Kulit berminyak lebih mudah terkena bintik hitam, betul?

, Jakarta - Blackheads adalah lebam kecil pada kulit yang disebabkan oleh folikel rambut yang tersumbat. Blackheads adalah sejenis jerawat, tetapi jenis jerawat ini masih ringan. Salah satu bahagian kulit yang sering terkena bintik hitam adalah wajah, terutama pada hidung, dahi dan dagu. Perbezaannya dengan jerawat biasa, bintik hitam tidak menyebabkan keradangan. Maksudnya, jerawat jenis ini tidak menyebabkan jangkitan, jadi tidak menyakitkan.

Seseorang yang mempunyai kulit berminyak dianggap lebih cenderung mendapat komedo. Adakah betul? Inilah penjelasannya.

Baca juga: Inilah perbezaan antara komedo hitam dan komedo putih

Adakah benar bahawa kulit berminyak terdedah kepada komedo?

Komedo terbentuk apabila folikel rambut di kulit menjadi tersumbat. Nah, setiap folikel mengandungi satu rambut dan kelenjar yang menghasilkan minyak. Minyak ini disebut sebum yang membantu menjaga kulit lembut. Apabila jumlah minyak yang dihasilkan terlalu banyak, sel kulit mati dan minyak terkumpul di folikel rambut. Akibatnya, terdapat benjolan yang disebut komedo.

Sekiranya kulit di atas benjolan tetap tertutup, benjolan itu disebut benjolan whitehead atau whiteheads yang tidak terlalu jelas. Namun, ketika kulit di atas benjolan terbuka, paparan udara dapat membuatnya kelihatan hitam yang sering disebut sebagai komedo. Komedo jenis ini biasanya lebih berhati-hati bagi sesetengah orang kerana boleh mengganggu penampilan wajah. Selain dari kulit berminyak, terdapat banyak faktor lain yang boleh menyebabkan komedo, seperti:

  • Penumpukan bakteria Propionibacterium acnes pada kulit.
  • Kerengsaan folikel rambut apabila sel kulit mati tidak berkurang secara berkala.
  • Mengalami perubahan hormon yang menyebabkan peningkatan pengeluaran minyak semasa remaja, semasa haid, atau semasa mengambil pil kawalan kelahiran.
  • Mengambil ubat-ubatan tertentu, seperti kortikosteroid, litium, atau androgen.

Sebilangan orang juga merasakan makanan atau minuman tertentu boleh mencetuskan komedo. Produk tenusu dan makanan yang meningkatkan kadar gula dalam darah, seperti karbohidrat, adalah contoh makanan yang sering mencetuskan jerawat.

Baca juga: 7 Cara Menghilangkan Komedo

Petua Mencegah Komedo

Tidak sukar untuk mengelakkan komedo. Kunci utama adalah menjaga kebersihan wajah. Berikut adalah beberapa petua yang boleh anda cuba:

1. Bersihkan Wajah Anda secara berkala

Basuh muka anda dengan pencuci muka yang sesuai dengan keadaan kulit anda ketika anda bangun dan sebelum tidur untuk menghilangkan penumpukan minyak. Mencuci muka lebih dari dua kali sehari boleh merengsakan kulit anda dan menjadikan jerawat lebih teruk. Gunakan pembersih lembut yang tidak merengsakan atau memerah kulit. Anda mungkin dapat memilih sabun antibakteria yang dapat membunuh bakteria P. Acnes untuk mengelakkan jerawat.

Juga pertimbangkan untuk kerap mencuci rambut dengan syampu, terutamanya jika rambut anda berminyak. Minyak rambut boleh menyebabkan pori tersumbat. Juga penting untuk mencuci muka setelah memakan makanan berminyak seperti makanan goreng, kerana minyak dari makanan ini dapat menyumbat liang.

2. Gunakan Produk Tanpa Minyak

Setiap produk yang mengandungi minyak dapat menjadikan wajah anda lebih berminyak, menjadikannya mudah memicu komedo. Pilih alat solek, losyen, dan pelindung matahari yang bebas minyak atau tanpa komedogenik untuk mengelakkan bintik hitam terbentuk atau menjadikannya lebih teruk.

3. Mengelupas kulit

Scrub dan topeng pengelupasan dapat menghilangkan sel kulit mati dari wajah anda dan dapat membantu mengurangkan bintik hitam. Cari produk pengelupasan yang tidak merengsakan kulit.

Baca juga: 5 Bahan Semula jadi yang Anda Boleh Cuba Atasi Komedo

Sekiranya komedo semakin keras kepala dan anda menghadapi masalah untuk menghadapinya, berbincanglah dengan doktor kulit melalui aplikasi tersebut . Tidak perlu bersusah payah berjumpa doktor di hospital, melalui aplikasi ini anda boleh menghubungi doktor kapan saja dan di mana sahaja melalui e-mel Berbual atau Panggilan Suara / Video .

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses tahun 2020. Blackheads.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Semua yang anda perlu ketahui mengenai komedo.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found