Inilah Yang Perlu Anda Ketahui Mengenai Endoskopi Hidung

, Jakarta - Endoskopi hidung adalah prosedur untuk melihat saluran hidung dan sinus. Prosedur ini dilakukan dengan endoskopi, yang merupakan instrumen nipis dan fleksibel dengan kamera kecil dan cahaya. Pakar telinga, hidung, dan tekak (pakar otolaryngologi) akan sering melakukan prosedur ini pada orang yang mempunyai masalah.

Pemeriksaan hidung endoskopi dapat mendedahkan perincian khusus, seperti tempat pendarahan dan pembengkakan tisu hidung. Ia juga dapat digunakan untuk mencari pertumbuhan di dalam hidung yang mungkin barah. Dalam beberapa kes, endoskopi hidung boleh digunakan sebagai rawatan. Sebagai contoh, mungkin dilakukan pada anak untuk mengeluarkan benda asing dari hidung.

Baca juga: Adakah Endoskopi Hidung Selamat Dilakukan?

Keadaan yang Memerlukan Endoskopi Hidung

Seseorang memerlukan pemeriksaan endoskopi hidung jika mereka mengalami masalah hidung atau sinus, walaupun polip tumbuh di hidung. Rhinosinusitis adalah salah satu sebab yang paling biasa untuk melakukan endoskopi hidung. Gejala seperti kesesakan hidung, pelepasan kuning atau kehijauan dari hidung, dan sakit muka, adalah gejala yang perlu diperhatikan.

Dengan pemeriksaan hidung endoskopi, doktor akan menggunakan endoskopi untuk mencari pembengkakan dan polip. Nanah yang dijangkiti juga boleh diambil. Jadi ujian ini dapat membantu menentukan apa yang menyebabkan jangkitan dan cara terbaik untuk mengatasinya.

Doktor atau pakar ENT anda mungkin menggunakan endoskopi hidung untuk melakukan pembedahan invasif minimum. Operasi dilakukan dengan alat yang sangat kecil dan tidak memerlukan luka luaran (sayatan).

Baca juga: 8 Perkara yang Perlu Tahu mengenai Pemeriksaan Endoskopi

Apa yang Berlaku Semasa Endoskopi Hidung

Anda boleh meminta doktor melalui permohonan mengenai apa keputusan yang diperoleh dari pemeriksaan endoskopi hidung. Ini adalah beberapa perkara yang mungkin anda alami semasa prosedur endoskopi hidung:

  • Semasa prosedur, anda mungkin duduk di kerusi peperiksaan.
  • Setelah diberi bius dan mati rasa di kawasan tersebut, doktor akan memasukkan endoskopi ke satu bahagian hidung.
  • Anda mungkin merasa sedikit tidak selesa. Sekiranya ada, beritahu doktor anda, kerana anda mungkin memerlukan lebih banyak anestetik atau endoskopi yang lebih kecil.
  • Dalam satu lubang hidung, doktor akan mendorong endoskopi ke hadapan untuk melihat bahagian rongga hidung dan sinus.
  • Prosedur ini boleh diulang beberapa kali pada bahagian hidung yang sama atau pada bahagian hidung yang bertentangan.
  • Sekiranya diperlukan, doktor akan mengambil sampel tisu sebagai sebahagian daripada endoskopi. Dia boleh menghantar tisu ke makmal untuk diperiksa.

Setelah prosedur pemeriksaan endoskopi hidung dilakukan, berbincanglah dengan doktor anda tentang apa yang diharapkan. Tanyakan apakah dia mempunyai arahan khusus. Selepas pemeriksaan ini, anda seharusnya dapat menjalankan aktiviti normal anda. Walau bagaimanapun, jika mimisan berlaku dan tidak berhenti, beritahu doktor anda dengan segera.

Prosedur hidung endoskopi sering memberikan maklumat yang diperlukan untuk merancang rawatan lebih lanjut sekiranya diperlukan. Anda boleh membincangkannya dengan doktor atau penyedia penjagaan kesihatan anda sebaik sahaja menjalani pemeriksaan. Dalam kes lain, doktor mungkin merancang lebih banyak ujian, seperti CT scan. Sekiranya doktor membuang tisu semasa prosedur, maka hasilnya mungkin memerlukan beberapa hari untuk dianalisis dan anda perlu kembali berjumpa doktor.

Baca juga : Bilakah Endoskopi Perlu Dilakukan?

Prosedur hidung endoskopi umumnya selamat. Tetapi ia mungkin mempunyai komplikasi yang jarang berlaku seperti:

  • Hidung berdarah.
  • Pengsan.
  • Reaksi berbahaya terhadap dekongestan atau anestetik.

Risiko mungkin berbeza-beza mengikut usia dan keadaan kesihatan setiap orang. Tanyakan kepada doktor anda tentang kemungkinan risiko kepada anda. Ikuti semua arahan doktor mengenai ubat dan tindakan susulan. Dalam kebanyakan kes, doktor akan menjadualkan pemeriksaan endoskopi hidung lain di kemudian hari untuk melihat bagaimana rawatan sedang berjalan.

Rujukan:
Johns Hopkins. Diakses pada tahun 2020. Endoskopi Hidung.