Risiko yang boleh ditimbulkan oleh hepatitis B

, Jakarta - Hepatitis B diketahui sulit dikenali, kerana gejalanya tidak segera dirasakan. Sebenarnya, beberapa gejala tidak muncul sama sekali. Itulah sebabnya banyak orang tidak menyedari atau menyedari terlambat bahawa mereka telah dijangkiti hepatitis B. Virus ini biasanya berkembang selama 1-5 bulan dari pendedahan kepada virus sehingga munculnya gejala pertama.

Satu daripada tiga orang dengan hepatitis B kronik yang tidak dirawat boleh mengalami komplikasi serius. Risiko yang timbul dari hepatitis B termasuk sirosis, barah hati, dan hepatitis B. fulminan.

Baca juga : Inilah Hepatitis B

  1. Sirosis

Keadaan ini berlaku kerana pembentukan tisu parut di hati. Tisu parut adalah tisu yang terbentuk setelah sel hati yang pada mulanya normal, kemudian mengalami kecederaan atau keradangan yang berterusan. Gejala sirosis biasanya tidak dapat dikesan dan penghidapnya sering tidak disedari, sehingga terdapat kerosakan teruk pada hati. Sirosis yang teruk boleh menyebabkan gejala, seperti penurunan berat badan, mual, keletihan, gatal-gatal pada kulit, dan pembengkakan perut dan pergelangan kaki.

Perkembangan komplikasi ini dapat dihambat oleh langkah-langkah rawatan tertentu, misalnya dengan ubat antivirus. Namun, ada sebilangan orang yang terpaksa menjalani pemindahan hati kerana keadaannya sangat teruk.

  1. Kanser jantung

Hepatitis B kronik dapat berkembang menjadi barah hati jika tidak dirawat dengan baik. Gejala komplikasi ini adalah mual, muntah, sakit perut, penurunan berat badan, dan penyakit kuning (menguning kulit dan putih mata). Pembedahan boleh dilakukan untuk membuang bahagian barah hati.

Baca juga : Waspadalah terhadap 5 Gejala Hepatitis B Yang Datang Secara Senyap

  1. Hepatitis B Fulminant

Hepatitis B Fulminant boleh berlaku apabila sistem kekebalan tubuh salah dan mula menyerang hati sehingga menyebabkan kerosakan teruk. Beberapa gejala yang dapat menunjukkan keadaan ini adalah penghidap menjadi pusing dan keliru, perut membengkak, dan penyakit kuning. Penyakit ini boleh menyebabkan hati berhenti berfungsi dan sering membawa maut jika tidak segera dirawat.

Langkah berjaga-jaga yang boleh anda lakukan

Jangkitan hepatitis B mudah menular, tetapi itu tidak bermaksud tidak dapat dicegah. Terdapat beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk mencegah penularan hepatitis sehingga anda tidak mengalami risikonya, termasuk:

Baca juga : Inilah Hepatitis D

  1. Vaksin hepatitis B. Ketika vaksin hepatitis B diberikan kepada orang yang berisiko terkena jangkitan ini, tubuh akan dirangsang untuk menghasilkan antibodi. Sistem antibodi inilah yang akan 'melawan' virus hepatitis jika masuk ke dalam tubuh pada bila-bila masa.

  2. Berhati-hati dengan jarum. Menggunakan jarum atau peralatan perubatan yang tidak disterilkan dapat meningkatkan risiko anda mendapat jangkitan ini. Perkara ini mesti diperhatikan, terutamanya oleh pegawai perubatan yang mempunyai hubungan langsung dengan penghidap hepatitis.

  3. Jangan berkongsi peralatan peribadi. Elakkan berkongsi berus gigi, pisau cukur, gunting kuku, dan barang peribadi lain. Darah yang dijangkiti boleh melekat pada peralatan peribadi yang anda gunakan, meningkatkan risiko menyebarkan penyakit ini kepada orang lain.

  4. Seks selamat. Selalu amalkan seks selamat menggunakan kondom, termasuk ketika anda dan pasangan melakukan hubungan oral dan dubur. Juga, beritahu pasangan anda jika anda mempunyai HBV dan bincangkan risiko menyebarkannya kepadanya. Harap maklum bahawa kondom hanya mengurangkan risiko penularan, bukan menghilangkannya.

  5. Basuh tangan anda dengan kerap. Walaupun remeh, mencuci tangan sebenarnya berkesan untuk mencegah penularan penyakit ini. Oleh itu, terapkan kebiasaan mencuci tangan, sebelum dan selepas makan, setelah menggunakan bilik mandi, dan sebelum dan selepas memproses bahan makanan.

Itulah risiko yang boleh disebabkan oleh hepatitis B yang perlu anda ketahui. Sekiranya anda mempunyai masalah dengan hepatitis B atau penyakit lain, anda harus membincangkannya dengan doktor anda di aplikasi . Perbincangan dengan doktor di boleh dilakukan melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video bila-bila masa dan di mana sahaja. Nasihat doktor boleh diterima secara praktikal dengan: muat turun permohonan di Google Play atau App Store sekarang!