4 Makanan Terbaik untuk Kucing Himalaya

, Jakarta - Kucing Himalaya adalah kucing berambut panjang dengan mata biru. Kucing ini adalah hasil persilangan antara kucing Parsi dan kucing Siam. Ciri-ciri kucing ini serupa dengan kucing Siam, iaitu bulu berwarna krim dengan wajah, ekor, telinga, dan kaki yang gelap. Mereka mempunyai sifat patuh dan sangat tenang. Kerana sifat ini, tidak sedikit orang yang ingin memelihara kucing jenis ini.

Himalaya mempunyai kepala bulat besar dengan mata bulat lebar, hidung pendek dan pipi penuh. Mukanya ditutup dengan telinga kecil yang bulat. Kucing Himalaya bukan kucing gemuk, tetapi mempunyai badan yang kuat dan berotot dengan leher tebal dan kaki pendek tetapi kuat.

Namun, kerana kotnya yang panjang, kucing ini pasti memerlukan penjagaan khas. Bukan hanya bulu yang memerlukan perhatian, anda juga harus memperhatikan pemakanannya. Tanggungjawab anda untuk memberi kucing Himalaya makanan terbaik untuk memastikan kesihatannya dan tenaga yang mencukupi. Inilah makanan terbaik untuk kucing Himalaya!

Baca juga: Kenali 9 Ciri Unik Kucing Himalaya

Makanan Terbaik untuk Kucing Himalaya

Sama seperti kucing lain, kucing Himalaya juga perlu menjalani diet seimbang. Kucing Himalaya kadang-kadang mempunyai keutamaan peribadi dalam hal diet mereka, seperti yang dilakukan oleh manusia. Nah, ini perlu dikenal pasti oleh pemilik kucing melalui pemerhatian yang teliti semasa waktu makan.

Kadang-kadang, mereka perlu menjalani diet khas untuk mengelakkan mereka menjadi gemuk. Oleh itu, diet harus rendah karbohidrat, tinggi protein, dan tidak terlalu tinggi lemak. Sekiranya anda masih keliru memilih makanan untuk kucing Himalaya, berikut adalah cadangan makanan yang boleh anda pertimbangkan:

  • Elakkan makanan yang mengandungi gandum, jagung, dan kanji.
  • Tingkatkan protein haiwan.
  • Mengandungi banyak nutrien dan vitamin.
  • Seimbangkan gabungan makanan kering dan basah.

Tidak sedikit orang yang sering memberi makanan kering kepada kucing mereka sepanjang masa. Malah, makanan basah juga penting untuk meningkatkan kandungan air dalam badan dan mencegah penyakit buah pinggang atau saluran kencing. Anda juga perlu memperhatikan alahan makanan pada kucing Himalaya. Ini kerana keadaan ini boleh menyebabkan rasa tidak selesa pada kucing dan juga boleh membawa maut dalam beberapa kes.

Baca juga: Petua Merawat Kucing Binatang Tanpa Sangkar

Petua Penjagaan Kucing Himalaya

Kucing Himalaya dikenali sebagai kucing yang cukup aktif. Oleh itu, anda perlu memberi perhatian kepada pemakanan dan senaman. Galakkan kucing Himalaya untuk bersenam setiap hari dengan bermain dengan mainan dan berjalan kaki. Merawat kucing Himalaya juga memerlukan kemahiran khas. Lapisan panjang mereka yang luar biasa menjadikannya lebih mudah terkena bebola rambut yang dapat ditelan ketika dijilat. Oleh itu, pastikan anda menyikat rambut mereka dengan kerap.

Baca juga: Bagaimana Mengetahui Berat Badan yang Ideal untuk Kucing?

Oleh kerana sifatnya yang tenang, pemilik harus memperhatikan mereka dan tidak mengabaikan kecergasan fizikal mereka. Mereka perlu bersenam setiap hari, kerana ini akan membuat mereka tetap bugar dan membantu mencegah kegemukan. Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan lain mengenai kucing Himalaya, jangan ragu untuk bertanya kepada doktor haiwan melalui aplikasi . Kaedahnya mudah, praktikal dan anda boleh menghubungi doktor bila-bila masa dan di mana sahaja anda memerlukan.

Rujukan:
Kucing Selecty. Diakses pada tahun 2021. Makanan Terbaik untuk Kucing Himalaya (Kesihatan & Tenaga yang Hebat).
Hospital VCA. Diakses pada tahun 2021. Maklumat Baka Kucing Himalaya.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found