Sejauh mana ibu bapa dapat membantu kerja rumah anak-anak mereka?

, Jakarta - Ibu bapa yang ingin menolong anak mereka membuat kerja rumah tentu tidak menjadi masalah. Walau bagaimanapun, ibu dan bapa perlu tahu bahawa menolong anak-anak membuat kerja rumah juga mempunyai had. Jangan terlalu jauh ketika menolong anak-anak membuat kerja rumah.

Apabila ibu bapa terlalu banyak membantu kerja rumah anak-anak mereka, mereka menjadi tidak berdisiplin dan akan menyerah dengan lebih mudah. Kerana, anak-anak merasakan bahawa akan ada ibu bapa yang diandalkan untuk menyelesaikan semuanya. Sudah tentu ini bukan harapan ayah dan ibu. Oleh itu, sejauh mana ibu bapa dapat membantu kerja rumah anak-anak mereka? Lihat perbincangan berikut.

Baca juga: Inilah Cara Mengajar Anak Kecil Anda Yang Malu Bergaul

Ibu bapa hanya ada untuk anak-anak ketika membuat kerja rumah

Mempunyai minat terhadap apa yang dipelajari dan dilakukan oleh anak sudah mencukupi. Berada di sana untuk anak-anak ketika membuat kerja rumah juga tidak bermaksud ibu dan ayah turun secara langsung dari awal sehingga anak-anak dapat menjawab semua soalan dengan betul dan mendapat markah yang sempurna di sekolah. Tetapi ayah dan ibu perlu ada untuk menemani. Sekiranya anak itu keliru dan memerlukan ibu bapa untuk berbincang, maka biarkan mereka datang sendiri kepada ayah atau ibu.

Ini sebenarnya akan membantu anak itu untuk menentukan sendiri bila dia memerlukan pertolongan dan apa jenis pertolongan yang dia perlukan. Di samping itu, kanak-kanak lebih bertanggungjawab dengan kerja rumah mereka sendiri.

Sekiranya anda melihat bahawa anak anda sering mengalami kesukaran untuk membuat kerja rumah, maka apa yang harus dilakukan? Dalam situasi tertentu ibu dan ayah dapat menawarkan pertolongan di muka untuk membimbingnya.

Mungkin ada kalanya ibu bapa melompat ke rumah anak mereka ketika mereka menyedari mereka mempunyai pekerjaan rumah saat terakhir sebelum tidur. Sudah tentu ini akan menjadikan suasana tidak kondusif, hingga akhirnya ayah dan ibu mengambil alih kerja rumah untuk memendekkan masa.

Nah, cara untuk mengelakkan situasi seperti itu, ibu bapa harus membuat rutin yang telah dipersetujui dengan anak. Ini mengenai kapan mereka harus menyelesaikan kerja rumah mereka dan di mana mereka akan melakukannya agar lebih produktif dan kurang terganggu.

Baca juga: Petua Berurusan dengan Anak yang Marah

Bimbing Kanak-kanak Membaca Soalan Kerja Rumah Bersama

Daripada harus membimbing anak membuat kerja rumah, lebih baik membantunya membaca soalan tugasan bersama. Kadang-kadang kanak-kanak itu terlepas arahan yang ditulis dalam tugas itu, sehingga jawapannya tidak betul.

Ibu dan bapa dapat menolong anak membaca arahan dengan kuat dan menyebut perkataan penting dengan jelas. Selepas itu, bapa dan ibu boleh meminta anak itu mengulanginya dengan kata-kata mereka sendiri untuk memastikan bahawa mereka mendengar dan memahami. Kemudian, biarkan dia melakukannya sendiri.

Sekiranya semua kerja rumah telah dilakukan oleh anak, maka ibu bapa boleh memeriksanya. Memeriksa, tidak membetulkan. Periksa sama ada semua kerja rumah telah diselesaikan, misalnya jika ada soalan atau halaman yang tidak dijawab. Percayakan setiap jawapan soalan kepada anak. Sekiranya kemudian ada jawapan yang salah, maka dia akan memahami kesalahannya dan melakukannya lagi.

Mungkin ibu dan ayah akan merasa terdorong untuk membantu kerja rumah anak mereka. Tetapi tidak melakukannya adalah satu cabaran yang akan menjadikan anak kecil anda lebih berdikari, jujur, bertanggungjawab, dan yakin.

Baca juga: 7 Petua untuk Menjadi Lebih Maksimum ketika Membantu Anak-Anak dengan Kerja Rumah

Semasa anak membuat kerja rumah, ibu bapa perlu bersiap sedia untuk menafsirkan arahan tugas, memberi bimbingan, dan memeriksa pekerjaan yang telah selesai. Walau bagaimanapun, tahanlah keinginan untuk memberikan jawapan yang betul atau menyelesaikan tugas anda sendiri. Belajar dari kesilapan adalah sebahagian daripada proses yang perlu dilalui oleh kanak-kanak.

Sekiranya bapa dan ibu ingin mengetahui lebih lanjut mengenai keibubapaan bagi anak-anak yang sudah bersekolah, anda boleh berbincang dengan ahli psikologi melalui aplikasi tersebut bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, cepat muat turun permohonan sekarang!

Rujukan:
Kesihatan Kanak-kanak. Diakses pada tahun 2020. 10 Cara Membantu Anak Anda Berjaya di Sekolah Dasar
Kesihatan yang Sangat Baik. Diakses pada tahun 2020. Bagaimana Ibu Bapa Menjadi Lebih Terlibat di Sekolah