Bayi dengan bisul, apa yang harus anda lakukan?

Jakarta - Anda tidak perlu panik jika melihat bisul pada si kecil. Bisul adalah jangkitan kulit yang biasanya terjadi pada folikel rambut atau kelenjar minyak. Secara amnya, keadaan ini disebabkan oleh jangkitan kuman Staphylococcus aureus .

Pada awal penampilannya, bisul hanya kelihatan seperti kulit kemerahan dengan tekstur lembut. Pada mulanya ia membentuk benjolan kecil, dan lama kelamaan ia akan tumbuh. Warnanya menjadi putih kerana nanah mula berkumpul di bawah kulit. Keadaan ini juga mula berlaku pada hari keempat hingga ketujuh.

Bisul biasanya sembuh dengan sendirinya. Namun, proses penyembuhan dapat dipercepat dengan mengambil sejumlah langkah perawatan. Kerana jika bisul tidak dirawat dengan segera, ia akan membesar, membesar, dan menyakitkan, terutama jika si kecil yang memilikinya.

Baca juga: Mitos Selalunya Makan Telur Boleh Membuat Ulser, Betul?

Belum lagi jika nanah dalam bisul berpotensi memasuki aliran darah, kemudian menyebabkan jangkitan pada organ lain. Walaupun dianggap jarang, jika ini terjadi, bahagian yang dijangkiti dapat mengalami masalah serius. Untuk itu, ibu harus tahu bagaimana menangani sekiranya ibu melihat bisul pada anak, termasuk:

  1. Jangan Tekan Bisul

Mungkin apabila anda melihat bisul pada kulit anak kecil anda, ibu teruja untuk memerahnya. Namun, jangan sekali-kali cuba menekan bisul, kerana ini akan mempengaruhi kawasan sekitarnya. Tekanan pada bisul akan menyebabkan bisul keluar dari nanah yang akan menyebabkannya merebak ke kawasan badan yang lain. Mengeringkan nanah dengan menusuk jarum atau benda lain hanya akan menjadikan jangkitan menjadi lebih teruk.

  1. Memampatkan

Tindakan menangani sebagai pertolongan cemas yang boleh dilakukan oleh ibu adalah memampatkannya. Kompres hangat akan membuat dan mengalirkan nanah dari mendidih. Kaedah mudah ini boleh dilakukan hanya dengan membasahi kain lembut dengan air suam atau panas. Kemudian, letakkan perlahan-lahan di kawasan mendidih pada kulit si kecil anda. Lakukan tindakan ini 3-4 kali setiap hari. Apabila bisul sudah pecah, bersihkan kulit dengan sabun antiseptik untuk menghilangkan nanah. Akhirnya, tutup luka dengan pembalut steril.

Baca juga : 3 Cara Mengatasi Bisul pada Bayi

  1. Gunakan Bawang dan Bawang Putih

Cara mengatasi bisul pada anak juga boleh dilakukan dengan menggunakan bawang dan bawang putih. Sekiranya mendidih pecah, letakkan campuran bawang dan bawang putih yang dihancurkan pada mendidih. Ini akan menghilangkan bakteria dan mempercepat penyembuhan.

  1. Menjaga kebersihan

Anda perlu tahu bahawa bisul dapat merebak dengan cepat melalui penularan. Kemudian langkah lain adalah anda mesti membersihkan kawasan mendidih dengan sepotong kapas yang dicelupkan ke dalam larutan antiseptik. Bersihkan kawasan itu, keringkan, dan tutup dengan plaster.

Tindakan ini bertujuan untuk mengelakkan penyebaran dan mengelakkan tangan anak kecil anda menyentuh bisul. Jangan lupa untuk sentiasa membersihkan bisul untuk menjaga kebersihan, iaitu mencuci sebelum dan sesudah membersihkan bisul.

Baca juga: Bolehkah Telur Betul Menyebabkan Bisul?

Sekiranya bisul tidak sembuh selama lebih dari dua minggu, itu bermakna si kecil anda mempunyai karbuncle. Sekiranya demikian, anda harus segera berbincang dengan doktor melalui permohonannya . Perbincangan dengan doktor di boleh dilakukan melalui Berbual atau Suara / Video. Ayuh, muat turun aplikasi di App Store dan Google Play!