Punca Ketidaksesuaian ABO Yang Anda Perlu Tahu

, Jakarta - Ketidaksesuaian ABO adalah keadaan yang berlaku apabila seseorang yang menerima derma darah berbeza dengan jenis darahnya sendiri. Sekiranya ini berlaku, akan ada reaksi dari sistem imun, seperti sesak nafas, pening, dan penyakit kuning. Sekiranya keadaan ini tidak diubati dengan segera, komplikasi seperti:

  • Gumpalan darah yang akan dicirikan oleh gejala sesak nafas, sesak dada, kesukaran bernafas, melihat, dan bercakap.

  • Gagal jantung, yang merupakan keadaan yang terjadi ketika jantung tidak dapat berfungsi dengan baik dalam mengepam darah ke seluruh tubuh.

  • Penurunan tekanan darah yang ditandai dengan gejala kesukaran untuk berkonsentrasi, pening, penglihatan kabur, dan bahkan kehilangan kesedaran.

Baca juga: Inilah Sebab Ketidaksesuaian ABO Boleh Mencetuskan Jaundis

Ini adalah gejala yang akan muncul pada orang yang tidak serasi dengan ABO

Ketidaksesuaian ABO boleh menyebabkan penyakit kuning yang, apabila muncul, menimbulkan gejala, seperti menguningnya kulit dan putih pada kawasan mata. Selain kekuningan, gejala lain yang disebabkan adalah sesak nafas, sakit otot, demam, sakit dada, mual dan muntah, dan air kencing disertai dengan darah.

Punca Ketidaksesuaian ABO Yang Anda Perlu Tahu

Darah manusia dibahagikan kepada empat kumpulan, iaitu A, B, AB, dan O. Setiap darah mengandungi protein yang berbeza. Pada orang yang tidak sesuai dengan ABO, menerima penderma darah dari pelbagai jenis darah dapat membuat sistem kekebalan tubuh menyerang dan memusnahkan sel-sel dalam tubuh, kerana dianggap sebagai bahan yang berbahaya bagi tubuh. Sebagai tambahan kepada pendermaan darah, ketidakcocokan ABO dapat terjadi ketika seseorang melakukan pemindahan organ dari seseorang yang juga mempunyai jenis darah yang berbeza dari penerima.

Baca juga: Inilah sebab mengapa anda perlu menderma darah secara berkala

Bagaimana Mendiagnosis Ketidaksesuaian ABO?

Sekiranya gejala muncul dengan segera semasa pemindahan darah, biasanya doktor akan segera menghentikan prosesnya. Di samping itu, diagnosis juga dapat dilakukan dengan melakukan beberapa ujian, termasuk:

  • Ujian keserasian bertujuan untuk memastikan keserasian darah pada penderma dan penerima penderma.

  • Ujian darah yang bertujuan untuk menentukan sama ada terdapat kerosakan pada sel darah merah atau tidak.

  • Ujian air kencing yang bertujuan untuk mengesan kehadiran atau ketiadaan sel darah merah dalam air kencing.

Semasa proses diagnosis, doktor biasanya juga akan memerhatikan tekanan darah peserta penderma. Sekiranya tekanan darah turun, ini menunjukkan ketidakcocokan darah antara penderma dan penerima. Selain memantau tekanan darah peserta, doktor juga akan memantau denyut jantung peserta, suhu badan, dan memantau irama pernafasan peserta.

Jangan Biarkan Berlaku, Inilah Langkah-Langkah Pencegahan Ketidaksesuaian ABO

Walaupun kelihatan agak menakutkan, ketidaksesuaian ABO adalah keadaan yang dapat dicegah dengan pemadanan silang darah penderma dan penerima sebelum menderma darah. Sebagai peserta penderma darah, tidak ada salahnya untuk mengingatkan pasukan perubatan untuk memeriksa semula jenis darah di dalam beg darah sebelum melakukan transfusi darah.

Baca juga: Pasti Rutin, Inilah 4 Manfaat Menderma Darah untuk Kesihatan

Sekiranya anda ingin melakukan prosedur pemindahan darah, boleh menjadi penyelesaian! Anda boleh bertanya secara langsung bagaimana prosedur sebenar dilakukan sebelum melakukan pemindahan darah melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video. Oleh itu, pelajari dengan lebih baik apa yang harus anda lakukan sebelum anda berhasrat untuk melakukan perjalanan darah, ya! Ayuh, muat turun aplikasi di Google Play atau App Store!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found