Ketahui Bahaya Dadah Sekiranya Dikonsumsi Bertahun-Tahun

, Jakarta - Tahukah anda bahawa penggunaan dadah boleh menyebabkan ketagihan dan gangguan otak yang berlaku ketika mengambil ubat secara berterusan. Corak penggunaan berulang boleh menyebabkan perubahan fungsional dalam rangkaian otak yang mengawal kesenangan, ganjaran, tekanan, membuat keputusan, kawalan impuls, pembelajaran, ingatan, dan fungsi lain.

Perubahan ini dapat menyukarkan orang yang mengambil ubat untuk bertindak balas terhadap rangsangan. Ini seperti mereka kehilangan kawalan dari segi memberi reaksi normal. Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai bahaya dadah, baca lebih lanjut di sini.

Bahaya Penggunaan Dadah Jangka Panjang

Dadah adalah bahan kimia yang boleh mempengaruhi tubuh dan otak. Ubat yang berbeza boleh memberi kesan yang berbeza. Sebilangan ubat boleh memberikan kesan kesihatan yang lebih tahan lama atau bahkan kekal. Sebenarnya, ini mungkin berterusan walaupun orang itu berhenti mengambil ubat.

Baca juga: Cara Memperkenalkan Bahaya Dadah kepada Kanak-kanak

Terdapat beberapa cara seseorang boleh mengambil ubat, termasuk suntikan, penyedutan dan pengambilan. Kesan ubat pada tubuh boleh bergantung pada bagaimana ubat itu dimasukkan ke dalam badan.

Apabila ubat disuntik terus ke aliran darah, ia memberi kesan segera, sementara pengambilan oral mempunyai kesan yang tertunda. Walau bagaimanapun, semua ubat yang disalahgunakan boleh mempengaruhi otak dengan teruk. Ini boleh menyebabkan sejumlah besar dopamin; neurotransmitter yang membantu mengatur emosi, motivasi, dan perasaan senang.

Dadah boleh mengubah cara otak berfungsi dan mengganggu kemampuan seseorang untuk membuat pilihan yang boleh menyebabkan keinginan yang kuat dan penggunaan dadah yang kompulsif. Lama kelamaan, tingkah laku ini boleh berubah menjadi ketergantungan zat, atau ketagihan dadah.

Menurut data kesihatan yang diterbitkan oleh Yayasan Gateway, saat ini, lebih dari 7 juta orang ketagihan dadah, dan satu dari empat kematian disebabkan oleh penggunaan dadah.

Selain kematian, penyakit, dan kecacatan yang berkaitan dengan penyalahgunaan dadah juga sering berlaku.

Faktor Yang Mempengaruhi Kesan Dadah

Sebagai tambahan kepada jangka masa penggunaan, kesan penggunaan ubat juga bergantung pada beberapa faktor seperti:

  1. Jenis dan dos yang digunakan

  2. Bagaimana jenis ubat dibuat, ketika sistem pemprosesan tidak bersih, ada kemungkinan ubat tersebut mengandung bakteria, bahan kimia berbahaya, dan bahan-bahan lain yang tidak selamat.

  3. Ciri fizikal (termasuk tinggi badan, berat badan, usia, lemak badan dan metabolisme)

  4. Bagaimana anda mengambil ubat, sama ada melalui penyedutan, suntikan atau secara lisan. Berbanding dengan pengambilan ubat, penyedutan dan suntikan lebih cenderung menyebabkan overdosis dan ketergantungan.

Baca juga: 20 Tahun Menggunakan Dadah, Ini Kesannya Pada Tubuh

Sekiranya anda menyuntik ubat, berkongsi peralatan suntikan meningkatkan risiko anda dijangkiti penyakit serius, seperti hepatitis dan HIV. Ia juga akan meningkatkan risiko jangkitan serius

  1. Kesihatan mental, suasana hati dan persekitaran anda, sama ada anda berada di tempat yang selamat, gembira atau tidak selamat semuanya boleh mempengaruhi pengalaman mengambil dadah.

Sekiranya anda mempunyai gangguan kesihatan mental tertentu, ubat-ubatan boleh membuat atau memburukkan lagi gejala keadaan ini

  1. Mencampurkan dadah, termasuk alkohol, boleh menyebabkan tingkah laku berisiko tinggi yang boleh mengakibatkan kecederaan serius atau kematian pada diri sendiri atau orang lain (jika dilakukan semasa memandu)

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai bahaya dadah, atau mempunyai pertanyaan mengenai masalah kesihatan tertentu, tanyakan terus kepada . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Bagaimana, cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor ibu boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .

Rujukan:
Gateway Foundation.org. Diakses 2019. Kesan Penyalahgunaan Dadah dan Ketagihan .
Institut Penyalahgunaan Dadah Kebangsaan. Diakses 2019. Akibat Kesihatan dari Penyalahgunaan Dadah .
Pusat Ketagihan Amerika. Diakses 2019. Kesan Dadah dan Alkohol pada Otak: Punca Kerosakan Otak .