung. Belum lagi bahan berbahaya lain dalam rokok dan alkohol yang tidak pernah baik untuk tubuh.

Baca juga: Inilah yang dimaksudkan dengan angin duduk

Itulah beberapa petua untuk mencegah angina atau angina yang boleh anda cuba di rumah. Untuk memaksimumkan pencegahan, tanyakan kepada doktor apa yang anda tidak ketahui mengenai penyakit ini melalui aplikasi . Ayuh, muat turun dan gunakan aplikasinya sekarang!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found