2 Jenis Pelepasan Otoacoustic (OAE) Yang Perlu Anda Ketahui

, Jakarta - Pendengaran adalah salah satu deria penting yang dimiliki manusia. Sekiranya deria ini tidak berfungsi dengan baik, maka risiko mengalami gangguan pertuturan akan menjadi lebih besar, terutamanya jika keadaan ini berlaku pada usia dini seperti bayi. Atas sebab ini, sangat mustahak untuk menjalani ujian pendengaran pada bayi yang baru lahir sehingga kehilangan pendengaran dapat dikesan seawal mungkin, sehingga kemungkinan pemulihan lebih besar.

Nah, salah satu ujian pendengaran yang boleh dilakukan pada bayi baru lahir adalah: pelepasan otoacoustic (OAE). Ujian OAE selanjutnya dibahagikan kepada dua jenis. Ketahui jenis ujian OAE yang ada di sini supaya anda dapat menentukan jenis mana yang lebih sesuai untuk si kecil anda.

Terdapat sebanyak dua peratus bayi yang baru lahir berisiko pekak. Itulah sebabnya ujian atau pemeriksaan pendengaran harus dilakukan bukan hanya untuk mengesan, tetapi juga mencegah kehilangan pendengaran.

Sekiranya ibu bapa cepat melakukan ujian pendengaran, bayi di bawah satu tahun yang didiagnosis mengalami pendengaran masih boleh disembuhkan dengan melakukan pemulihan pendengaran. Namun, jika bayi dibiarkan membesar dengan kehilangan pendengaran yang tidak dapat dikesan, maka si kecil berisiko tinggi juga mengalami gangguan pertuturan.

Baca juga: 6 Ujian Kesihatan Bayi Baru Lahir

Secara umum, terdapat dua jenis ujian untuk mengesan gangguan pendengaran, iaitu subjektif dan objektif. Salah satu ujian objektif pendengaran yang paling kerap digunakan adalah pelepasan otoacoustic (OAE). OAE adalah ujian pendengaran bayi untuk memeriksa fungsi sel rambut yang terdapat di koklea.

Semasa menjalani peperiksaan pelepasan otoacoustic , bayi akan diletakkan pada alat berbentuk alat dengar yang digunakan untuk mengukur getaran bunyi di saluran telinga. Kemudian, rangsangan akan dipancarkan melalui alat dengar dan akan ditangkap oleh sel rambut yang sebelumnya menggetarkan gendang telinga dan melewati tulang pendengaran.

Stimulus yang ditangkap oleh sel-sel rambut ini kemudian menghasilkan getaran yang sekali lagi ditangkap oleh sel-sel rambut penerima . Setelah getaran diterima oleh penerima , maka dapat diketahui apakah fungsi koklea didasarkan pada perbezaan amplitud yang diterima.

Baca juga: Cara Mengesan Kehilangan Pendengaran pada Bayi

OAE sendiri terbahagi kepada dua jenis, iaitu:

1. Pelepasan Otoakustik Sementara (TOAE).

Dalam pemeriksaan ini, suara yang dipancarkan adalah tindak balas terhadap rangsangan akustik, dan terdedah untuk jangka masa yang agak pendek. Suara yang diberikan dapat berupa nada "klik", tetapi juga dapat menjadi nada burst.

2. Pelepasan Otoacoustik Produk Penyimpangan (DPOAE)

Dalam ujian ini, suara dipancarkan sebagai tindak balas kepada dua nada serentak dengan frekuensi yang berbeza.

Sementara itu, berdasarkan kaedah peperiksaan, OAE terbahagi kepada dua jenis:

1. Sapu OAE

Dalam pemeriksaan ini, peranti yang digunakan akan mengimbas keseluruhan spektrum OAE, untuk mencari kawasan tercicir yang mungkin tidak dapat dikesan. Pemeriksaan OAE jenis ini biasanya dilakukan pada orang yang mengalami gejala tinnitus (berdering di telinga).

2. Penindasan Kontralateral

Pemeriksaan OAE jenis ini dilakukan dengan memberi suara lain di telinga yang bertentangan atau yang tidak diperiksa. Jadi, ujian ini dilakukan dengan mengurangkan amplitudo TOAE di telinga yang bertentangan dengan memberikan suara topeng . Walau bagaimanapun, hasil OAE jenis ini tidak dapat diandalkan untuk penggunaan klinikal, jadi satu siri ujian lain masih diperlukan.

Baca juga: Jenis Ujian Pendengaran, Ini adalah Fakta Pelepasan Otoacoustic

Itulah dua jenis pemeriksaan pelepasan otoacoustic apa yang anda perlu tahu. Sekiranya anak anda mengalami gejala kehilangan pendengaran, lebih baik anda berjumpa doktor THT secepat mungkin. Ibu juga boleh membincangkan masalah kesihatan yang dialami oleh anak-anak mereka dengan menggunakan aplikasi tersebut , kamu tahu. Anda boleh menghubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found