Masalah Kesihatan Hernia Inguinal di Usus

, Jakarta - Mungkin istilah hernia inguinal masih asing di telinga anda. Keadaan ini adalah gangguan kesihatan pada usus yang tidak berbahaya, tetapi boleh menyebabkan komplikasi yang boleh mengancam nyawa. Sekiranya hernia inguinal menyakitkan dan membesar, pembedahan harus segera dilakukan untuk memulihkan kedudukan usus dan menutup celah yang menyebabkan keadaan ini. Ayuh, kenali hernia inguinal dan kenali gejalanya juga!

Baca juga: Ketahui 4 Gejala Hernia Berdasarkan Jenisnya

Apa itu Hernia Inguinal?

Hernia inguinal adalah keadaan perubatan yang dicirikan oleh penonjolan tisu lembut, melalui bahagian lemah atau terkoyak pada bahagian bawah dinding perut. Biasanya, usus adalah organ yang sering mengalami ketulan ini. Benjolan ini kadang-kadang menyakitkan, terutamanya ketika batuk, membungkuk, atau mengangkat benda berat. Benjolan ini akan muncul ketika anda mengangkat benda berat, dan akan hilang ketika anda berada dalam posisi berbaring.

Walaupun ia bukan penyakit berbahaya, keadaan ini tidak dapat sembuh dengan sendirinya. Sekiranya tidak dirawat, keadaan ini boleh menyebabkan komplikasi serius dan boleh mengancam nyawa. Untuk merawat hernia inguinal, doktor biasanya akan mengesyorkan pembedahan. Operasi ini bertujuan untuk mengembalikan kedudukan usus, dan merapatkan celah yang menyebabkan hernia ini.

Gejala Hernia Inguinal

Melemahkan bahagian yang menjadi celah bagi hernia inguinal, tidak akan menyebabkan gejala. Sebenarnya, anda tidak akan menyedari bahawa anda mempunyai hernia inguinal sehingga benjolan ini muncul. Ketika berdiri tegak, benjolan akan muncul, terutama ketika batuk. Benjolan ini akan terasa sakit dan sensitif apabila disentuh.

Sebagai tambahan kepada benjolan, beberapa gejala yang menunjukkan bahawa anda mempunyai hernia inguinal termasuk:

  • Terdapat perasaan minat, tekanan, dan kelemahan pada pangkal paha.

  • Terdapat rasa sakit dan kelembutan di benjolan.

  • Terdapat rasa sakit dan loya yang berlaku secara tiba-tiba ketika bahagian usus keluar dan terjepit di celah hernia, dan tidak dapat kembali ke posisi semula.

  • Terdapat pembengkakan di daerah sekitar testis, kerana sebahagian usus menembus dan memasuki kantung skrotum.

Keadaan di atas akan menjadikan usus kekurangan oksigen dan pengambilan darah. Sekiranya tidak dirawat dengan segera, keadaan ini akhirnya akan menyebabkan kematian sel-sel usus. Sekiranya anda mengalami kesakitan yang tiba-tiba, disertai dengan loya dan muntah, anda perlu berhati-hati. Kerana ini adalah tanda bahawa usus anda terperangkap dalam hernia!

Baca juga: Menurun Berok (Hernia), Apa Penyakit itu?

Punca Hernia Inguinal

Ia memerlukan masa yang lama untuk berkembang hernia inguinal. Walau bagaimanapun, penyakit ini juga mungkin berkembang secara tiba-tiba. Hernia inguinal disebabkan oleh kombinasi kelemahan otot dan ketegangan. Penyebab kelemahan dan ketegangan otot boleh berbeza-beza, dan berikut adalah faktor pencetus, termasuk:

  • Batuk kronik. Keadaan ini biasanya disebabkan oleh merokok yang berlebihan.

  • Jantina. Lelaki akan lebih mudah terkena hernia inguinal.

  • Orang dengan Sistik Fibrosis lebih terdedah kepada keadaan ini. Sistik Fibrosis keadaan yang menyebabkan kerosakan teruk pada paru-paru.

  • Berat badan berlebihan juga boleh memberi tekanan lebih tinggi pada perut dan boleh menyebabkan hernia inguinal.

  • Sembelit kronik. Tekanan semasa buang air besar adalah penyebab umum hernia inguinal.

  • Pekerjaan yang memerlukan jangka masa yang lama, atau kerja fizikal yang berat juga meningkatkan risiko terkena penyakit ini.

Hernia inguinal adalah keadaan yang mempengaruhi lebih banyak lelaki daripada wanita, dan boleh mempengaruhi seseorang pada usia berapa pun. Walaupun gangguan kesihatan usus ini bukan keadaan berbahaya, keadaan ini berisiko membawa kepada komplikasi yang boleh mengancam nyawa.

Baca juga: Mengangkat Berat Berat Sebab Hernias, Mitos atau Fakta?

Sekiranya anda memerlukan penjelasan lebih lanjut mengenai penyakit ini, anda boleh berbincang secara langsung dengan doktor pakar mengenai hernia inguinal dalam aplikasi melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video. Bukan itu sahaja, anda juga boleh membeli ubat yang anda perlukan. Tanpa kerumitan, pesanan anda akan dihantar ke destinasi anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun aplikasi di Google Play atau App Store!