4 Cara untuk kekal bahagia di usia tua

Jakarta - Bagi sesetengah orang, usia 50 tahun ke atas cukup menakutkan dan membimbangkan, kerana banyak perkara selalu berubah. Harus diakui bahawa anda tidak lagi mempunyai keadaan kesihatan sehebat masa muda anda. Anda menjadi letih dengan lebih cepat, menjadi pusing, atau bahkan mula mengalami keluhan kesihatan.

Walaupun begitu, anda mesti berhenti mengeluh mengenai keadaan fizikal anda yang semakin merosot. Mulailah menikmati apa yang anda ada sekarang, dan bersyukurlah bahawa sebenarnya tidak banyak orang dapat menikmati usia tua dengan keadaan yang baik.

Sekiranya anda telah menerapkan gaya hidup sihat sejak muda, inilah masanya untuk anda menuai hasil kerja keras anda. Telah terbukti bahawa di negara maju, kita dapat menemui banyak orang tua yang masih sihat, berumur panjang dan produktif.

Untuk kekal sihat dan bahagia hingga usia tua, berikut adalah beberapa cara yang boleh anda lakukan agar usia tua anda dapat dilalui dengan senang hati.

Menjaga Kehidupan Sosial

Kajian yang diterbitkan di Persatuan Psikologi Amerika mendedahkan bahawa mempunyai kehidupan sosial yang baik dan mengutamakan aktiviti sosial dapat mengurangkan penurunan kesihatan orang tua. Kita dapat menggunakannya sebagai peringatan bahawa menjaga persahabatan dalam apa jua keadaan dan menjalin persahabatan baru adalah penting sebagai ketentuan pada usia tua. (Baca juga: Kesunyian Boleh Menurunkan Kesihatan, Bagaimana Anda Boleh?)

Kekal Aktif

Apabila anda tidak lagi muda, perasaan seperti anda tidak lagi berguna mungkin timbul. Begitu juga dengan perasaan penyesalan kerana tidak dapat lagi melakukan aktiviti seperti sebelumnya. Anda perlu segera menyingkirkan pemikiran ini. Alihkan perhatian anda dengan terus aktif melakukan pelbagai aktiviti. Jangan hadkan diri anda pada kerjaya, keluarga, dan pasangan anda. Anda harus terus mengekspresikan diri melebihi semua itu untuk merasa puas dengan diri sendiri dan bahagia. Anda juga harus ingat bahawa kebahagiaan akan membantu meningkatkan sistem ketahanan badan anda dan membuat anda tidak merasa cemas dan tertekan.

Mempunyai Simpanan dan Pendapatan Pasif

Tidak syak lagi bahawa keadaan kewangan yang mencukupi ketika anda tua adalah salah satu syarat utama. Anda tidak perlu merasa malu ketika anda meminta pertolongan dari anak anda, kerana dengan simpanan yang mencukupi, anak anda tidak akan merasa terbeban. Untuk mendapatkan keadaan kewangan yang baik ini, anda harus mula menabung dari usia muda. Di samping itu, anda juga harus segera memulakan perniagaan yang menguntungkan sebagai pendapatan pasif anda. (Baca juga: Bukan Hanya Wang, Penjimatan Tulang Juga Penting)

Terus Bersenam dan Jaga Pemakanan

Perkara ini adalah yang paling penting untuk menjaga kesihatan pada usia tua. Anda mesti terus melakukan senaman secara teratur walaupun keadaan fizikal anda tidak lagi baik. Tetapi pilih jenis latihan ringan seperti yoga, pilates, tai chi, atau latihan kecergasan. Di samping itu, menjaga pengambilan nutrien yang baik juga sangat penting. Elakkan memakan makanan segera, makanan goreng, dan minuman beralkohol. Bagi anda yang merokok, fikirkan segera untuk menghentikan tabiat buruk ini. Makan banyak sayur-sayuran dan buah-buahan hijau serta vitamin untuk memastikan badan anda sentiasa dalam keadaan sihat.

Walaupun terasa berat, proses penuaan tidak dapat dihentikan. Setiap hari, anda akan merasakan perbezaan kemampuan fizikal anda, jadi tidak ada lagi alasan untuk tidak mengamalkan gaya hidup sihat. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lebih lanjut mengenai hal ini, tanyakan terus melalui . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Bagaimana, cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .