Adakah benar bahawa wanita yang berjaya cenderung merasa kesepian?

, Jakarta - Pada satu kesempatan, Menteri Kewangan Sri Mulyani mengatakan wanita yang berjaya cenderung merasa kesepian kerana kadang-kadang ada petunjuk tertentu yang menghalang seorang wanita untuk berjaya. Di Indonesia sendiri, faktor lingkungan, sosial, keluarga, dan agama memicu seorang wanita untuk sering merasa kesepian di puncak kariernya.

Walaupun pada akhirnya, Sri Mulyani mengatakan semuanya bergantung pada persepsi setiap individu, maka adakah benar wanita yang berjaya cenderung merasa kesepian? Menurut data kesihatan yang diterbitkan oleh Jurnal Kesihatan dan Tingkah Laku Sosial , disebutkan bahawa wanita yang berada dalam kendali kepemimpinan cenderung mengalami tekanan kronik dan merujuk kepada kemurungan.

Pembinaan Budaya dan Sosial

Jurnal itu mengatakan bahawa terdapat konstruk budaya dan sosial yang melemahkan kepemimpinan wanita, sehingga menjadikan wanita harus berjuang lebih banyak untuk mempertahankan kedudukan mereka. Keadaan ini akhirnya membuatkan wanita cenderung merasa kesepian.

Menurut Hara Estroff Marano, ahli psikologi dari Psikologi Hari Ini, Konsep kesepian dan kesendirian sering disamakan, walaupun kedua-dua keadaan ini adalah perkara yang berbeza. Merasa kesepian tidak sama dengan bersendirian Kita boleh kesepian, tetapi tidak sendirian. Selain itu, kita juga dapat bersendirian, tetapi tidak kesepian. Kesendirian adalah syarat penglibatan yang membina dengan diri sendiri.

Baca juga: Inilah Yang Berlaku Pada Tubuh Semasa Menerima Hadiah Krismas

Merancang dan menghabiskan masa untuk melepaskan diri dari gangguan, berfikir dan melakukan, dan menjadi siapa yang anda mahukan, tetapi tidak merasa kesunyian. Kesendirian adalah masa yang dapat digunakan untuk refleksi, mencari makna, atau mengembangkan jenis kesenangan yang lain.

Perbezaan visi dan misi dengan persekitaran sekitar, persaingan dalam dunia kerjaya, dan mencapai matlamat sering membuat seseorang merasa kesepian. Sebenarnya ini adalah perkara biasa yang berlaku dalam kehidupan yang kompetitif ini.

Sekiranya anda seorang wanita yang memulakan kerjaya atau matlamat pasti, kemudian merasa sendirian dan kesepian, cuba berfikir secara positif dan melakukan perkara-perkara berikut untuk mengelakkan kesepian.

  1. Ketahuilah bahawa kesepian adalah tanda bahawa sesuatu perlu berubah, sama ada cara anda melihat sesuatu atau persekitaran anda.
  2. Fahami kesan kesepian terhadap kehidupan anda, baik dari segi fizikal dan mental.
  3. Pertimbangkan untuk terlibat dalam aktiviti sosial atau aktiviti lain yang anda gemari. Situasi ini sebenarnya akan memberi peluang besar untuk bertemu dengan orang baru dan menjalin persahabatan dan interaksi sosial.
  4. Fokus untuk mengembangkan hubungan berkualiti dengan orang yang berkongsi pandangan, sikap, minat, dan nilai anda.

Sokongan sosial sering dikenal pasti sebagai kunci untuk hubungan yang kukuh dan kesihatan psikologi. Pada asasnya, sokongan sosial bermaksud mempunyai rangkaian keluarga dan rakan-rakan yang ada ketika anda berhubung.

Baca juga: Mengapa penghidap strok bertindak seperti kanak-kanak?

Apabila anda menghadapi krisis peribadi dan memerlukan pertolongan segera atau hanya ingin meluangkan masa dengan orang yang peduli, hubungan sosial semacam ini akan memainkan peranan penting dalam menangani tekanan hidup.

Penting untuk mengetahui bahawa kesepian dapat menyebabkan kemurungan, bunuh diri, penyakit kardiovaskular, strok, peningkatan tahap tekanan, penurunan ingatan, tingkah laku antisosial, pengambilan keputusan yang buruk, alkohol dan penyalahgunaan dadah, perkembangan penyakit Alzheimer, dan fungsi otak yang berubah.

Sekiranya anda mengalami tanda-tanda yang dinyatakan di bawah, tanyakan terus ke . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Bagaimana, cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja.

Rujukan:
Syarikat Cepat.com. Diakses pada tahun 2019. Bagi Wanita Yang Teratas, Ini Sunyi - Dan Menyedihkan .
Fikiran Sangat Baik. Diakses pada tahun 2019. Bagaimana Sokongan Sosial Menyumbang kepada Kesihatan Psikologi.
medium.com. Diakses pada tahun 2019. Psikologi Kesepian Dan Apa Yang Anda Boleh Lakukan Mengenainya.