Pemeriksaan Retina Harus Dilakukan Secara Rutin, Inilah Sebabnya

, Jakarta - Pemeriksaan dilakukan untuk mengetahui seawal mungkin masalah yang dialami oleh badan, termasuk pemeriksaan retina . Pemeriksaan ini dilakukan untuk mengesan dan melihat kemungkinan kerosakan pada retina atau masalah yang berkaitan dengan penurunan fungsi retina. Jadi kenapa pemeriksaan retina mesti dilakukan dengan kerap?

Baca juga: Selalunya Tidak Dihiraukan, 6 Punca Retina Mata Rosak

Mengapa Pemeriksaan Retina Harus Dilakukan Secara Rutin?

Pemeriksaan retina a harus dilakukan secara berkala, sekurang-kurangnya sekali dalam setahun. Pemeriksaan ini dilakukan untuk mengekalkan keseluruhan penglihatan. Pemeriksaan dilakukan di seluruh retina untuk mengesan sama ada terdapat masalah dengan organ tersebut atau tidak.

Retina adalah lapisan nipis yang terletak di belakang mata. Retina mengandungi berjuta-juta sel sensitif cahaya, sel-sel saraf ini yang menerima dan mengatur maklumat visual ke otak melalui saraf optik. Sebab anda mesti melakukannya dengan kerap pemeriksaan retina yang mengesan keadaan mata yang berpotensi mengancam penglihatan, seperti:

  • Detasmen retina , yang merupakan keadaan kecemasan pada mata ketika retina melepaskan dari sokongannya.

  • Glaukoma, yang merupakan keadaan yang dicirikan oleh kerosakan saraf, dan dikaitkan dengan peningkatan tekanan mata dan gangguan penglihatan.

  • Kemerosotan makula, yang merupakan keadaan mata kronik yang boleh menyebabkan kehilangan penglihatan pusat, kerana kerosakan pada makula di pusat retina.

  • Retinopati diabetes , yang merupakan salah satu bentuk komplikasi diabetes mellitus. Keadaan ini menyebabkan kerosakan pada saluran darah di retina mata, terutamanya pada tisu sensitif cahaya.

Banyak penyakit mata tidak simptomatik pada peringkat awal. Baiklah, jika anda melakukannya pemeriksaan retina Secara berkala, keadaan yang boleh membahayakan penglihatan anda dapat diatasi seawal mungkin. Kerana keadaan tanpa gejala boleh membuat seseorang terlambat untuk meminta pertolongan.

Baca juga: 12 Punca Kapal Darah pecah di Mata

Bilakah Melakukan Pemeriksaan Retina?

Oleh kerana terdapat banyak masalah mata yang dapat berkembang tanpa menyebabkan gejala, mungkin seseorang yang menghidap penyakit mata tidak mengetahui adanya perubahan pada penglihatan mereka. Oleh itu, anda harus lakukan pemeriksaan retina secara rutin, atau anda boleh melakukan pemeriksaan apabila anda merasakan ada keadaan yang tidak biasa dalam penglihatan anda. Namun, bagi orang yang berisiko tinggi terkena penyakit mata, lebih baik anda menjalani pemeriksaan mata setahun sekali.

Apakah Prosedur Pemeriksaan Retina?

Pemeriksaan ini akan dilakukan dengan menggunakan mesin pengimbas retina ganda yang menyediakan pengimbas definisi tinggi, dan gambar warna retina tanpa pelebaran murid. Enjin pemeriksaan ini akan bergabung Tomografi Koheren Optik (OCT) dan sistem kamera asas. Ujian ini dilakukan tanpa rasa sakit dan memakan masa sekitar 5 minit.

Contohnya, jika anda menghidap neuropati diabetes, doktor anda biasanya akan mengambil gambar retina anda. Prosedur yang dijalankan merangkumi:

  • Doktor akan membesarkan murid, dan mengambil gambar bahagian dalam mata.

  • Doktor akan menyuntik cecair berwarna khas ke urat di bahagian lengan.

  • Doktor akan mengambil gambar bahagian dalam mata, bersama dengan cecair berwarna khas yang mengalir dan beredar di dalam mata.

  • Doktor akan menggunakan gambar untuk melihat saluran darah mana yang ditutup, bocor, atau rosak. Dari gambar-gambar inilah doktor mengetahui ketebalan retina dan adakah cecair telah bocor ke dalam tisu retina.

Baca juga: Tempat Terapung Terlihat? Makluman Floaters

Itu penting pemeriksaan mata untuk kesihatan kamu. Sekiranya anda ingin melakukan pemeriksaan, ada baiknya anda terlebih dahulu membincangkan dengan doktor pakar mengenai prosedur yang harus anda lakukan sebelum melakukan ini. pemeriksaan retina . Anda boleh berbincang dengan doktor pakar dalam aplikasi tersebut melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video. Bukan itu sahaja, anda juga boleh membeli ubat yang anda perlukan. Tanpa kerumitan, pesanan anda akan dihantar ke destinasi anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun aplikasi di Google Play atau App Store!