Mengenali Fenomena Raynaud, Punca Jari Pucat dan Berwarna

, Jakarta - Fenomena Raynaud adalah gangguan yang berlaku ketika saluran darah di jari dan jari kaki bertindak balas sementara terhadap suhu sejuk, menyebabkan mati rasa dan kesejukan. Seseorang yang menderita fenomena Raynaud, arteri yang lebih kecil yang membekalkan darah ke kulit pada badan akan menjadi sempit, sehingga membatasi peredaran darah ke organ yang terkena.

Pada kebanyakan orang, penyakit ini bukanlah masalah kesihatan yang serius. Namun, bagi sesetengah orang, kekurangan aliran darah ke satu bahagian badan boleh menyebabkan penyakit atau kerosakan lain. Fenomena Raynaud lebih kerap berlaku pada wanita berbanding lelaki. Di samping itu, penyempitan saluran darah ini biasanya berlaku pada seseorang yang hidup dalam iklim yang sejuk.

Fenomena Raynaud mempunyai simptom, iaitu kulit berubah menjadi pucat dan berubah menjadi biru. Selain itu, penyakit ini juga boleh berlaku pada bahagian badan lain selain jari, seperti telinga, hidung, bibir, dan lidah. Rawatan untuk fenomena Raynaud bergantung kepada keparahannya dan keadaan kesihatan yang lain.

Baca juga: Jarang Diketahui, 2 Ini Menyebabkan Fenomena Raynaud

Ketika Fenomena Raynaud Melanda

Apabila badan sejuk, badan akan berusaha menjimatkan haba dari dalam. Salah satu cara untuk melakukannya adalah dengan melambatkan aliran darah ke titik terjauh, iaitu tangan dan kaki. Untuk melakukan ini, rangkaian arteri kecil yang membawa darah ke kawasan menjadi semakin sempit, jauh dari kulit.

Sekiranya anda menghidap fenomena Raynaud, arteri anda akan menyusut lebih banyak daripada biasa. Ini mematikan jari dan jari kaki sehingga menjadi putih atau biru. Gangguan ini biasanya berlangsung selama 15 minit. Apabila arteri berehat semula kerana badan terasa lebih panas, jari akan menjadi merah sebelum kembali normal.

Baca juga: Fenomena Raynaud

Jenis Fenomena Raynaud

Terdapat dua jenis fenomena Raynaud yang boleh berlaku pada seseorang, iaitu Raynaud primer dan sekunder. Inilah penjelasannya:

  1. Fenomena Raynaud primer. Ini berlaku tanpa penyakit yang mendasari dan gejala pada umumnya sangat ringan.

  2. Fenomena Raynaud sekunder. Keadaan ini disebabkan oleh penyakit lain. Secara amnya, keadaan ini menyerang tisu penghubung badan, seperti lupus atau rheumatoid arthritis. Fenomena Raynaud jenis ini jarang berlaku, tetapi boleh menyebabkan masalah kesihatan yang serius, seperti luka kulit dan gangren. Ini berlaku apabila sel dan tisu mati kerana kekurangan darah.

Rawatan Fenomena Raynaud

Fenomena Raynaud yang berlaku pada seseorang dapat diatasi dengan mengubah gaya hidup dan mengambil ubat. Perubahan gaya hidup adalah untuk memastikan badan tetap hangat dan secara amnya seseorang akan menggunakan sarung tangan dan kaus kaki agar tetap panas. Mengurangkan tekanan perasaan dan berhenti merokok juga disarankan untuk mengurangkan berlakunya penyakit.

Sekiranya mengubah gaya hidup anda tidak mencukupi, anda mesti minum ubat. Ubat yang biasa diambil adalah ubat tekanan darah, seperti penyekat saluran kalsium dan penyekat reseptor angiotensin. Ubat ini berfungsi dengan meningkatkan aliran darah ke jari dan jari kaki. Kemudian, jika berada dalam tahap yang teruk, komplikasi yang timbul, seperti bisul pada hujung jari, pesakit mesti mengambil ubat sildenafil atau prostacyclins.

Baca juga: 5 perkara ini boleh menyebabkan darah membeku di urat

Itulah perbincangan mengenai penyakit fenomena Raynaud. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai penyakit ini, doktor dari sedia menolong. Komunikasi dengan doktor dapat dilakukan dengan mudah melalui Berbual atau Suara / Panggilan video . Di samping itu, anda juga boleh membeli ubat di . Secara praktikal tanpa perlu meninggalkan rumah, pesanan anda akan dihantar ke destinasi anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun aplikasinya kini ada di App Store dan Google Play!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found