Ketahui mengenai Rawatan Tiub Nasogastrik di Rumah

, Jakarta - Tiub Nasogastrik adalah alat perubatan yang melekat pada tubuh seseorang ketika dia kehilangan keupayaan untuk makan atau menelan. Pemasangan tiub nasogastrik Ini dilakukan dengan memasukkan tiub plastik nipis melalui lubang hidung melalui esofagus ke perut.

Sekiranya tiub nasogastrik Sekiranya tidak dipasang dengan betul, berpotensi mencederakan tisu di hidung, sinus, tekak, esofagus, atau perut. Lalu, bagaimana menjaga? tiub nasogastrik apa yang perlu dilakukan, jika orang yang dilampirkan pada alat perubatan ini dirawat di rumah?

Cara Rawatan Nasogastrik di Rumah

Tiub Nasogastrik adalah tiub panjang, nipis dan fleksibel yang dimasukkan melalui hidung dan ke dalam perut atau usus kecil. Terdapat banyak orang dengan keadaan kesihatan tertentu yang menjalani rawatan di rumah dan berpasangan tiub nasogastrik .

Baca juga: Ini adalah kesan sampingan memasang tiub nasogastrik untuk badan

Pemasangan alat ini, seperti yang disebutkan sebelumnya, dilakukan agar orang yang dirawat masih dapat mendapatkan nutrien yang mereka perlukan. Peranti akan dikeluarkan oleh profesional perubatan apabila tidak diperlukan lagi.

Cara penjagaan tiub nasogastrik di rumah?

1. Basuh tangan sebelum dan selepas menyentuh tiub. Anda disyorkan memakai sarung tangan. Ini akan membantu menjauhkan bakteria dari tiub.

2. Pastikan tiub luar berada di atas paras perut. Ini akan membantu mengelakkan cecair kembali ke tiub nasogastrik . Pastikan selang dipasang pada pakaian. Ini dapat membantu mengelakkan ketidakselesaan dan tarikan pada selang.

3. Gam pelekat tiub nasogastrik hidung atau pipi mungkin perlu diganti setiap hari. Pelekat ini juga akan diganti jika basah atau kotor. Anda perlu memeriksa kulit di hidung dengan kerap untuk mendapatkan keradangan.

4. Penempatan tiub perlu diperiksa beberapa kali sepanjang hari. Pakar perubatan akan mengajar anda cara mengalirkan dan menguji cecair perut untuk mengesahkan penempatannya.

5. Tiub Nasogastrik perlu dibilas sebelum dan selepas makanan atau ubat dimasukkan ke dalam tiub. Tiub Nasogastrik juga perlu dibilas sekiranya tiub tersumbat. Ikuti arahan profesional perubatan mengenai cara membersihkan selang dengan betul dan selamat.

Baca juga: Kelebihan Tabung Nasogastrik untuk Orang yang Mengalami Pendarahan Gastrik

6. Pastikan kawasan kulit di sekitar lubang hidung bersih berhampiran pelekat dan tiub. Cari tanda-tanda tekanan, kerengsaan, atau keradangan. Sapukan sedikit salap atau minyak ke kawasan di mana kulit dilekatkan atau di bawah tekanan dari tiub.

Jangan ragu untuk bertanya terus kepada doktor di sekiranya terdapat maklumat yang tidak jelas tiub nasogastrik . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik. Bagaimana, cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .

Akibat Sekiranya Tiub Nasogastrik Tidak Dirawat

Pemasangan yang tidak betul atau tiub nasogastrik yang tidak dijaga dengan baik dalam kebersihan dan kedudukannya, boleh menyebabkan beberapa komplikasi:

1. Kekejangan perut.

2. Perut bengkak.

3. Cirit-birit.

4. Mual.

5. Muntah.

6. Regurgitasi makanan atau ubat-ubatan (kenaikan asid ke dalam tekak atau mulut).

Tiub nasogastrik juga berpotensi tersumbat, koyak, atau terkeluar. Ini boleh menyebabkan komplikasi tambahan. Menggunakan hos nasogastrik terlalu lama juga boleh menyebabkan bisul atau jangkitan pada sinus, tekak, esofagus, atau perut.

Baca juga: Sebab-sebab Pendarahan Gastrik Memerlukan Tabung Nasogastrik

Sekiranya anda memerlukan tabung makan jangka panjang, doktor anda mungkin akan mengesyorkan tiub gastrostomi. Ini boleh dilakukan dengan cara pembedahan memasukkan tiub gastrostomi di dalam perut untuk membolehkan makanan dimasukkan terus ke dalam perut. Segera hubungi profesional perubatan jika anda mengalami sakit menikam ketika tiub dimasukkan ke dalam hidung, pedih ulu hati, demam, tiub tersumbat dan tidak boleh dibuka semasa membilas, dan batuk dan muntah.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Intubasi dan Penyusuan Nasogastrik
ubat-ubatan.com. Diakses pada tahun 2020. Tiub Nasogastrik
Kesihatan UW. Diakses pada tahun 2020. Tiub Makan Nasogastrik di Rumah