Bayi enggan minum susu ibu, lakukan 6 helah ini

, Jakarta - Ibu pasti tahu bahawa terdapat banyak faedah penyusuan. Susu ibu mengandungi pemakanan seimbang untuk bayi. Susu ibu juga lebih mudah dicerna daripada susu formula. Antibodi dalam susu ibu tidak perlu diragukan lagi untuk meningkatkan sistem imun bayi. Di samping itu, dengan menyusukan bayi, ibu akan dibantu menurunkan berat badan setelah bayi dilahirkan.

Walau bagaimanapun, penyusuan susu ibu boleh menjadi sangat mencabar sekiranya anak kecil anda enggan minum susu ibu. Sekiranya anda memutuskan untuk mencuba penyusuan susu ibu, yakinlah bahawa dengan sedikit kesabaran, perancangan dan muslihat, anda masih berpeluang untuk menyusui anak anda dengan jayanya. Inilah cara untuk mendapatkan bayi yang enggan minum susu ibu untuk menyusui:

  • Cuba Berehatkan Bayi

Ini penting, tetapi dapat difahami bahawa tidak begitu mudah untuk menenangkan dan berehat dalam keadaan bayi menolak susu ibu. Sebelum memberi makan, tarik nafas perlahan dan perlahan dengan mata tertutup.

Bersandar ke kerusi atau tempat tidur dan pastikan bahu anda dilonggarkan. Luangkan masa untuk bermeditasi, mainkan muzik menenangkan kegemaran anda beberapa minit sebelum memberi makan. Tujuannya adalah untuk merehatkan otot yang tegang.

Baca juga: Mitos dan Fakta mengenai Ibu Menyusu Yang Perlu Tahu

  • Lakukan hubungan kulit dengan bayi sekerap mungkin

Pegang bayi secara menegak melintasi dada dengan sentuhan kulit ke kulit. Ini supaya bayi lebih mengenali ibunya dari bau dan suhu badan ibu.

  • Buat Suara Lembut

Semasa bersantai dengan anak kecil anda dalam hubungan kulit-dengan-kulit, bernyanyi dan bercakap dengan lembut kepada bayi. Hanya mendengar suara menenangkan ibu yang menenangkan bayi. Ia juga baik untuk ibu. Jangan sekali-kali memandang rendah kekuatan suara lembut ibu untuk menenangkan keadaan.

  • Ikuti Naluri Makan Si Kecil

Semasa berada dalam kedudukan kulit ke kulit , ibu mungkin menyedari bayi mula menggelengkan kepalanya ke arah payudara. Sebilangan bayi akan segera menempel pada payudara dan menyusu hanya dengan mengubah posisi makan, kemudian membiarkan bayi menggunakan naluri semula jadi.

Sebilangan bayi mungkin menangis atau menjerit ketika merasakan puting atau susu di bibir mereka. Sekiranya ini berlaku, kembalikan bayi ke kedudukan menegak neutral di dada ibu dan melegakannya dengan kata-kata lembut.

Bagi sebilangan bayi, mereka perlu merasa lebih baik di sekitar payudara terlebih dahulu sebelum dapat mula menyusui payudara. Setiap kali bayi menolak, menangis atau menjerit, ubah sling ke posisi neutral atau pilihan dan tenangkan bayi sebelum mencuba lagi.

Sekiranya ibu dan bayinya sudah cukup mencuba, tetapi masih belum berjaya, maka berehat dan beri susu ibu kepada bayi. Ingat bahawa selalu ada waktu berikutnya, proses ini sering memerlukan masa.

Baca juga: 4 Masalah Kesihatan Yang Sering Dialami oleh Ibu Menyusu

  • Buat Kepompong

Sekiranya bayi masih cerewet di sekitar payudara, adalah penting untuk merancang sekurang-kurangnya 2-4 hari yang sangat tenang di rumah bersama. Batalkan semua rancangan, kerana bayi perlu berhubungan rapat dengan ibu selama berjam-jam.

Cuba jadikan diri anda sebagai "kepompong", kawasan di mana anda boleh duduk, berehat, berbaring sepanjang hari dengan bayi anda untuk bersentuhan dengan kulit. Ini mungkin dilakukan di atas katil atau sofa.

Pada hakikatnya, bayi perlu merasa gembira di sekitar payudara dan lebih baik berehat dengan bayi di payudara selama beberapa hari. Sebilangan besar bayi akhirnya menjadi lebih tenang dan kemudian dapat belajar menyusu sambil menyusu lagi.

  • Jangan Lupa Menekan Payudara

Cuba pegang dan picit atau urut lembut payudara semasa menyusu untuk membantu meningkatkan aliran susu dan mendorong bayi untuk tetap berada di payudara kerana lebih banyak susu akan diberikan.

Pegang payudara dengan menangkup dan mengurut payudara antara ibu jari dan jari yang lain. Letakkan tangan ibu cukup jauh di belakang areola agar tidak mengganggu gelembung. Jangan tekan payudara sehingga menyebabkan rasa sakit, dan elakkan memusingkan ibu jari atau jari lain di sepanjang payudara.

Baca juga: 6 Perkara Yang Harus Dielakkan Ibu Menyusu

Itulah yang perlu diketahui oleh ibu mengenai muslihatnya sekiranya bayi enggan minum susu ibu secara langsung dari payudara. Anda perlu tahu, proses ini mungkin memerlukan masa, untuk itu anda mesti bersabar dan terus berusaha. Menguruskan tekanan dengan baik agar bayi sentiasa selesa di sekitar ibu.

Sekiranya terdapat masalah lain yang berkaitan dengan penyusuan, ibu boleh berbincang dengan doktor melalui aplikasi . Ayuh, muat turun aplikasi sekarang!

Rujukan:
Ibu bapa. Diakses pada tahun 2020. 39 Rahsia Menyusui Ibu Yang Baru Perlu Tahu
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Petua menyusu: Apa yang perlu diketahui oleh ibu baru