Wanita hamil, patuhi 4 pantang larang ini

, Jakarta - Bagi kebanyakan wanita di dunia, proses kehamilan selepas berkahwin adalah sesuatu yang sangat dinanti-nantikan. Sebelum wanita menjalani proses ini, lebih baik melengkapkan diri dengan pengetahuan tentang pemakanan agar keperluan pemakanan si kecil dapat dipenuhi dengan baik. Ibu mesti sudah mengetahui bahawa apa sahaja yang dimakan dan dilakukan oleh ibu akan mempengaruhi kesihatan dan perkembangan janin dalam kandungan. Ibu, patuhi pantang larang semasa mengandung supaya janin dapat tumbuh dan berkembang dengan cara yang sihat dan sempurna!

Baca juga: Makanan Terbaik untuk Kehamilan Trimester Pertama

Beberapa Perkara Yang Tegas Tidak Semasa Hamil

Seorang ibu pasti memberikan yang terbaik untuk bayinya. Atas sebab ini, ibu mesti tahu apa yang dilarang sama sekali dimakan dan dijalankan semasa mengandung.

  • Asap

Tidak hanya berbahaya bagi rahim, merokok pada dasarnya tidak boleh dilakukan kerana boleh mencetuskan penyakit yang sebenarnya tidak mungkin berlaku. Wanita hamil yang merokok akan menyebabkan berat bayi menjadi lebih rendah daripada bayi lain.

  • Alkohol

Wanita hamil yang mengambil alkohol boleh menyebabkan kecacatan kongenital atau kelainan kongenital, seperti kecacatan jantung. Sama ada sedikit atau banyak, tidak ada dos alkohol yang terbukti selamat untuk dimakan semasa mengandung, kerana sifat toksiknya kepada bayi.

  • Kafein

Kandungan kafein akan menyukarkan anda untuk berehat, sehingga dapat memicu timbulnya kegelisahan kepada tekanan. Lebih berbahaya lagi, kandungan kafein bahkan dapat meresap ke dalam plasenta. Melalui plasenta, kafein dapat mempengaruhi degupan jantung dan sistem pernafasan bayi anda.

  • Diet

Diet semasa mengandung adalah salah satu pantang larang bagi wanita hamil yang mesti dielakkan. Kerana aktiviti ini boleh menyebabkan kekurangan vitamin, mineral, dan unsur-unsur lain yang diperlukan semasa kehamilan. Diet pada wanita hamil hanya dilakukan dengan persetujuan doktor.

Sebilangan wanita hamil biasanya akan dinasihatkan untuk menjalani diet, tetapi hanya untuk makanan tertentu. Tujuannya bukan untuk mengurangkan berat badan, tetapi agar berat badan tidak meningkat secara drastik. Peningkatan berat badan yang normal semasa kehamilan tidak lebih dari 0.9 kilogram dalam satu bulan.

Baca juga: Inilah kesannya ketika wanita hamil merokok

Pengambilan Alkohol Semasa Kehamilan Boleh Menyebabkan Sindrom Alkohol Janin

Sindrom alkohol janin (FAS) adalah sindrom pada kanak-kanak yang dicirikan oleh gangguan fizikal dan mental. Sindrom ini boleh berlaku kerana pengambilan alkohol semasa kehamilan. Keadaan ini akan menyebabkan kerosakan otak dan masalah pertumbuhan pada janin.

Pertumbuhan fizikal bayi dengan FAS akan menjadi perlahan pada janin dan selepas si kecil dilahirkan. Anak anda mungkin mengalami masalah pendengaran, seperti sukar mendengar. Anak kecil anda juga boleh mengalami kelainan pada buah pinggang, otak, tulang, jantung, dan sistem saraf pusat. Kanak-kanak dengan FAS akan mengalami beberapa gejala termasuk kehilangan pendengaran, berat lahir rendah, dan tengkorak kecil. Semakin banyak alkohol yang diminum oleh ibu semasa mengandung, semakin besar kemungkinan bayi mendapat FAS.

Baca juga: Berapa kerapkah wanita hamil boleh melakukan hubungan seks?

Untuk itu, sekiranya ibu menyayangi bayi, ibu pasti dapat melakukan beberapa pantang larang di atas. Sekiranya anda mahukan perbincangan langsung mengenai masalah kehamilan yang anda rasakan, boleh menjadi penyelesaiannya. Dengan aplikasi tersebut , ibu boleh berbual secara langsung dengan doktor pakar di mana sahaja dan bila-bila masa melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video . Sekiranya ada yang tidak kena dengan kesihatan ibu, doktor akan segera memberi ubat. Tidak perlu meninggalkan rumah atau beratur, pesanan anda akan dihantar dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun aplikasinya kini di Google Play atau App Store!