Masalah Jantung, Inilah Cara Mencegah Fibrilasi Ventrikular

, Jakarta - Fibrilasi ventrikel adalah salah satu masalah jantung yang perlu anda perhatikan. Kerana penyakit ini dapat membuat jantung tidak dapat menjalankan fungsinya dengan baik, iaitu mengepam darah ke seluruh tubuh. Akibatnya, pelbagai organ dan tisu di dalam badan, terutamanya organ penting yang tidak mendapat bekalan darah dan oksigen yang mencukupi dapat berhenti berfungsi.

Keadaan ini boleh menyebabkan penghidap kehilangan kesedaran hanya dalam beberapa saat. Itulah sebabnya anda perlu menjaga jantung yang sihat untuk mengelakkan fibrilasi ventrikel. Ketahui cara mencegah fibrilasi ventrikel yang boleh anda lakukan di sini.

Apakah Fibrilasi Ventrikular?

Fibrilasi ventrikel adalah gangguan irama jantung, di mana jantung berdegup dengan sangat pantas. Ini dipicu oleh gangguan pada impuls elektrik di jantung yang menjadikan ruang jantung (ventrikel) bergetar tidak terkawal. Akibatnya, jantung tidak dapat mengepam darah dengan baik ke seluruh tubuh, yang akhirnya menghentikan bekalan darah dan oksigen ke organ penting.

Fibrilasi ventrikel adalah keadaan perubatan kecemasan yang memerlukan rawatan segera, kerana orang yang menghidapinya dapat kehilangan kesedaran hanya dalam beberapa saat. Kecacatan jantung ini juga sering dijumpai dalam kes serangan jantung dan merupakan penyebab kematian yang paling biasa akibat serangan jantung.

Pertolongan pertama yang dapat diberikan kepada orang dengan fibrilasi ventrikel yang kehilangan kesadaran adalah melakukan resusitasi kardiopulmonari (CAR). bantuan pernafasan / CPR) atau mentadbir alat kejutan jantung yang disebut defibrillator.

Baca juga: Inilah sebab mengapa orang boleh pingsan kerana degupan jantung menurun

Punca Fibrilasi Ventrikular

Denyutan jantung seseorang dipengaruhi oleh impuls elektrik. Sekiranya proses mengalirkan elektrik ke jantung terganggu, ia akan menyebabkan irama jantung menjadi tidak teratur. Gangguan elektrik ini paling kerap berlaku setelah seseorang mengalami serangan jantung sebelumnya. Walau bagaimanapun, rangsangan elektrik juga dapat terganggu kerana parut pada otot jantung.

Proses pengaliran elektrik yang terganggu akan menyebabkan ruang jantung (ventrikel) bergerak sangat cepat atau juga dikenali sebagai takikardia ventrikel. Sekiranya tidak dirawat dengan segera, takikardia ventrikel akan mencetuskan keadaan yang lebih teruk, iaitu fibrilasi ventrikel.

Baca juga: Ketahui 5 Jenis Takikardia, Punca Denyutan Jantung Tidak normal

Apabila fibrilasi ventrikel berlaku, dua ruang bawah jantung tidak dapat mengepam darah dengan betul. Ini mengakibatkan tekanan darah penghidap menurun secara drastik dan bekalan darah ke seluruh badan, terutama organ penting, dihentikan.

Selain mempunyai sejarah serangan jantung secara tiba-tiba, faktor-faktor berikut juga dapat meningkatkan risiko seseorang mengalami fibrilasi ventrikel:

 • Pernah mengalami fibrilasi ventrikel sebelum ini

 • Kelainan pada otot jantung

 • Menghidap penyakit jantung kongenital

 • Menggunakan ubat haram, seperti kokain

 • 45-75 tahun

 • Kelainan elektrolit dalam badan, seperti magnesium dan kalium

 • Kecederaan yang menyebabkan kerosakan pada otot jantung, seperti dari letupan elektrik.

Cara Mencegah Fibrilasi Ventrikular

Kunci untuk memiliki jantung yang sihat dan mengelakkan fibrilasi ventrikel atau serangan jantung yang boleh menyebabkan kematian adalah menjalani gaya hidup sihat. Inilah gaya hidup sihat yang perlu anda mulakan untuk mencegah fibrilasi ventrikel:

 • Laksanakan diet yang sihat dan seimbang

 • Mengekalkan berat badan yang ideal, yang sesuai dengan indeks jisim badan (BMI)

 • Berhenti merokok

 • Bergerak secara aktif, misalnya dengan berjalan kaki selama 30 minit setiap hari.

Baca juga: 5 Gaya Hidup Sihat untuk Jantung yang Sihat

Itulah 4 cara untuk mencegah fibrilasi ventrikel. Anda juga boleh meminta nasihat doktor mengenai cara mencegah fibrilasi ventrikel dengan menggunakan aplikasi . Masa lalu Panggilan Video / Suara dan Berbual , anda boleh meminta nasihat kesihatan kapan saja dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.