Perlukah Saya Menggunakan Krim SPF pada Cuaca Mendung?

, Jakarta - Pada awal tahun, sebagian besar wilayah Indonesia memasuki musim hujan. Biasanya, Januari juga merupakan puncak musim hujan. Oleh itu, tidak menghairankan bahawa kebanyakan orang yang keluar selalu memasukkan payung atau jas hujan ke dalam beg mereka sehingga mereka tidak basah ketika berada di luar.

Semasa puncak musim hujan, hari-hari biasanya mendung dan cahaya matahari menjadi semakin malap. Walaupun matahari tidak panas seperti musim kemarau, itu tidak berarti anda tidak memerlukan pelindung matahari. Mungkin ramai orang memilih untuk tidak menggunakan pelindung matahari semasa musim hujan kerana cahaya matahari sedikit, sayangnya ini bukan pilihan yang tepat. Jadi, apa sebabnya? Mari lihat ulasan penuh di bawah!

Baca juga: Periksa Fakta di Sebalik Sekatan Matahari dengan Tahap SPF Tinggi

Walaupun mendung, sinar ultraviolet masih ada

Ramai orang menganggap bahawa anda dapat meramalkan tahap UV di luar hanya dengan melihat ke luar untuk melihat seberapa terang, atau dengan memeriksa suhu. Malangnya, tahap UV tidak dapat dilihat atau dirasakan, dan suhu atau awan tidak ada kaitan dengan seberapa tinggi sinaran ultraviolet pada siang hari. Jadi, anda masih perlu menggunakan pelindung matahari dengan SPF untuk melindungi kulit anda dari sinaran UV.

Sinar UV atau 'ultraviolet' adalah sinar berbahaya yang datang dari matahari. Ia terdapat dalam tiga bentuk: sinar UVA, UVB, dan UVC. Sinar UVB adalah yang boleh menyebabkan selaran matahari jika anda terlalu lama berada di bawah sinar matahari. Sementara sinar UVA boleh menyebabkan keriput, penuaan pramatang, dan kerosakan kulit.

Pendedahan kepada sinaran ultraviolet (UV) adalah faktor risiko utama bagi kebanyakan barah kulit. Cahaya matahari adalah sumber utama sinar UV, tetapi lampu penyamakan Ia juga merupakan sumber sinar UV. Orang yang mendapat banyak pendedahan UV dari sumber-sumber ini berisiko lebih tinggi terkena barah kulit.

Walaupun sinar UV hanya membentuk sebahagian kecil dari sinar matahari, sinar UV adalah penyebab utama kerosakan matahari. Sinar UV boleh merosakkan DNA sel kulit. Petikan Persatuan Kanser Amerika Kanser kulit ini bermula apabila kerosakan ini mempengaruhi DNA gen yang mengawal pertumbuhan sel kulit.

SPF (atau ' faktor perlindungan cahaya matahari '' pelindung matahari akan menentukan tahap perlindungan terhadap sinar UVB, sementara pelindung matahari spektrum luas akan membantu melindungi anda dari sinar UVA yang berbahaya.

Walaupun sinar UVC mempunyai lebih banyak tenaga daripada sinar UVA dan UVB tetapi tidak dapat menembusi atmosfera Bumi. Jenis cahaya inilah yang menyebabkan kerosakan matahari, sebab itulah anda jarang mendengarnya.

Baca juga: Cegah Kanser Kulit, Inilah Cara Memilih Sunblock dengan SPF yang Betul

Pelindung matahari dengan SPF masih diperlukan ketika mendung

Sekiranya kerosakan matahari disebabkan oleh cahaya matahari, adalah wajar untuk menganggap bahawa anda tidak akan berisiko pada hari mendung. Malangnya, anda masih boleh terdedah kepada kesan berbahaya sinar UVA dan UVB. mengikut Yayasan Kanser Kulit, Penutup awan hanya menapis sekitar 20 peratus sinar UV, yang bermaksud bahawa walaupun dalam cuaca buruk, anda masih terdedah kepada 80 peratus sinar berbahaya matahari dan masih terdedah kepada selaran matahari, kerosakan kulit, dan juga barah kulit.

Ini terbukti pada atlet ski atau papan luncur salji, mereka juga dapat mengalami selaran matahari walaupun mereka memakai pakaian tebal. Walaupun anda berada di tengah salji, risiko anda terbakar matahari mungkin lebih besar daripada biasa. Ini kerana ais dan salji boleh memberi kesan reflektif pada sinar UV, dan dapat menguatkannya. Jadi, keruh atau tidak, krim SPF tetap harus digunakan, dengan nilai minimum SPF 30.

Baca juga: 5 Kebaikan SPF untuk Melindungi Kecantikan Kulit

Sekiranya anda memerlukan produk penjagaan kulit dan wajah yang mengandungi SPF, anda boleh mendapatkannya di . Kini anda boleh menggunakan ciri beli ubat untuk mendapatkan produk penjagaan kulit yang anda perlukan. Takut produk tiba dalam masa yang lama? Jangan risau, kerana dalam masa kurang dari satu jam, pesanan anda akan tiba dalam pakej yang kemas dan selamat. Praktikal bukan? Ayuh, gunakan aplikasi sekarang!

Rujukan:
CNN. Diakses pada tahun 2021. Enam Mitos Matahari Biasa, Terdedah.
KINeSYS Performance Sunscreen Canada. Diakses pada tahun 2021. Adakah saya Perlu Memakai Pelindung Matahari Ketika Mendung?