Adakah Berjalan di Rumput Benar-benar Membuat Anak Berjalan Dengan Cepat?

, Jakarta - Pada usia satu tahun, ibu bapa biasanya mula mengadu menjaga bayi mereka. Sebabnya, pada usia ini anak-anak belajar berjalan sehingga ibu bapa harus mengambil berat. Segala cara diambil untuk membantu pertumbuhan dan perkembangan anak, termasuk ketika dia belajar berjalan.

Terdapat banyak mitos yang dipercayai oleh masyarakat untuk membantu anak-anak berjalan lebih cepat, iaitu dengan meminta mereka berjalan di rumput. Berjalan di rumput tanpa alas kaki mempunyai manfaat kesihatan bagi orang dewasa, salah satunya merangsang titik refleks pada telapak kaki sehingga dapat meningkatkan kualiti kesihatan. Namun, adakah ini berlaku untuk anak kecil?

Baca juga: Sekiranya Kanak-kanak Belajar Berjalan dengan Baby Walker?

Berjalan di Rumput Membuat Anak Berjalan Dengan Pantas?

Pakar kesihatan mengesyorkan agar kanak-kanak belajar berjalan kaki tanpa alas kaki. Sebabnya, kasut mempengaruhi cara kanak-kanak menggunakan otot dan tulang di kaki mereka. Semasa berjalan kaki tanpa alas kaki, kanak-kanak lebih baik dapat mengangkat kepala. Berjalan kaki tanpa alas kaki juga membantu mengembangkan otot dan ligamen di kaki, dan menguatkan lengkungan kaki.

Kanak-kanak yang berjalan kaki tanpa alas kaki juga meningkatkan daya tarikan mereka (kesedaran mengenai kedudukan mereka) berkaitan dengan ruang di sekitar mereka, yang bermanfaat untuk perkembangan motor kanak-kanak.

Nah, berkaitan dengan rumput, ini hanya mitos yang tidak perlu anda percayai. Cepat atau lambat seorang anak belajar berjalan dipengaruhi oleh banyak faktor dan bukan kerana dia berjalan di rumput.

Baca juga: Anak Berlari Lewat? Inilah 4 Sebab

Kanak-kanak cepat belajar berjalan, inilah caranya

Umumnya kanak-kanak dapat ketika dia berusia 12 bulan. Dalam beberapa kes, mereka hanya boleh berjalan sekitar usia 16-17 bulan. Ini masih dalam keadaan normal. Anak-anak yang masih berjalan lemas, menjauhkan kaki, dan kelihatan ragu-ragu dengan setiap langkah.

Kira-kira 6 bulan setelah mengambil langkah pertama, anak-anak mengembangkan gaya berjalan yang lebih matang, memegang tangan mereka di sisi. Selama beberapa bulan latihan ini, kebanyakan kanak-kanak mengalami beberapa kali jatuh, tetapi ini adalah sebahagian daripada belajar berjalan. Anda tidak dapat melindungi anak anda dari terjatuh, tetapi anda dapat mengurangkan risiko kecederaan dengan menjaga keselamatan penerokaan anak anda dan jauh dari sudut perabot yang tajam dan bahaya lain.

Baiklah, melancarkan dari Organik Bellamy , pakar mengesyorkan beberapa trik untuk menjadikan anak anda berjalan lebih pantas:

  • Ajar Awal . Apabila dipegang tegak, kebanyakan kanak-kanak mula menyara diri dari sekitar empat hingga lima bulan. Sebilangan besar kanak-kanak juga akan membengkokkan lutut dan sedikit ke atas dan ke bawah. Aktiviti berdiri pada peringkat awal ini membuat anak-anak terbiasa berdiri di atas kaki dan dapat membina otot di kaki dan pinggul.

  • Biarkan Mereka Terokai . Setelah kanak-kanak terbiasa berdiri, mereka mula berjalan melalui perabot. Ibu bapa boleh mendorong aktiviti ini dengan meletakkan mainan di luar jangkauan. Pelayaran jarak jauh meningkatkan stamina bayi dan menguatkan otot pinggul dan paha. Lama kelamaan mereka menjadi lebih stabil dengan berat badan di satu sisi dan lebih baik untuk memindahkan berat badan dari kaki ke kaki.

  • Biarkan Mereka Berdiri Berkaki. Ahli terapi pediatrik secara amnya mengesyorkan agar ibu menjaga anak mereka tanpa alas kaki sekerap mungkin. Anak-anak bergantung pada 'perasaan' untuk membimbing mereka, dan dengan merasakan landasan mereka dapat menyesuaikan keseimbangan berdiri seperti yang diperlukan. Permukaan yang berbeza memerlukan penggunaan sendi, otot dan postur yang berbeza. Apabila bayi tidak dapat merasakan kesan daripada disekat oleh kasut, ini menghalang proses pembelajaran.

  • Ajar Anak Berjongkok. Berjongkok adalah kemahiran penting dan kemahiran yang menyokong anak-anak agar dapat berdiri sendiri. Letakkan mainan di kaki mereka ketika disokong oleh sofa, dan dorong mereka untuk berjongkok dan mengambilnya. Gerakkan ke atas dan ke bawah untuk membina otot yang baik di pinggul dan paha.

  • Letakkan Mainan di Tempat Lain Yang Boleh Dihubungi. Mengambil mainan kanak-kanak dari kedudukan asalnya dan meletakkannya di permukaan yang dapat diakses akan mendorong mereka bergerak ke atas dan ke bawah. Sekiranya mereka berjuang untuk menarik diri, tawarkan untuk menolong mereka berjalan.

  • Beri Muzik . Kanak-kanak suka menyegerakkan pergerakan mereka ke muzik, jadi mainkan beberapa lagu dan biarkan mereka bergerak. Muzik menjadikan pergerakan lebih menyeronokkan.

  • Jemput untuk Bermain dengan Orang Lain. Anak-anak mudah terpengaruh dan belajar dengan lebih baik daripada memperhatikan orang lain. Ajak banyak rakan untuk bermain dengan bayi dan balita yang lain sehingga kanak-kanak digalakkan mahu berjalan. Sekiranya mereka melihat bayi lain mula berdiri, dia juga boleh mula melakukannya.

Untuk petua lain agar anak-anak dapat belajar berjalan dengan cepat, ibu boleh berbual dengan pakar pediatrik di . Anda boleh mengemukakan soalan bila-bila masa dan di mana sahaja, dan doktor akan memberikan petua terbaik untuk anda. Lebih praktikal, bukan?

Rujukan:
Kesihatan Kanak-kanak. Diakses pada tahun 2020. Pergerakan, Koordinasi, dan Umur Anda 1 hingga 2 Tahun.
Organik Bellamy. Diakses pada tahun 2020. Petua Mendorong Bayi Berdiri dan Berjalan Buat Pertama Kali.