Tindakan Perubatan untuk Penyebab Kehilangan Pendengaran Meniere

, Jakarta - Meniere's adalah gangguan yang berlaku di telinga dalam. Penyakit ini menyebabkan gejala pening berpusing (vertigo), berdering di telinga (tinnitus), kehilangan keupayaan pendengaran. Dalam beberapa kes, tidak jarang penyakit Meniere menyebabkan kehilangan pendengaran kekal.

Walaupun boleh mempengaruhi sesiapa sahaja, Meniere biasanya berlaku pada orang yang berumur 20-50 tahun. Gejala yang dialami oleh setiap orang dengan Meniere dan tempohnya juga berbeza-beza. Ada yang mengalaminya hanya selama beberapa minit, dan ada yang memakan masa hingga beberapa jam.

Gejala yang biasa dialami oleh pengidap Meniere adalah seperti berikut:

1. Vertigo

Vertigo atau pening berputar adalah salah satu gejala utama yang cukup mengganggu penyakit ini. Orang dengan Meniere biasanya akan mengalami pening berpusing yang muncul dan hilang secara tiba-tiba, yang boleh berlangsung dari beberapa minit hingga beberapa jam.

2. Tinnitus

Dering di telinga, atau dalam istilah perubatan yang disebut tinnitus, juga merupakan gejala biasa yang dialami oleh orang yang menderita Meniere. Seperti vertigo, gejala ini dapat muncul dan hilang setiap saat, dengan frekuensi dan jangka masa yang berbeza-beza.

3. Kepenuhan telinga

Selain berdengung, Meniere dapat membuat penderita merasakan ada sesuatu yang mengisi rongga di telinganya. Rasa kepenuhan itu kadang-kadang terasa seperti tekanan, sehingga dapat menjengkelkan.

4. Kehilangan Pendengaran

Dalam kes ringan, Meniere boleh menyebabkan seseorang mengalami penurunan ketajaman pendengaran. Walau bagaimanapun, dalam kes yang teruk, ketajaman pendengaran akan terganggu dan tidak jarang menyebabkan kehilangan pendengaran.

Tindakan Perubatan yang Mungkin

Penyakit Meniere sebenarnya adalah penyakit yang tidak dapat disembuhkan sepenuhnya. Walau bagaimanapun, tindakan perubatan berikut dapat diambil untuk mengatasi gejala yang timbul agar tidak terlalu banyak mengganggu aktiviti.

1. Pentadbiran Dadah

Untuk mengurangkan vertigo, mual, dan muntah yang dialami ketika gejala Meniere muncul, doktor biasanya akan memberi ubat untuk mengurangkan frekuensi dan intensitasnya.

2. Terapi Pemulihan Saraf Vestibular

Saraf vestibular adalah saraf yang menghantar isyarat keseimbangan ke otak. Terapi pemulihan yang dilakukan pada saraf ini bertujuan untuk melegakan gejala vertigo yang berlaku.

3. Meniett

Terapi meniett dilakukan dengan menggunakan alat yang memberi tekanan pada telinga dalam, untuk mengurangkan cairan di telinga. Walau bagaimanapun, terapi ini biasanya dilakukan pada vertigo yang sukar dirawat.

4. Pemasangan Alat Bantu Dengar

Apabila Meniere menjadikan ketajaman pendengaran secara beransur-ansur berkurang dan mengganggu aktiviti, pemasangan alat bantu dengar adalah salah satu penyelesaian yang dapat dilakukan.

5. Pembedahan Sac Endolymphatic

Prosedur pembedahan ini dilakukan untuk mengurangkan cecair di telinga dalam, dengan mengeluarkan sekeping kecil tulang dari kantung endolimfatik. Dalam beberapa kes, prosedur ini melibatkan penyisipan tiub ( menjerit ).

6. Labirinektomi

Prosedur perubatan ini hanya dilakukan pada orang yang menghidap Meniere dengan hampir kehilangan fungsi pendengaran. Dalam prosedur, bahagian telinga yang mengatur pendengaran dan keseimbangan dikeluarkan. Akibatnya, telinga akan kehilangan kedua-dua fungsi ini.

Itulah sedikit penjelasan mengenai penyakit Meniere, dan tindakan perubatan yang boleh diambil. Sekiranya anda memerlukan lebih banyak maklumat mengenai penyakit ini atau masalah kesihatan lain, jangan ragu untuk membincangkannya dengan doktor anda mengenai permohonan tersebut , melalui ciri Hubungi Doktor , ya. Sangat mudah, perbincangan dengan pakar yang anda mahukan dapat dilakukan Berbual atau Panggilan Suara / Video . Dapatkan juga kemudahan membeli ubat menggunakan aplikasi , bila-bila masa dan di mana sahaja, ubat anda akan dihantar terus ke rumah anda dalam masa 1 jam. Ayuh, muat turun sekarang di App Store atau Google Play Store!

Baca juga:

  • Bunyi Kering di Telinga? Hati-hati Gejala Meniere!
  • Meniere Umum menyerang orang berusia 20-an?
  • Kurangkan Kesan dan Gejala Meniere Dengan Cara Ini!