Suka Petai? 7 kebaikan ini untuk kesihatan

Jakarta - Petai adalah salah satu jenis sayur dengan bau yang sangat khas. Bentuknya bulat dan rata seperti badam. Aroma yang cenderung menyengat akan membuat bau mulut anda kurang menyenangkan setelah anda memakannya. Inilah sebabnya mengapa petai tidak begitu digemari oleh kebanyakan orang.

Namun, di sebalik bau yang tidak menyenangkan, petai ternyata mempunyai banyak faedah kesihatan yang tidak diketahui secara meluas. Apa kelebihan petai? berikut adalah beberapa di antaranya:

  • Mengatasi Hipertensi

Ternyata, tidak banyak orang tahu bahawa petai sangat kaya dengan kalium, jadi sangat baik untuk mengawal dan mengatasi hipertensi. Menariknya, sayur ini dipercayai dapat mengurangkan risiko seseorang terkena strok, anda tahu! Kajian yang diterbitkan di Jurnal Perubatan New England menyatakan bahawa seseorang yang kerap mengonsumsi petai akan mengelakkan risiko strok hingga 40 peratus.

  • Membantu Melawan Bakteria dalam Badan

Kemunculan bakteria jahat adalah salah satu penyebab penurunan imuniti. Baiklah, cubalah mengatasinya dengan memakan petai. Dilaporkan, ekstrak biji petai mengandungi thritiolane dan heksathionin yang bertindak melawan bakteria jahat yang memasuki badan anda. Kedua-dua sebatian ini juga membantu menekan pertumbuhan bakteria dalam badan, anda tahu!

Baca juga: 7 Khasiat Salmon untuk Kesihatan dan Kecantikan

  • Meningkatkan Daya Tahan

Manfaat petai seterusnya berkait rapat dengan imuniti. Flavonoid adalah sebatian yang berperanan aktif sebagai antioksidan untuk melawan radikal bebas dan meningkatkan daya tahan badan. Anda boleh mendapatkan kandungan flanovoid yang tinggi di petai. Kajian menunjukkan bahawa petai adalah satu-satunya tumbuhan dengan kandungan flavonoid tertinggi. Mengonsumsi petai secara berkala akan menjauhkan anda dari risiko penyakit seperti diabetes, aterosklerosis, dan barah.

  • Sebagai ubat antidepresan

Berdasarkan hasil survei yang dilakukan oleh sejumlah pasien dengan depresi, disimpulkan bahwa ada perubahan yang signifikan pada tingkat depresi pada pasien yang selalu mengonsumsi petai. Ini kerana kandungannya triptofan di petai yang akan diubah menjadi serotonin oleh badan, sehingga orang yang mengalami kemurungan akan merasa lebih santai.

  • Membantu Merawat Sembelit

Pergerakan usus yang sukar tentu akan membuatkan perut terasa kenyang dan tidak selesa. Keadaan ini berlaku kerana badan anda kekurangan serat. Baiklah, cubalah mengatasinya dengan petai. Sayuran ini kaya dengan serat yang membantu melancarkan sistem pencernaan, jadi anda tidak akan mengalami masalah buang air besar.

Baca juga: 6 Kebaikan Kuning Telur untuk Kesihatan

  • Membantu Memulihkan Mood Kerana PMS

Bagi kebanyakan wanita, haid menjadi masalah yang menjadikan badan sangat tidak selesa. Kesakitan di bahagian perut tentu akan mempengaruhi mood, jadi tidak menghairankan bahawa banyak wanita sering marah atau mengalami PMS. Namun, tidak perlu mengambil ubat untuk mengatasi rasa sakit itu. Sebaliknya, cubalah makan petai, kerana petai mengandungi vitamin B6 yang membantu mengawal kadar gula darah, jadi masalahnya mood telah diselesaikan.

  • Menyumbang Tenaga kepada Badan

Ada tiga jenis gula yang terkandung dalam petai, yaitu glukosa, sukrosa, dan fruktosa. Ketiganya akan bergabung dengan kandungan serat dan berubah menjadi tenaga untuk badan. Sebenarnya, satu kajian menunjukkan bahawa seseorang dapat melakukan aktiviti yang cukup berat setelah memakan dua hidangan petai.

Itulah tujuh faedah petai untuk kesihatan yang akan anda perolehi jika anda kerap menggunakannya. Sekiranya anda ingin bertanya kandungan petai dan faedahnya untuk tubuh secara langsung kepada pakar kesihatan, cuba gunakan aplikasi tersebut . Awak boleh muat turun aplikasi ini terus di telefon anda. Anda juga boleh menggunakannya untuk memesan ubat dan melakukan pemeriksaan kesihatan tanpa harus meninggalkan rumah, anda tahu!