Hati-hati, antibiotik pada bayi meningkatkan risiko asma

Jakarta - Memberi ubat kepada bayi mesti berdasarkan preskripsi atau cadangan doktor, termasuk antibiotik. Salah satu bahaya yang bersembunyi ketika memberi antibiotik kepada bayi tanpa nasihat doktor adalah risiko asma. Ini didedahkan oleh kajian terbaru yang diterbitkan di Prosiding Klinik Mayo .

Kajian mendapati bahawa kanak-kanak di bawah usia dua tahun yang menggunakan antibiotik mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mengalami gejala yang menyebabkan asma, alergi pernafasan, eksim, penyakit seliak, obesiti, dan ADHD.

Baca juga: Cegah Rintangan, Tidak Semua Jangkitan Memerlukan Antibiotik

Memberi Antibiotik kepada Bayi Tidak Boleh Cuai

Masih dalam kajian yang sama, masalah kesihatan yang timbul berkaitan pemberian antibiotik pada bayi dapat bervariasi. Ini bergantung pada jantina anak dan berapa dos antibiotik yang diberikan. Para penyelidik melihat 14,572 bayi yang dilahirkan di Olmsted County, Minnesota antara tahun 2003 dan 2017.

Akibatnya, kira-kira 70 peratus kanak-kanak yang menerima sekurang-kurangnya satu resep antibiotik selama dua tahun pertama mereka cenderung mengalami jangkitan pada saluran pernafasan atau telinga. Nathan LeBrasseur, salah seorang penyelidik mendedahkan, risiko terkena penyakit Celiac dan asma jauh lebih besar pada kanak-kanak perempuan.

Sementara itu, bayi perempuan dan kanak-kanak lelaki yang menerima sekurang-kurangnya lima atau lebih banyak resep untuk antibiotik mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk menghidap rhinitis alergi, asma, ADHD, dan obesiti.

Martin Blaser, pengarah Pusat Bioteknologi dan Perubatan Lanjutan di Rutgers, mengatakan evolusi bakteria yang menjadi tahan terhadap ubat merupakan satu akibat penggunaan antibiotik yang berlebihan. Kajian mendapati bahawa penggunaan antibiotik dikaitkan dengan banyak penyakit, termasuk metabolik, imunologi, keadaan kognitif atau gangguan.

Baca juga: Kesan Sampingan Penggunaan Antibiotik dalam jangka masa yang panjang

Walaupun begitu, kesannya berbeza-beza tidak hanya bergantung pada jantina atau dos yang diberikan. Nampaknya, jenis antibiotik juga berperanan dalam pengaruhnya terhadap kesihatan anak-anak. Cephalosporins, misalnya, dikaitkan dengan risiko tertinggi untuk pelbagai penyakit, lebih unik, ini termasuk alahan makanan dan autisme.

Kemudian, penisilin antibiotik, yang merupakan jenis antibiotik yang paling sering diresepkan, dapat meningkatkan risiko kegemukan dan asma. Para penyelidik juga mendapati bahawa risiko ini semakin meningkat dengan lebih banyak antibiotik dan pemberian lebih awal, terutama pada enam bulan pertama kehidupan.

Diduga, keadaan ini berlaku kerana masalah bakteria yang ada di usus bayi yang diperlukan untuk pengembangan sistem imun badan, metabolisme, dan perkembangan saraf. Antibiotik tidak membezakan antara bakteria baik dan buruk, mereka akan menghilangkan semuanya dan membuat usus kehilangan bakteria baik yang sangat diperlukannya.

Baca juga: Antibiotik Tidak Terpicu Mencetuskan Ketahanan Penyakit

Sebenarnya, seseorang pasti memerlukan jenis bakteria tertentu untuk membantu menyerap nutrien makanan, proses memecah makanan di usus, untuk memberi perlindungan kepada sistem pencernaan. Ini bermakna, doktor mesti lebih berhati-hati dalam menetapkan antibiotik, terutama untuk bayi dan balita, dan memperhatikan sama ada keadaan penyakitnya ringan, sederhana, atau teruk.

Oleh itu, ibu tidak boleh memberikan antibiotik kepada anak kecil mereka, tanpa preskripsi dan nasihat doktor. Sekiranya anda merasakan ada masalah kesihatan yang dialami oleh anak-anak, segera gunakan aplikasi tersebut untuk meminta doktor dan mendapatkan preskripsi ubat yang betul.

Rujukan:
ScienceDaily. Diakses pada tahun 2021. Pendedahan Antibiotik pada Kanak-kanak Di Bawah 2 Tahun yang Berkaitan dengan Keadaan Kronik.
Aversa, et al. Diakses pada tahun 2021. Persatuan Pendedahan Antibiotik Bayi dengan Hasil Kesihatan Kanak-kanak.