Adakah Kekurangan Elektrolit Menyebabkan Nyeri Otot?

, Jakarta - Elektrolit dalam tubuh berfungsi mengatur degup jantung, membiarkan otot berkontrak, sehingga anda dapat bergerak. Elektrolit utama yang terdapat di dalam badan, termasuk kalsium, magnesium, kalium, natrium, fosfat, dan klorida.

Elektrolit memainkan peranan penting dalam menyeimbangkan tahap bendalir, dan ketidakseimbangan elektrolit dapat menyebabkan pelbagai gejala negatif yang serius, termasuk beberapa yang berpotensi mematikan. Maklumat lanjut ada di bawah!

Bagaimana Elektrolit Diperolehi?

Anda mendapat elektrolit melalui makan makanan yang berbeza dan minum cecair tertentu, sementara kehilangan beberapa melalui latihan, berpeluh, pergi ke bilik mandi, dan buang air kecil.

Inilah sebabnya mengapa diet yang buruk, terlalu sedikit atau terlalu banyak bersenam, dan sakit adalah beberapa kemungkinan penyebab ketidakseimbangan elektrolit.

Baca juga: 5 Peranan Penting Elektrolit untuk Tubuh yang Anda Perlu Tahu

Oleh kerana elektrolit mempunyai banyak peranan yang berbeza dalam tubuh, ketidakseimbangan biasanya menyebabkan perubahan ketara bergantung pada jenis yang anda miliki, di mana sejumlah gejala dapat terjadi, termasuk:

 • Kesakitan otot, kekejangan, kedutan, dan kelemahan.

 • Keresahan.

 • Sakit kepala yang kerap.

 • Sangat dahaga.

 • Insomnia.

 • Demam.

 • Palpitasi jantung atau degupan jantung tidak teratur.

 • Masalah pencernaan, seperti kekejangan, sembelit atau cirit-birit.

 • Kekeliruan dan kesukaran menumpukan perhatian.

 • Gangguan tulang.

 • Sakit sendi.

 • Tekanan darah berubah.

 • Perubahan selera makan atau berat badan.

 • Keletihan (termasuk sindrom keletihan kronik).

 • Rasa kebas dan sakit pada sendi.

 • Pening, terutamanya ketika berdiri secara tiba-tiba.

Mengubati ketidakseimbangan elektrolit, termasuk memulihkan tahap jika terlalu rendah atau mengurangkan kepekatan yang terlalu tinggi. Sekiranya tahapnya terlalu tinggi, rawatan akan bergantung kepada penyebab kelebihannya.

Tahap rendah biasanya dirawat dengan menambahkan elektrolit mengikut keperluan. Pelbagai suplemen elektrolit tersedia untuk dibeli secara langsung. Jenis rawatan juga bergantung pada tahap ketidakseimbangan.

Baca juga: 8 Khasiat Jeruk, Buah-buahan yang Kaya dengan Vitamin C

Kadang-kadang seseorang perlu mendapatkan rawatan di hospital untuk dipantau sekiranya keadaannya teruk. Beberapa penyebab kekurangan elektrolit, seperti penyakit buah pinggang, tidak dapat dicegah. Walau bagaimanapun, diet yang teratur dapat membantu.

Mengonsumsi minuman sukan dalam jumlah sederhana selepas aktiviti fizikal atau bersenam dapat membatasi kesan kehilangan elektrolit semasa berpeluh. Makanan tambahan juga merupakan pilihan untuk menguruskan tahap elektrolit rendah.

Sebagai contoh, orang tua yang sering kali tidak mendapat cukup kalium boleh dirawat dengan kortikosteroid atau ubat diuretik. Dalam kes ini, tablet kalium dapat meningkatkan kepekatan kalium dalam darah.

Baca juga: 3 Jenis Dehidrasi pada Kanak-kanak dengan Cirit-birit

Minuman dengan elektrolit dapat membantu mengisi semula elektrolit yang hilang, tetapi memakannya terlalu kerap boleh menyebabkan berlebihan. Banyak minuman elektrolit juga tinggi gula. Penting untuk mengikuti peraturan suplemen elektrolit yang disyorkan secara berterusan dan mengikuti rancangan rawatan yang disyorkan.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai bahaya kekurangan elektrolit dalam badan, anda boleh bertanya terus ke . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Bagaimana, cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor , anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau berbual, bila-bila masa dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah.

Rujukan:

Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Semua Mengenai Gangguan Elektrolit.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Semua yang Anda Perlu Tahu Mengenai Elektrolit.