4 pantang larang untuk orang yang menghidap Vertigo

, Jakarta - Vertigo adalah keadaan yang menyebabkan seseorang mengalami sakit kepala yang tidak tertahankan dan merasakan sensasi berputar. Serangan vertigo yang teruk bahkan boleh menyebabkan penghidapnya jatuh kerana keseimbangan badan yang terganggu. Pening yang disebabkan oleh vertigo dapat bertahan selama beberapa minit, bahkan berjam-jam.

Mengamalkan gaya hidup sihat adalah salah satu cara terbaik untuk mencegah serangan vertigo, salah satunya adalah dengan menjaga diet yang sihat. Sebenarnya, tidak ada makanan tertentu yang pantang larang bagi penghidap vertigo. Walau bagaimanapun, mengelakkan jenis makanan tertentu sebenarnya dapat membantu mengurangkan risiko berulang vertigo.

Jadi, apakah jenis makanan yang pantang larang bagi penghidap vertigo?

1. Mengandungi Kafein

Orang dengan vertigo disarankan untuk membatasi, bahkan menghindari pengambilan makanan dan minuman yang mengandung kafein untuk mencegah serangan vertigo. Sebabnya, kafein dalam makanan adalah salah satu perangsang yang boleh mencetuskan dering di telinga dan memperburuk gejala vertigo.

Kafein juga mempunyai sifat diuretik, sehingga merangsang tubuh untuk terus mengeluarkan cecair. Sekiranya itu berlaku, risiko dehidrasi akan meningkat dan gejala vertigo akan bertambah buruk.

2. Tinggi Gula

Walaupun tidak dilarang secara khusus, makanan tinggi gula adalah pantang larang bagi orang yang mengalami vertigo. Sekiranya anda mengalami vertigo, anda harus menghadkan pengambilan makanan dan minuman yang mempunyai kandungan gula yang terlalu tinggi. Sebaliknya, tingkatkan pengambilan makanan yang mengandungi karbohidrat kompleks, seperti biji-bijian.

3. Minuman Beralkohol

Selain pening, vertigo juga sering mencetuskan gejala dalam bentuk berdengung dan tidak selesa di telinga. Apabila vertigo menyerang, anda harus menghadkan atau mengelakkan pengambilan alkohol kerana boleh mempengaruhi komposisi cecair di telinga dalam. Mengehadkan pengambilan alkohol dapat mengelakkan serangan vertigo.

4. Jangan merokok

Berhenti merokok adalah pilihan terbaik bagi orang yang mempunyai sejarah vertigo. Kerana, kandungan nikotin dalam rokok dapat menyempitkan saluran darah dan memburukkan lagi gejala vertigo.

Tetapi perlu diingat, jenis makanan yang harus dielakkan boleh berbeza dari satu orang ke orang lain. Terutama jika orang itu mempunyai sejarah penyakit tertentu selain vertigo.

Baca juga: Adakah Makanan Yang Harus Dielakkan Orang Dengan Vertigo?

Semasa vertigo menyerang, pastikan minum banyak air dan elakkan memakan makanan atau minuman yang boleh mencetuskan serangan vertigo. Lakukan pertolongan cemas untuk mengatasi vertigo, misalnya berbaring atau duduk di tempat yang stabil untuk mengelakkan terjatuh.

Sekiranya pertolongan cemas di rumah masih tidak menyebabkan vertigo hilang, bawa orang yang mengalami serangan segera ke hospital. Kerana, keadaan ini boleh menjadi lebih teruk dan berbahaya jika tidak dirawat dengan segera.

Segera bawa orang yang mengalami vertigo ke hospital jika terdapat tanda-tanda atau gejala seperti anggota badan yang lemah, gangguan penglihatan atau penglihatan kabur, kesukaran bercakap, pergerakan mata yang tidak normal, penurunan kesedaran, dan tindak balas badan yang perlahan. Orang yang mengalami vertigo yang sukar berjalan dan demam juga harus mendapatkan rawatan perubatan segera.

Baca juga: Bilakah Orang yang Mengalami Vertigo Mengalami Ujian Pendengaran?

Sebelum ini, harap maklum, terdapat beberapa jenis penyakit yang dapat memicu vertigo, mulai dari diabetes, migrain, strok, penyakit Parkinson, hingga tumor otak. Risiko vertigo juga meningkat pada perokok aktif dan orang yang sering mengambil minuman beralkohol.

Selain sensasi berputar, serangan vertigo juga sering ditandai dengan gejala, seperti mual dan muntah, nystagmus atau pergerakan mata yang tidak normal, berpeluh, dan kehilangan pendengaran. Rawatan segera diperlukan ketika vertigo menyerang.

Sekiranya anda memerlukan maklumat yang lebih lengkap mengenai vertigo dan cara mengatasinya, jangan ragu untuk menghubungi doktor melalui aplikasi ya!

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Pening.
IntechBuka. Diakses pada tahun 2021. Penyakit Kafein dan Meniere.