Remaja Mula Berkencan, Apa Yang Harus Dilakukan Ibu Bapa?

Jakarta - Walaupun masih muda, tidak sedikit remaja yang mulai berminat dengan lawan jenis. Ingat, "cinta monyet" adalah perkara semula jadi dan normal. Namun, bagaimana ibu bapa bertindak balas terhadap perkara ini? Sudah tentu ada yang tidak setuju, ada yang tidak.

Bagi ibu bapa yang tidak bersetuju, ada pelbagai alasan. Bermula dari keadaan psikologi kanak-kanak yang belum dewasa, mereka masih muda, hingga takut mengganggu kewajipan mereka sebagai pelajar. Perkara yang perlu dititikberatkan, bagi ibu bapa yang membenarkan anak-anak mereka mempunyai teman atau teman wanita istimewa, perlu memberi perhatian kepada pelbagai perkara.

Walaupun perspektif ibu bapa agak ketinggalan zaman, jemput anak anda untuk membincangkan masalah ini. Ada kemungkinan ibu atau bapa dapat berkongsi pengalaman dengan anak-anak mengenai "cinta monyet" yang mereka alami.

Lalu, perkara-perkara apa yang harus diperhatikan oleh ibu bapa, ketika anak-anak mereka yang memasuki usia remaja mula berkencan?

Baca juga: Perkembangan Fizikal Remaja Perlu Tahu

1. Ketahui Siapa Rakan Istimewa Anda

Jemput kanak-kanak untuk bercakap mengenai orang yang mereka suka. Ini dapat memberi tenaga positif, terutama bagi anak-anak yang mengetahui ibu bapa mereka seperti rakan istimewa mereka. Sebaliknya, ibu bapa juga dapat mengetahui ke mana arah hubungan anak itu, dan juga memberi amaran awal sekiranya ada niat buruk dari rakan dekat anak itu.

Di samping itu, tidak ada salahnya mengundang rakan-rakan terdekat anak-anak untuk mengunjungi rumah tersebut. Dengan cara itu, ibu dapat mengenali sosok tersebut dengan lebih dekat.

2. Mereka Masih Memerlukan Bimbingan

Secara umum, remaja tidak mempunyai pemikiran yang bijak, anda boleh mengatakan bahawa mereka "berfikir" secara emosional, bukan dengan logik dan akal sehat. Nah, di sinilah ibu bapa boleh memainkan peranan. Walaupun tidak begitu sihat untuk terlibat dalam kehidupan remaja yang berpacaran, ada kalanya ibu bapa harus melangkah masuk. Sekiranya anda mendengar anak anda membuat komen kasar atau menggunakan taktik manipulatif, berbincanglah dengan mereka dan beri mereka panduan. Begitu juga, jika anak anda menerima tingkah laku tidak sihat dari rakan khas, adalah penting untuk menolongnya.

Baca juga: Cara Mendidik Remaja untuk Menghindari Kesan Narkotik

3. Bercakap dan Dengar

Ini semua mengenai keseimbangan. Apabila anak mula mempunyai teman istimewa, keperluan semula jadi kanak-kanak untuk privasi biasanya akan meningkat. Oleh itu, pastikan talian komunikasi antara ibu dan anak tetap terbuka. Contohnya, biasakan mengajak kanak-kanak untuk membincangkan aktiviti mereka di sekolah dengan rakan mereka. Yang paling penting, jadilah pendengar yang baik. Jangan terus mengganggu kata-kata anak anda.

4. Menetapkan Peraturan Keselamatan

Sebagai ibu bapa, adalah tugas kita untuk menjaga keselamatan anak-anak kita setiap masa. Buat perjanjian dengan anak apa yang boleh dan tidak boleh dilakukan untuk mengelakkan perkara yang tentunya tidak diingini. Ringkasnya, ibu perlu membuat peraturan mengenai "cinta monyet" yang hidup anak-anak mereka. Ingat, buat peraturan berdasarkan tingkah laku dan usia mereka.

Sekiranya anak-anak tidak jujur ​​mengenai aktiviti mereka, atau tidak mematuhi peraturan yang telah dibuat (misalnya, perintah berkurung), ini bermakna mereka belum cukup dewasa untuk memiliki lebih banyak kebebasan (selagi peraturan ibu bapa masuk akal).

Ringkasnya, remaja, terutama yang muda, memerlukan lebih banyak peraturan, kerana mereka belum dapat menangani tanggungjawab dalam hubungan romantis.

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai masalah di atas? Anda boleh meminta psikologi atau doktor secara langsung melalui permohonan. Melalui ciri Sembang dan Panggilan Suara / Video, anda boleh berbual dengan doktor pakar kapan saja dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Keluarga Sangat Baik. Diakses pada tahun 2020. 5 Kebenaran Mengenai Remaja dan Janji Temu.
A.S. Laporan Berita & Dunia L.P. Diakses pada tahun 2020. Cara Mengurus Ketika Remaja Anda Mula Berkencan.