Mencampurkan Dos Vaksin Diklaim Selamat, Inilah Respons WHO

"Penyelidikan mengenai keberkesanan mencampurkan dos vaksin COVID-19 masih sangat terhad. Sejauh ini, data mengenai pencampuran vaksin terhad kepada vaksin AstraZeneca dan vaksin platform mRNA lain, seperti Pfizer atau Moderna. Akibatnya, pemberian dos vaksin AstraZeneca dan kemudian Pfizer atau Moderna untuk dos seterusnya terbukti memberikan tindak balas antibodi yang kuat. "

, Jakarta - Beberapa negara seperti Kanada, Finland, Perancis, Norway, Sweden, Sepanyol, dan Korea Selatan kini mulai mencampurkan dos vaksin COVID-19 dari pelbagai pengeluar. Beberapa negara melakukan ini kerana kekurangan bekalan, tetapi yang lain melakukannya dengan sengaja untuk meningkatkan keberkesanan vaksin. Oleh itu, adakah pencampuran dos vaksin telah terbukti selamat?

Melancarkan dari Reuters, Ketua saintis Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), Soumya Swaminathan mengatakan mencampurkan dos vaksin boleh menjadi trend yang berbahaya. Oleh itu, individu yang ingin mencampurkan vaksin tidak boleh memutuskan sendiri. Hanya agensi kesihatan awam yang dapat membuat keputusan berdasarkan data yang sudah ada.

Baca juga: Vaksin Pfizer Mengaku Selamat untuk Kanak-kanak berumur 5 hingga 11 Tahun

Jadi, Adakah Pencampuran Vaksin Mungkin?

Menurut pakar penyakit berjangkit WHO, Dr Katherine O'Brien, saat ini terdapat 17 jenis vaksin COVID-19 yang banyak digunakan di seluruh dunia. Sebilangan besar vaksin COVID-19 berfungsi dengan menyasarkan lonjakan protein. Sejauh ini, data mengenai sama ada campuran vaksin dapat menghasilkan keberkesanan untuk mensasarkan protein lonjakan masih sangat terhad.

Itulah sebabnya, perlu ada data konkrit mengenai jenis vaksin apa yang dapat dicampurkan untuk menjaga keberkesanan vaksin. Mencampurkan jenis vaksin yang tidak disetujui berisiko menyebabkan kesan kesihatan negatif atau mengurangkan keberkesanan. Kesan sampingan yang boleh timbul daripada mencampurkan jenis vaksin dilaporkan serupa dengan pemberian vaksin COVID-19 secara umum.

Mencampurkan vaksin dari pengeluar yang berbeza untuk penyakit tertentu seperti influenza, hepatitis A, dan penyakit lain, sebenarnya telah dilakukan pada masa lalu. Kadang kala pilihan ini harus dibuat kerana stok vaksin yang terhad, kelewatan pengeluaran, data terkini mengenai kesan sampingan yang perlu disiasat, dan sebab lain. Jadi, persoalan sama ada tidak betul mencampurkan vaksin bergantung kepada jenis vaksin. Kerana tidak semua jenis vaksin boleh dicampur satu sama lain.

Sekiranya anda belum mendapat vaksinasi COVID-19, anda harus segera mendapatkannya. Sebelum mendapat vaksin, pastikan badan tidak sakit dan dalam keadaan sihat. Untuk mengekalkan sistem imun anda, anda perlu menjaga diet yang sihat, bersenam secara teratur, cukup tidur, dan mengambil makanan tambahan jika perlu. Sekiranya stok vitamin dan suplemen hampir habis, anda boleh membelinya di kedai kesihatan . Ayuh, muat turun aplikasinya sekarang!

Baca juga: Lihat Cara Mengatasi Kesan Sampingan Selepas Vaksinasi COVID-19

Penyelidikan Berkaitan Pencampuran Dos Vaksin

Sejauh ini, data mengenai pencampuran vaksin terhad kepada vaksin AstraZeneca dan vaksin platform mRNA lain, seperti Pfizer atau Moderna. Katherine menjelaskan bahawa memberi dos vaksin AstraZeneca dan kemudian Pfizer atau Moderna untuk dos seterusnya terbukti memberikan tindak balas antibodi yang kuat. Di Amerika Syarikat, ujian klinikal sedang dijalankan mengenai penggunaan vaksin campuran sebagai suntikan penggalak pada orang dewasa yang diberi vaksin sepenuhnya.

Perancis dan Jerman juga mencadangkan vaksin campuran dalam beberapa kes. Ini kerana kerajaan tidak lagi mengesyorkan vaksin AstraZeneca untuk kumpulan usia tertentu.

Selain itu, Kanada, Finlandia, Perancis, Norway, Sweden, Sepanyol dan Korea Selatan juga telah membenarkan penggunaan vaksin yang berbeza untuk dos kedua jika dos pertama adalah AstraZeneca.

Kajian Spanish Combivacs menunjukkan bahawa orang yang menerima dos pertama vaksin AstraZeneca dan dos kedua vaksin Pfizer mempunyai tindak balas yang lebih kuat daripada pesakit yang menerima dua dos AstraZeneca.

Sementara itu, kajian yang dilakukan oleh percubaan Com-Cov Oxford Vaccine Group menunjukkan bahawa orang yang menerima vaksin campuran mengalami kesan sampingan yang lebih teruk. Walau bagaimanapun, kajian ini belum menentukan kesan pencampuran vaksin pada sistem imun.

Baca juga: Inilah sebab mengapa mangsa yang selamat COVID-19 hanya dapat vaksin setelah 3 bulan

Penyelidik dari National Institutes for Food and Drug Control di China baru-baru ini menguji empat jenis vaksin COVID-19 yang berbeza pada tikus. Akibatnya, tikus yang menerima dosis pertama vaksin adenovirus diikuti dengan dos kedua vaksin yang berbeza mempunyai tindak balas imun yang lebih kuat. Walau bagaimanapun, hasil ini tidak berlaku ketika jenis vaksin diberikan dalam urutan terbalik.

Rujukan:

Reuters. Diakses pada tahun 2021. WHO memberi amaran kepada individu agar tidak mencampurkan dan memadankan vaksin COVID.

Meja Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Adakah selamat mencampurkan vaksin ?.