Benjolan besar di bawah kulit boleh menjadi tanda hidradenitis suppurativa

, Jakarta - Hidradenitis suppurativa adalah keadaan yang menyebabkan seseorang mendapat benjolan yang menyakitkan di bawah kulit di akar rambut berhampiran beberapa kelenjar peluh.

Sebilangan besar pakar berpendapat ia disebabkan oleh penyumbatan pada akar rambut. Biasanya terjadi di kawasan di mana penghidapnya mempunyai rambut, seperti di bawah lengan, di pangkal paha, dan di antara punggung. Tetapi, ada kemungkinan anda juga mendapat hidradenitis suppurativa di tempat-tempat di mana kulit menggosok antara satu sama lain, seperti di antara paha atau di bawah payudara.

Benjolan juga boleh dijangkiti. Apabila itu berlaku, poket terbentuk di bawah kulit dan dipenuhi nanah yang dapat berbau busuk ketika dibuka. Sebenarnya, ia boleh meninggalkan parut juga. Untuk mengelakkan ketulan baru terbentuk, dapatkan rawatan secepat mungkin. Oleh kerana keadaan ini bertahan lama, ia dapat mengecewakan penghidapnya, sehingga menimbulkan tekanan.

Baca juga: Ini adalah 7 Ciri-ciri Benjolan Lipoma

Tidak ada penjelasan perubatan yang pasti untuk apa yang menyebabkan hidradenitis suppurativa. Masalah kulit boleh bermula apabila folikel rambut menjadi tersumbat dan gejala awal dapat dilihat pada usia 20-an atau lebih muda.

Secara amnya, keadaan ini lebih kerap berlaku pada wanita berbanding lelaki dan mereka yang berlebihan berat badan dan perokok. Kira-kira satu pertiga orang yang menghidap hidradenitis suppurativa mempunyai ahli keluarga yang mempunyai keadaan yang sama dan mempunyai jerawat. Penyakit ini tidak berkaitan dengan penggunaan deodoran, bedak ketiak, atau ketiak pencukur.

Tanda amaran pertama hidradenitis suppurativa kadang-kadang hanya satu ketulan yang menyakitkan dan meradang. Ia boleh bertahan selama berhari-hari atau berbulan-bulan. Di samping itu, terdapat kemungkinan timbulnya benjolan berulang di lokasi yang sama atau kawasan umum yang sama.

Baca juga: 5 Penyakit Yang Diketahui Kerana Benjolan di Leher

Benjolan ini boleh berubah menjadi kantong nanah di bawah kulit dan berbau dengan sensasi gatal. Penghidapnya boleh mendapatkannya di satu tempat atau beberapa kawasan sekaligus.

Sekiranya benjolan dalam, ia boleh berubah menjadi parut ketika sembuh. Sebilangan orang mendapat terowong di bawah kulit yang disebut saluran sinus yang menghubungkan pelbagai kawasan hidradenitis suppurativa.

Baca juga: Ketahui 13 Gejala Keradangan tonsil yang biasa

Benjolan dan poket yang bocor boleh hilang dan kembali. Dalam kes yang teruk, ia tidak sembuh sepenuhnya.

Diagnosis hidradenitis suppurativa

Doktor akan memeriksa kulit dan membuat diagnosis berdasarkan di mana benjolan dan kantungnya, dan berapa kerap anda memilikinya. Terdapat juga beberapa pertanyaan yang biasanya diajukan oleh doktor ketika memeriksa hidradenitis suppurativa, seperti:

  1. Berapa lama simptom bermula?

  2. Adakah mereka membuat anda sakit?

  3. Adakah anda pernah mengalami gejala ini pada masa lalu?

  4. Adakah saudara-mara keluarga juga mengalami masalah ini?

Jenis rawatan yang dilakukan seseorang adalah berdasarkan seberapa teruk kes itu. Bermula dari memampatkan dengan tuala hangat hingga menggunakan NSAID (ubat anti-radang bukan steroid). Ubat-ubatan bebas ini dapat menghilangkan rasa sakit dan membantu pembengkakan. Beberapa ubat biasa yang biasanya disyorkan oleh doktor, seperti:

  1. Aspirin

  2. Ibuprofen

  3. Naproxen

Antibiotik ini adalah ubat yang melawan jangkitan. Anda memerlukan preskripsi untuk mendapatkannya. Minum atau sapukan pada kulit. Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai hidradenitis suppurativa, anda boleh bertanya terus ke . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Caranya, muat turun sahaja aplikasinya melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor , anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .