Pilihan Rawatan untuk Gangguan Kecemasan Umum

Jakarta - Kegelisahan sebenarnya adalah salah satu emosi semula jadi yang dimiliki oleh manusia. Namun, jika kegelisahan dan kebimbangan itu berlebihan, tidak terkawal, dan tidak ada alasan yang jelas, itu mungkin merupakan gejala gangguan kecemasan yang umum. Gangguan ini tentunya boleh memberi kesan kepada kehidupan harian penghidapnya.

Pelbagai pemikiran buruk yang dialami oleh orang-orang dengan gangguan kecemasan umum juga dapat dibuat. Mereka mungkin merasakan sesuatu yang buruk akan menimpa mereka, dan tidak dapat berhenti memikirkannya. Gangguan ini boleh berlaku kepada sesiapa sahaja, tanpa mengira usia. Jadi, adakah cara untuk mengatasi gangguan kecemasan umum?

Baca juga: Gangguan Kecemasan Menjadi Mimpi Buruk, Inilah Sebabnya

Cara Mengatasi Gangguan Kecemasan Umum

Kerana simptomnya serupa dengan gangguan kesihatan mental yang lain, gangguan kecemasan umum sukar dikenal pasti. Namun, jika anda atau orang yang dekat dengan anda mengalami gejala kegelisahan berlebihan yang tidak dapat dikawal, anda harus segera meminta pertolongan dari psikologi atau psikiatri, sehingga diagnosis dapat dibuat.

Untuk menjadikannya lebih mudah, anda boleh muat turun permohonan untuk berbincang dengan ahli psikologi bila-bila masa dan di mana sahaja. Sekiranya didiagnosis dengan gangguan kecemasan umum, biasanya pilihan rawatan yang boleh dilakukan adalah ubat dan psikoterapi. Walau bagaimanapun, jenis rawatan apa yang akan disesuaikan dengan keparahan yang dialami.

Pemberian ubat biasanya bertujuan untuk mengurangkan gejala fizikal yang mungkin berlaku. Jenis ubat yang ditetapkan oleh doktor termasuk:

 • Ubat antidepresan, seperti Inhibitor Pengambilan Serotonin Selektif (SSRI).
 • Ubat penenang, seperti benzodiazepin. Walau bagaimanapun, penggunaan ubat ini hanya untuk jangka pendek kerana terdapat kesan kebergantungan yang tinggi.

Sementara itu, rawatan psikoterapi yang biasa boleh menjadi terapi tingkah laku kognitif. Matlamat terapi ini adalah untuk mengubah pemikiran dan tingkah laku yang boleh mencetuskan kegelisahan. Sebaliknya, terapi tingkah laku kognitif juga berfungsi untuk membantu penderita belajar mengenali dan mengawal pemikiran yang mencetuskan kegelisahan.

Baca juga: Mempunyai Kebimbangan Sosial? Cuba atasi perkara ini

Kemudian, sebagai ubat rumah, orang dengan gangguan kecemasan umum disarankan untuk melakukan perkara berikut:

 • Jalani gaya hidup sihat, seperti makan makanan sihat, bersenam, dan cukup rehat.
 • Elakkan perkara yang boleh mencetuskan kegelisahan.
 • Amalkan teknik relaksasi untuk mengatasi tekanan, seperti meditasi dan yoga.
 • Bersikap terbuka kepada mereka yang terdekat dengan anda mengenai masalah yang anda alami. Anda juga boleh menyertai komuniti orang yang juga menderita gangguan kecemasan umum, untuk perbincangan dan sokongan.

Bolehkah Gangguan Kecemasan Umum Dicegah?

Dalam kebanyakan kes, gangguan kecemasan secara umum tidak dapat dicegah. Walau bagaimanapun, anda boleh mengambil beberapa langkah untuk mengelakkan gangguan ini muncul kembali, seperti:

 • Dapatkan bantuan segera dari ahli psikologi atau psikiatri sekiranya anda mengalami gejala gangguan kecemasan umum.
 • Elakkan merokok, alkohol, dan penggunaan dadah.
 • Jalani gaya hidup sihat.
 • Urus masa dan jadual aktiviti dengan teliti.
 • Penulisan jurnal atau buku harian , untuk menceritakan pelbagai perkara yang dialami. Ia juga dapat membantu anda mengenal pasti faktor-faktor yang mencetuskan kegelisahan.
 • Lakukan meditasi dan yoga secara berkala, atau aktiviti lain yang menyeronokkan untuk mengatasi tekanan.

Baca juga: 5 Tanda-tanda Gangguan Kecemasan yang Perlu Anda Ketahui

Pada dasarnya, gangguan kesihatan mental, seperti penyakit fizikal, dapat diubati dan boleh menyebabkan komplikasi jika gejala tidak diendahkan. Oleh itu, jangan ragu untuk membincangkan pelbagai gejala gangguan mental yang dialami oleh psikologi atau psikiatri. Semakin cepat gangguan itu dikesan, rawatan lebih cepat dapat dilakukan, sebelum gangguan tersebut dapat mengurangkan kualiti hidup dan mengganggu aktiviti.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Gangguan Kecemasan Umum.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Gangguan Kecemasan Umum.