Inilah ciri-ciri yang menunjukkan seseorang itu kleptomaniac

, Jakarta - Kleptomania adalah keadaan di mana seseorang berulang kali tidak dapat menahan keinginan untuk mencuri barang yang biasanya tidak mereka perlukan dan biasanya tidak mempunyai nilai. Kleptomania adalah gangguan mental yang jarang berlaku, tetapi ia adalah keadaan yang serius dan boleh menyebabkan kesan emosi negatif bagi orang dan orang yang mereka sayangi jika mereka tidak dirawat.

Kleptomania adalah sejenis gangguan kawalan impuls, gangguan yang dicirikan oleh masalah dengan kawalan diri emosi atau tingkah laku. Sekiranya seseorang mengalami gangguan kawalan impuls, mereka menghadapi kesukaran untuk menahan godaan atau mendesak untuk melakukan tindakan yang berlebihan atau berbahaya bagi diri mereka sendiri atau orang lain.

Sebilangan besar orang dengan kleptomania hidup dalam keadaan malu dan merahsiakannya, jadi mereka sering takut mendapatkan rawatan kesihatan mental. Walaupun tidak ada penawar untuk kleptomania, rawatan dengan ubat-ubatan atau terapi bicara (psikoterapi) dapat mengakhiri gangguan tersebut.

Gejala Kleptomania

Gejala atau ciri orang dengan kleptomania, termasuk:

 • Tidak dapat menahan desakan kuat untuk mencuri barang yang tidak dia perlukan

 • Merasakan ketegangan, kegelisahan atau gairah yang meningkat sehingga menyebabkan kecurian

 • Rasakan kesenangan, kelegaan atau kepuasan apabila anda berjaya mencuri

 • Perasaan bersalah, penyesalan, membenci diri, malu atau takut ditangkap setelah melakukan pencurian.

 • Kembalinya dorongan dan pengulangan kitaran kleptomania.

Baca juga: Manja dan Khayalan, Waspadalah terhadap Sindrom Kompleks Cinderella

Kleptomania berbeza dengan pencurian secara umum. Sekiranya berlaku kecurian, pelaku merancang pencurian mereka dan melakukannya untuk mendapatkan barang yang mereka mahukan tetapi tidak mampu membayar secara kewangan. Pada orang yang menderita kleptomania, tindakan mencuri ia dilakukan secara spontan untuk menghilangkan ketegangan dalam dirinya yang terus timbul jika mereka tidak bertindak.

Kleptomania berlaku sendiri, tetapi sering berlaku dengan keadaan lain. Orang dengan keadaan ini terdedah kepada penggunaan bahan dan kegelisahan yang berlebihan, serta gangguan lain yang berkaitan dengan kawalan impuls. Gangguan lain yang boleh berlaku bersama kleptomania termasuk:

 • Gangguan mood.

 • Gangguan panik.

 • Gangguan kecemasan pemisahan.

 • Gangguan dysmorphic badan.

 • Gangguan kompulsif obsesif.

 • Gangguan kawalan dorongan lain.

Mengatasi Kleptomania

Sekiranya anda mengesyaki bahawa rakan karib atau ahli keluarga anda menghidap kleptomania, kongsi masalah anda dengan orang yang anda sayangi. Ingatlah bahawa kleptomania adalah keadaan kesihatan mental, bukan kekurangan watak, jadi dekatilah orang yang anda sayangi tanpa menyalahkan atau menuduh.

Di samping itu, adalah berguna untuk menekankan perkara-perkara berikut:

 • Katakan bahawa anda bimbang dan prihatin terhadap kesihatan dan kesejahteraan orang yang menghidap kleptomania.

 • Anda bimbang akan risiko pencurian kompulsif, seperti ditangkap, kehilangan pekerjaan atau merosakkan hubungan dengan orang lain.

 • Katakan kepadanya bahawa ada rawatan yang dapat dilakukan dengan profesional kesihatan mental untuk mengurangkan keinginan untuk mencuri dan menjalani kehidupan yang bebas dari ketagihan dan rasa malu.

Baca juga: 5 Tanda Gangguan Keperibadian, Berhati-hati dengan Satu

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai masalah kleptomania atau aduan lain? Anda boleh bertanya kepada doktor secara langsung melalui permohonan . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video , anda boleh berbual dengan doktor pakar tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!