Dedahkan! Sebab Mengapa Kanak-kanak Tetap Sihat Walaupun Mereka Sering Bermain di Tanah

Jakarta - Sebilangan besar ibu bapa nampaknya terjebak dengan konsep "semua bersih" dalam mendidik anak-anak mereka. Ini dapat dilihat dari bilangan ibu bapa yang sering melarang anak mereka bermain secara aktif, terutamanya di tempat-tempat kotor, seperti bermain di taman yang penuh dengan tanah.

Walaupun pengalaman bermain di luar adalah sesuatu yang diperlukan oleh kanak-kanak. Sebenarnya, kebiasaan bermain di padang dikatakan dapat menjadikan anak-anak lebih sihat, anda tahu. Macam mana boleh jadi?

Apabila badan anak dipenuhi dengan kotoran seperti debu, tanah atau sekerap makanan, biasanya ibu akan cenderung histeris dan berusaha membersihkannya sehingga anak bebas daripada terkena kuman. Walaupun kebiasaan yang dapat memicu anak-anak rentan terhadap penyakit dan alergi.

Kerana badan yang jarang berinteraksi dengan bakteria atau mikroba, organisma, dan lain-lain mempunyai sistem imun yang rendah. Kerana imuniti tidak mempunyai pengalaman yang cukup dalam melindungi tubuh dan mencegah penyakit. Sebilangan pakar bahkan mengatakan bahawa kanak-kanak yang sering terdedah kepada pelbagai organisma pada tanaman, tanah dan tanaman dapat mengurangkan kemungkinan terjadinya alergi.

Bermain di luar juga sangat bermanfaat untuk perkembangan anak kecil anda. Bukan hanya pada badan, bermain di taman juga dapat membantu mengembangkan kemampuan melihat anak-anak dan menjaga kesihatan mata bayi.

Tetapi ibu masih harus berhati-hati dan memastikan anak-anak mereka tidak mendekati bahaya ketika berada di luar rumah, ya. Kesakitan pada kanak-kanak adalah perkara semula jadi tetapi mesti tetap berwaspada. Gunakan untuk berbincang dengan doktor apabila terdapat masalah dengan kesihatan anak. juga boleh digunakan untuk membeli ubat-ubatan dan merancang pemeriksaan makmal. ayuh muat turun cepat!