Diet Tetap Makan Sedap, Cuba Diet DEBM

Jakarta - Ketika berbicara mengenai diet, anda pasti memikirkan pantang larang pada banyak makanan, biasanya makanan yang anda sukai untuk mendapatkan berat badan yang ideal. Namun, tahukah anda bahawa ada kaedah diet yang membolehkan anda makan makanan yang sedap sambil menurunkan berat badan?

Diet DEBM adalah namanya, dengan singkatan dari Diet Happy Fun Fun. Dari namanya sahaja, sudah pasti diet ini sangat menyeronokkan dan tidak menyedihkan, bukan? Diet DEBM dimulakan oleh seorang warga Indonesia bernama Robert Hendrik Liembono. Dia mengaku berjaya menurunkan berat badan hingga 75 kilogram dengan menerapkan pola diet ini.

Bukan sahaja dia terus membiarkannya makan dengan baik dan menambah berat badan yang ideal, Robert juga mengakui bahawa diet ini telah berjaya menjadikan asma tidak lagi berulang. Sebenarnya, apakah diet DEBM? Adakah diet ini sangat menyeronokkan seperti yang diberitahu oleh pencetus? Inilah ulasan penuh!

Baca juga: Diet DEBM Menjadikan Mood Lebih Bahagia, Inilah Caranya

Mengenal Diet DEBM, Diet Selamat Menyeronokkan

Pada tahun 2018, diet DEBM menjadi salah satu kaedah penurunan berat badan yang paling popular. Tidak menghairankan, kerana walaupun kebanyakan kaedah diet melarang anda makan makanan tertentu, diet DEBM tetap membolehkan anda melakukannya, malah dapat membantu menurunkan berat badan.

Semasa menjalani diet ini, anda masih boleh makan lemak dan protein, bahkan makanan dengan perasa atau dikenali sebagai MSG. Walau bagaimanapun, anda disarankan untuk menghindari makanan yang mengandungi karbohidrat dan gula sebanyak mungkin. Sebenarnya, tidak jauh berbeza dengan diet rendah kalori lain, ya?

Diet rendah karbohidrat merujuk kepada pola makan yang membatasi pengambilan makanan yang kaya dengan karbohidrat. Ini tentu saja termasuk pasta, gula-gula, dan roti. Sebaliknya, sangat digalakkan untuk mengambil makanan yang mengandungi sumber protein dan lemak, serta sayur-sayuran dan buah-buahan yang sihat.

Baca juga: Perlu diketahui, ini adalah 5 fakta mengenai diet DEBM

Nah, jika anda memutuskan untuk mengikuti diet DEBM, makanan yang perlu anda hindari termasuk makanan manis, nasi, mi, pasta ubi, semua makanan yang mempunyai bahan berasaskan tepung, dan buah yang diduga terlalu tinggi gula. Lalu, bagaimana karbohidrat boleh dimakan? Karbohidrat dengan indeks glisemik rendah, iaitu sayur-sayuran.

Namun, bahagian yang paling menggembirakan adalah anda bebas memakan sumber protein dan lemak, seperti ayam, telur, ikan, daging, dan juga jeroan. Memang, dalam diet rendah karbohidrat, anda tidak terhad kepada pengambilan protein, tetapi beberapa jenis protein disarankan dalam diet DEBM, yaitu:

  • Daging, terutama daging dari haiwan pemakan rumput, seperti kambing dan lembu.
  • Ikan, terutama yang berasal dari alam liar, seperti salmon liar.
  • Telur, terutamanya telur omega-3.

Baca juga: Makanan yang Dimakan Semasa Menjalani Diet DEBM

Diet DEBM lebih menyeronokkan kerana cara memproses makanan yang merupakan sumber protein dan lemak yang tidak terhad. Jadi, anda masih boleh memakannya dengan mendidih, menggoreng, bahkan membakar. Walaupun begitu, anda masih tidak boleh menambahkan madu, kicap, gula, atau pemanis lain.

Ketahui Kesannya

Jangan lupa, walaupun senang, diet DEBM juga mempunyai kesan sampingan, seperti kaedah diet lain. Terutama jika anda mempunyai sejarah diabetes. Oleh itu, agar anda tidak memilih kaedah diet yang salah, anda boleh meminta pakar pemakanan terlebih dahulu melalui aplikasi tersebut , jadi anda boleh mendapatkan cadangan diet yang sesuai dengan keadaan dan kesihatan fizikal anda.Rujukan:
Saluran Kesihatan yang Lebih Baik. Diakses pada tahun 2020. Penurunan Berat Badan dan Karbohidrat.
Tempo. Diakses pada tahun 2020. Diet Selamat Menyeronokkan Yang Sedap Adalah Popular, Bagaimana Melakukannya?