Pencipta Spongebob Stephen Hillenburg meninggal kerana ALS

, Jakarta - Pencipta watak kartun terkenal SpongeBob SquarePants, Stephen Hillenburg, telah meninggal dunia pada usia 57 tahun. Stephen meninggal kerana ALS (Amyotrophic Lateral Sclerosis) yang dihidapinya sejak tahun 2017. Jadi apa itu ALS?

ALS, juga dikenal sebagai penyakit Lou Gehrig, penyakit Charcot, dan penyakit neuron motorik (MND) menyerang sel-sel tertentu di otak dan saraf tunjang yang berfungsi untuk menjaga otot kita bergerak. Tanda dan gejala awal ALS termasuk:

 1. Kekejangan otot dan kekejangan otot

 2. Kelemahan di tangan, kaki atau pergelangan kaki

 3. Kesukaran bercakap atau menelan

ALS tidak mempengaruhi deria pendengaran, penglihatan, bau, rasa, dan sentuhan. Apabila seseorang menghidap ALS, neuron motor di otak dan saraf tunjang rosak dan mati.

Apabila ini berlaku, otak tidak dapat menghantar mesej ke otot lagi. Oleh kerana itu, otot tidak mendapat isyarat sehingga melemah yang disebut atrofi. Apabila itu berlaku, otot tidak berfungsi sehingga anda akan kehilangan kawalan pergerakan otot anda.

Pada mulanya, otot menjadi lemah atau kaku. Penderita akan menghadapi lebih banyak masalah dengan pergerakan yang sederhana, seperti mencuba kancing baju atau menukar kunci. Anda mungkin mendapati diri anda tersandung atau jatuh lebih kerap daripada biasa. Hanya selepas itu, anda tidak dapat menggerakkan lengan, kaki, kepala, dan badan anda.

Pada akhirnya, orang dengan ALS kehilangan kawalan diafragma, dan otot dada yang membantu pernafasan. Orang dengan ALS tidak boleh bernafas sendiri dan mesti menggunakan mesin pernafasan.

Kehilangan keupayaan untuk bernafas secara semula jadi menyebabkan banyak orang dengan ALS mati dalam 3-5 tahun setelah mereka didiagnosis. Walau bagaimanapun, sebilangan orang boleh hidup lebih dari 10 tahun dengan penyakit ini.

Orang dengan ALS masih boleh berfikir dan belajar. Mereka mempunyai semua deria, seperti penglihatan, bau, pendengaran, rasa, dan sentuhan. Walau bagaimanapun, penyakit ini boleh mempengaruhi kemampuan ingatan dan membuat keputusan.

Dalam beberapa kes, penghidap ALS mungkin perlu menjalani beberapa ujian termasuk:

 1. Elektromiografi dan pengaliran saraf

 2. Pengimejan resonans magnetik (MRI)

 3. Ujian genetik

 4. Biopsi otot

 5. Pemeriksaan tulang belakang

 6. Ujian darah dan air kencing

Orang dengan ALS mengalami neuron motor yang merosot, menyebabkan kelemahan otot dan kelumpuhan. Sebilangan besar kes ALS jarang berlaku kerana ia boleh berlaku kepada sesiapa sahaja tanpa perlu diwarisi secara genetik. Walaupun begitu, kenyataannya adalah bahawa 10 peratus orang dengan ALS mempunyai sejarah keluarga dengan penyakit yang sama.

Sebilangan besar penghidap ALS hidup sekitar 2-5 tahun setelah mengalami tanda-tanda pertama penyakit ini. Kemudian, sekurang-kurangnya 1 dari 10 orang hidup lebih dari 10 tahun selepas diagnosis ALS. Kadar perkembangannya yang berubah-ubah menjadikannya sukar untuk meramalkan perkembangan penyakit ini.

Orang dengan ALS akan mengalami beberapa tanda awal, seperti kekejangan otot dan kekejangan atau kekejangan (fasciculations) di salah satu lengan atau kakinya. Tanda-tanda lain termasuk kelemahan di tangan dan kaki atau kehilangan keseimbangan. Kira-kira 25 peratus orang dengan ALS akan mengalami kesukaran untuk bercakap dengan jelas pada peringkat awal mendapat penyakit ini.

Tidak ada penawar untuk ALS dan sejauh ini rawatan adalah gabungan beberapa kaedah rawatan, termasuk terapi dan pengambilan ubat seperti rilutek, riluzole atau edaravone, dan terapi. ALS adalah penyakit yang kompleks sehingga penderita memerlukan terapi fizikal, pernafasan, ucapan, diet pemakanan yang tepat, dan terapi pekerjaan untuk membantu memperlambat perkembangan penyakit ini.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai ALS dan rawatannya, anda boleh bertanya terus ke . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Caranya, muat turun sahaja aplikasinya melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor , anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .

Baca juga:

 • 4 Gangguan Saraf yang Perlu Anda Ketahui
 • Dystonia Boleh Menyebabkan Kehilangan Pertuturan
 • Kerana Dystonia, Postur Boleh Terganggu?