Mengapa Pesakit Strok Mudah Terkena Vertigo?

, Jakarta - Penghidap strok lebih cenderung mengalami vertigo. Kenapa begitu? Ini kerana strok menyebabkan gangguan hubungan antara serebrum dan otak kecil. Cerebellum mengawal koordinasi wajah dan badan. Apabila fungsi cerebellum terganggu, akan berlaku ketidakseimbangan fungsi motor.

Strok juga menyebabkan batang otak mengalami gangguan simetri pada pergerakan mata. Keadaan ini mengakibatkan penglihatan berganda atau pergerakan tersentak yang boleh menyebabkan sensasi pening seperti vertigo. Maklumat lanjut mengenai penghidap strok yang terdedah kepada vertigo boleh dibaca di sini!

Hubungan Antara Strok dan Vertigo

Strok juga boleh mengganggu sensasi pendengaran dan fungsi vestibular, yang membantu mengekalkan keseimbangan. Inilah yang menyebabkan seseorang yang mengalami strok mengalami penurunan sensasi dan penurunan kemampuan untuk menggeser posisi badan, mengakibatkan sensasi pening menyerupai vertigo.

Namun, tidak semua sensasi pening disertai vertigo adalah tanda atau gejala vertigo itu sendiri. Untuk mengetahui perbezaannya, anda harus menerangkan dengan tepat jenis sensasi pening yang anda rasakan.

Baca juga: Mengapa penghidap strok bertindak seperti kanak-kanak?

Adakah pening ini disertai dengan loya? Sekiranya pening yang anda alami benar-benar menyebabkan muntah, adakah ia menjadi lebih baik atau lebih teruk selepas muntah? Adakah anda merasa gelisah ketika anda pening? Sensasi kegelisahan atau pening lebih sengit apabila anda belum makan?

Gejala lain yang perlu diperhatikan apabila anda merasa pening adalah ketidakseimbangan, kabur atau penglihatan berganda? Termasuk sensasi dunia berputar di sekeliling anda. Harap maklum bahawa sensasi pening menyerupai vertigo adalah sesuatu yang normal dan sering berlaku dalam situasi tertentu. Tidak semua pening menunjukkan gejala awal strok atau berisiko mengalami strok.

Sekiranya anda mengalami masalah pening berulang, adalah penting untuk membuat temu janji dengan doktor di hospital pilihan . Oleh kerana pelbagai keadaan kesihatan boleh menyebabkan pening, mungkin perlu diuji untuk mengetahui punca pening.

Rawatan Vertigo akibat Strok

Batang otak mengawal banyak fungsi dalam kehidupan manusia. Ini termasuk kemampuan untuk menjaga pernafasan secara teratur serta fungsi jantung. Terdapat beberapa rawatan yang biasa digunakan oleh profesional perubatan untuk rawatan strok yang akhirnya akan mengurangkan sensasi vertigo.

Salah satu daripadanya adalah membubarkan pembekuan darah. Sekiranya seseorang mengalami strok di batang otaknya, kemungkinan besar dia akan menghabiskan banyak waktu menjalani ujian dan rawatan di hospital, diikuti dengan masa pemulihan semasa pemulihan.

Baca juga: Apakah Punca Strok? Inilah jawapannya

Rawatan untuk strok bergantung pada kawasan otak yang terlibat dan jumlah tisu yang rosak. Sekiranya strok mempengaruhi bahagian kanan otak, pergerakan dan sensasi di bahagian kiri badan akan terjejas.

Sekiranya strok merosakkan tisu otak di sebelah kiri, pergerakan dan sensasi di bahagian kanan badan akan terjejas. Kerosakan otak di sebelah kiri boleh menyebabkan gangguan pertuturan dan bahasa. Sebilangan besar penghidap strok perlu menjalani program pemulihan.

Doktor akan mencadangkan program terapi yang sesuai berdasarkan umur anda, kesihatan keseluruhan, dan tahap kecacatan akibat strok. Di samping itu, doktor juga akan mengesyorkan gaya hidup.

Baca juga: Langkah-Langkah Meringankan Gejala Vertigo di Rumah

Pemulihan boleh dimulakan sebelum penghidapnya keluar dari hospital. Selepas keluar, orang yang mengalami strok boleh meneruskan program di unit pemulihan di hospital yang sama atau pesakit luar di rumah.

Pemulihan strok setiap orang berbeza bergantung pada keadaan kesihatan mereka. Pasukan rawatan khusus diperlukan, termasuk pakar neurologi, ahli fisioterapi, ahli diet, ahli terapi fizikal, ahli terapi pekerjaan, dan termasuk seorang psikologi.

Pencegahan strok adalah bahagian penting dalam pemulihan kerana anda perlu mengelakkan strok lain ketika pulih dari strok sebelumnya. Oleh itu maklumat mengenai strok dan vertigo. Perlu membeli ubat tanpa meninggalkan rumah? Ya, pakai hanya!

Rujukan:
Kesihatan yang Sangat Baik. Diakses pada tahun 2021. Pusing, Vertigo, dan Strain Otak.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Pening.