Kesan Sel Darah Putih yang berlebihan di dalam badan

Jakarta - Leukosit, itulah nama saintifik untuk memudahkan anda memahami salah satu sel dalam darah, iaitu sel darah putih. Sel-sel ini berfungsi untuk membantu tubuh melawan jangkitan dan beberapa penyakit. Walau bagaimanapun, apabila jumlah darah lebih tinggi daripada paras normal yang sepatutnya, anda mengalami leukositosis.

Leukositosis biasanya berlaku apabila badan anda dijangkiti atau diserang oleh jenis penyakit tertentu. Walau bagaimanapun, kadang-kadang ini dapat menjadi petunjuk bahawa badan anda berada dalam keadaan tertekan. Berdasarkan jenis sel darah putih yang meningkat, leukositosis dibahagikan kepada lima, iaitu:

  • Neutrofilia. Ini adalah peningkatan sel darah putih yang disebut neutrofil. Leukositosis jenis ini adalah gangguan darah yang paling biasa.

  • Limfositosis. Sekurang-kurangnya kira-kira 20 hingga 40 peratus sel darah putih terdiri daripada limfosit. Seperti neutrophilia, limfositosis juga paling biasa.

  • Monositosis . Gangguan darah ini berlaku apabila terdapat peningkatan jumlah monosit dalam darah. Walaupun begitu, gangguan darah ini jarang berlaku.

  • Eosinofilia. Ini bermaksud terdapat banyak sel yang disebut eosinofil dalam darah. Sel-sel ini membentuk sekitar satu hingga empat persen sel darah merah. Jenis ini juga merangkumi jarang dan jarang berlaku.

  • Basofilia. Gangguan ini berlaku apabila basofil mempunyai jumlah yang berlebihan dalam darah. Tidak banyak dalam keadaan normal, hanya 0.1 hingga 1 peratus sel darah merah.

Baca juga: Cara Menurunkan Leukosit Tinggi pada Bayi

Setiap keadaan ini cenderung dikaitkan dengan beberapa keadaan perubatan lain, seperti neutrophilia yang berkaitan dengan jangkitan dan keradangan, limfositosis yang berkaitan dengan jangkitan virus dan leukemia, monositosis yang berkaitan dengan jangkitan dan barah tertentu, eosinofilia yang berkaitan dengan alergi dan parasit, dan basofilia dengan kaitan dengan leukemia.

Leukositosis boleh menyebabkan gejala. Sekiranya jumlah sel darah putih di dalam badan tinggi, darahnya sangat tebal sehingga tidak dapat mengalir dengan baik. Keadaan ini memerlukan rawatan segera, kerana mencetuskan terjadinya strok , masalah penglihatan, masalah pernafasan, dan pendarahan dari kawasan yang ditutupi mukosa (mulut, perut, dan usus).

Baca juga: Ibu bapa Perlu Tahu Leukemia pada Anak

Gejala leukositosis lain berkaitan dengan keadaan yang menyebabkan jumlah sel darah putih meningkat, atau dengan kesan beberapa jenis sel darah putih. Ini termasuk demam, lebam mudah, penurunan berat badan, keringat malam, gatal-gatal dan ruam, masalah pernafasan dan mengi akibat reaksi alahan pada paru-paru. Sekiranya leukositosis berlaku kerana tekanan atau penggunaan ubat, gejala mungkin tidak berlaku.

Pencegahan Leukositosis

Cara terbaik untuk mengelakkan leukositosis adalah dengan mengelakkan atau mengurangkan semua perkara yang mencetuskan risiko atau penyebab yang tinggi. Anda harus membiasakan diri dengan kehidupan yang sihat, termasuk mencuci tangan dengan bersih untuk mengelakkan jangkitan. Anda juga harus menjauhi sebarang perkara yang boleh mencetuskan reaksi alergi.

Berhenti merokok untuk mengelakkan leukositosis yang berkaitan dengan merokok, dan minum ubat seperti yang diarahkan oleh doktor anda. Sekiranya anda mudah tertekan, cubalah mengurangkannya secara beransur-ansur dengan bercakap dengan orang terdekat anda. Terlalu cemas atau beremosi juga boleh menjadi pencetus.

Baca juga: Sebab-Sebab Orang Kesukaran Berhenti Merokok

Leukositosis biasanya merupakan tindak balas terhadap jangkitan atau keradangan, jadi anda tidak perlu terlalu risau. Walaupun begitu, ini juga boleh berlaku kerana penyakit serius seperti barah sel darah putih atau jenis lain. Sekiranya ia berkaitan dengan kehamilan dan senaman, anda tidak perlu terlalu risau, kerana keadaan ini normal.

Walau bagaimanapun, jika anda bimbang, anda boleh bertanya kepada doktor secara langsung supaya anda dapat mendapatkan rawatan yang betul dan mengelakkan komplikasi. Gunakan aplikasinya muat turun terus di telefon anda. Tanya Doktor, Periksa Makmal, dan Beli Ubat lebih mudah dengan aplikasi .