Terapi Psikologi Dapat Membantu Mengatasi Ejakulasi Pramatang

Jakarta - Mengalami ejakulasi dini menjadikan kebanyakan lelaki menjadi tidak selamat dan kehilangan nafsu seks. Untuk mengatasinya, tidak jarang pengambilan ubat dan suplemen herba juga menjadi pilihan. Sebenarnya, keberkesanannya tidak semestinya benar, terutama penyebab ejakulasi pramatang itu sendiri mesti diketahui terlebih dahulu.

Nampaknya, ada dua perkara yang menyebabkan seorang lelaki mengalami ejakulasi dini. Yang pertama adalah keadaan fisiologi dan yang kedua adalah faktor biologi, seperti ketidakseimbangan hormon dan keadaan perubatan tertentu seperti diabetes. Sekiranya anda telah menjalani terapi hormon, tetapi masih tidak ada perubahan, ini bermaksud bahawa ejakulasi dini disebabkan oleh faktor psikologi.

Ternyata, ejakulasi dini juga dapat terjadi kerana anda terlalu cemas, terlalu bersemangat, merasa tidak aman, ada perasaan bersalah, bahkan takut akan ejakulasi dini. Tidak hairanlah, kerana pengeluaran air mani diatur oleh otak yang mengatur emosi seseorang dan juga keadaan psikologi seseorang.

Baca juga: Ejakulasi Pramatang Membuat Klimaks Sulit, Mengatasi dengan Teknik Relaksasi Ini

Bahkan, ada juga ejakulasi dini yang terjadi kerana trauma sebelumnya, mengalami pengalaman buruk dengan seks, terlibat dalam masalah dengan pasangan, atau kemurungan. Kerana kebanyakan masalah ejakulasi berpunca dari keadaan psikologi, salah satu cara terbaik untuk mengatasinya adalah dengan bantuan pakar psikologi, termasuk psikologi atau psikiatri.

Tidak perlu takut untuk memberitahu ahli psikologi, anda boleh menggunakan aplikasinya untuk berbual secara langsung melalui telefon bimbit. Sekiranya anda ingin pergi terus ke hospital, anda boleh membuat temu janji terlebih dahulu melalui permohonan . Oleh itu, tidak perlu beratur jika anda ingin pergi ke hospital untuk mendapatkan rawatan.

Terapi Psikologi Membantu Mengatasi Ejakulasi Pramatang

Terapi tingkah laku kognitif atau CBT adalah kaedah yang sering digunakan oleh ahli psikologi untuk membantu mengatasi ejakulasi dini. Terapi ini memberi tumpuan kepada corak berfikir untuk mengubah tingkah laku. Semoga terapi ini dapat membantu mengawal ejakulasi dini yang dialami oleh pelbagai kaedah yang diajar oleh ahli terapi.

Baca juga: Masalah Ejakulasi Pramatang, Kesihatan atau Emosi?

Lalu, bagaimana prosedur terapi CBT untuk membantu mengatasi ejakulasi dini? Berikut adalah persembahannya:

  • Bantu Mengubah Mindsets Negatif

Pertama, ahli terapi akan membantu mencari penyebab utama ejakulasi pramatang anda. Ahli terapi akan mengemukakan soalan mengenai perkara ini, seperti apakah ada trauma pada masa lalu, pengalaman seksual atau yang lain. Dengan cara ini, ahli terapi akan mengetahui apa yang menyebabkan anda mengalami ejakulasi dini.

Tahap pertama ini memberi tumpuan kepada mengubah corak pemikiran negatif yang menyebabkan anda mengalami masalah ejakulasi dini. Anda mungkin diminta untuk memberitahu mengenai keadaan anda, baik secara langsung atau melalui buku harian.

Baca juga: Lelaki Perlu Mengetahui Mitos dan Fakta Ejakulasi Pramatang Ini

  • Menjalin Hubungan Sihat dan Harmoni dengan Rakan Kongsi

Jangan lupa, ahli terapi juga akan meminta anda menilai hubungan anda dengan pasangan anda. Ini merangkumi cara berfikir dan berkomunikasi dengan pasangan anda agar hubungan anda dengan pasangan anda dapat menjadi lebih dekat. Tidak mustahil ahli terapi akan meminta pasangan anda menemani anda semasa anda menjalani rawatan.

  • Mengubah Tingkah Laku

Anda harus tahu bahawa terapi tingkah laku kognitif tidak dapat memberikan hasil segera. Anda harus bersabar dan mengikuti setiap sesi tanpa tekanan, sehingga masalah yang anda alami dapat diselesaikan sepenuhnya. Ini termasuk mengubah tingkah laku melalui perubahan pemikiran.

Contohnya, anda mengalami kegelisahan setiap kali anda ingin melakukan hubungan seks yang membuat anda mengalami ejakulasi dini. Ahli terapi dapat mengajar anda untuk menarik nafas lega setiap kali anda merasa seperti ini, sehingga kegelisahan dapat dikurangkan. Ahli terapi juga akan mengajar anda bagaimana untuk memberikan cadangan positif setiap kali anda mempunyai pemikiran negatif mengenai hubungan intim, dan banyak cara lain.

Sepatutnya, hubungan intim tidak hanya dinikmati oleh salah satu dari mereka, tetapi kedua-duanya harus menikmatinya sama. Oleh itu, jangan takut untuk memberitahu aduan anda kepada pakar supaya apa sahaja masalah yang anda alami dapat mendapat jalan keluar.Rujukan:
Mohammadi, Seyyed Davoud et al. 2013. Diakses pada tahun 2021. Keberkesanan Terapi Tingkah Laku Kognitif Terhadap Tanda, Gejala Dan Akibat Klinikal Ejakulasi Pramatang. Penyelidikan Psikologi Jepun. 55 (4): 350-357.
Abdo, Carmita H. N. 2012. Diakses pada 2021. Rawatan Ejakulasi Pramatang Dengan Terapi Tingkah Laku Kognitif. Ejakulasi Pramatang: 213-220.
Pusat Psik. Diakses pada tahun 2021. Rawatan Gangguan Ejakulasi Pramatang (Awal).