Perhatikan 5 perkara ini semasa anda menghidap laringitis

, Jakarta - Sakit tekak adalah masalah kesihatan yang banyak diadukan oleh orang lain. Selain sering makan makanan goreng, sakit tekak juga boleh disebabkan oleh laringitis. Laryngitis adalah keradangan yang menyebabkan pita suara membengkak, mengakibatkan suara serak.

Laringitis biasanya hilang sendiri dalam 2-3 minggu. Namun, sudah tentu ada beberapa perkara yang perlu anda perhatikan agar keadaan tekak yang mengalami laringitis tidak bertambah buruk. Ayuh, lihat penjelasan lebih lanjut di sini.

Baca juga: Raffi Ahmad mengalami gangguan pita suara, mengenal pasti penyebabnya

Apa itu Laryngitis?

Laringitis adalah keradangan laring, yang merupakan kotak pita suara di kerongkong. Berdasarkan jangka masa sehingga gejala muncul, laringitis dapat dibahagikan kepada dua jenis, iaitu:

 • Laringitis akut (jangka pendek). Secara amnya, ia berlaku kerana jangkitan virus atau bakteria, serta pita suara yang kencang.

 • Laringitis kronik (jangka panjang). Berlaku kerana sinusitis kronik, reaksi alergi, kerengsaan dari asid perut, asap rokok, atau alkohol.

Apakah Simptomnya?

Laringitis biasanya menyebabkan gejala berupa sakit tekak, batuk, demam, suara serak, atau kehilangan suara sepenuhnya. Pada kanak-kanak dengan struktur saluran pernafasan yang lebih kecil, laringitis boleh menyebabkan kesukaran bernafas. Walau bagaimanapun, ini hanya berlaku dalam beberapa kes.

Gejala laringitis boleh muncul secara tiba-tiba, kemudian bertambah buruk dalam dua hingga tiga hari ke depan, tetapi biasanya hilang tanpa rawatan dalam seminggu. Walau bagaimanapun, gejala seperti suara serak dan sukar dikeluarkan mungkin memerlukan masa lebih lama untuk sembuh.

Sekiranya gejala laringitis tidak hilang selama lebih dari dua minggu, anda harus segera berjumpa doktor. Terutama jika gejalanya bertambah buruk dan menyebabkan kesukaran bernafas, maka penghidapnya perlu segera mendapatkan bantuan perubatan.

Apa yang Menyebabkan Laryngitis?

Terdapat pelbagai faktor yang boleh menyebabkan keradangan atau pembengkakan laring, termasuk:

 • Jangkitan virus, bakteria dan kulat. Jenis virus yang paling sering menyebabkan laringitis adalah virus influenza. Sementara dari kumpulan bakteria, bakteria difteria adalah salah satu penyebab laringitis. Dari kumpulan kulat, jamur Candida yang menyebabkan sariawan juga boleh menyebabkan radang laring. Walau bagaimanapun, laringitis lebih sering disebabkan oleh jangkitan virus, daripada jangkitan kulat dan bakteria.

 • Kerosakan pada pita suara. Keadaan ini boleh berlaku kerana penghidapnya berteriak terlalu kuat atau menyanyi dengan suara yang tinggi. Selain itu, kerosakan pada pita suara juga dapat terjadi akibat batuk yang tidak hilang, atau kecederaan ketika penghidap melakukan aktiviti fizikal.

 • Tindak balas alahan. Pencetus biasanya bahan kimia tertentu atau terdedah kepada habuk.

 • Kenaikan asid perut ke kerongkong melalui kerongkongan yang berlaku dalam kes GERD. Sebabnya, asid perut yang sampai ke kerongkong berpotensi menyebabkan keradangan laring.

Baca juga: Tanpa Perubatan, Inilah Cara Mengatasi Sakit Tekak

Perkara yang Perlu diberi perhatian kepada Orang yang Mengidap Laringitis

Sebenarnya, kebanyakan kes laringitis hilang tanpa rawatan dalam seminggu. Walau bagaimanapun, berikut adalah beberapa perkara yang perlu diberi perhatian oleh penghidap laringitis untuk melegakan gejala laringitis dan mempercepat penyembuhan:

 1. Kelembapan bilik. Gunakan alat pelembap atau penyejat untuk mengatur tahap kelembapan udara di dalam bilik, supaya udara yang anda hirup tidak menjadi udara kering.

 2. Keperluan cecair. Minum banyak air untuk mengelakkan dehidrasi. Elakkan minum minuman berkafein dan alkohol.

 3. Dadah. Untuk merawat gejala laringitis yang menyusahkan, seperti sakit kepala dan demam, anda boleh mengambil ubat penghilang rasa sakit, seperti ibuprofen atau paracetamol.

 4. Pendedahan Asap. Elakkan terkena habuk dan asap rokok yang boleh mencetuskan reaksi alergi.

 5. Pita suara. Supaya pita suara yang meradang tidak bertambah buruk dan proses penyembuhan dapat lebih cepat, bercakap perlahan atau jika perlu, jangan terlalu banyak bercakap untuk sementara waktu.

Baca juga: 7 Makanan Sihat untuk Sakit Tenggorokan

Untuk membeli ubat yang anda perlukan, cukup gunakan aplikasi . Kaedahnya sangat mudah, pesan melalui ciri Beli ubat dan pesanan anda akan tiba dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.