Jangan keliru, berikut adalah 3 petua untuk memilih toner mengikut jenis kulit anda

Jakarta - Sebagai rangkaian rawatan wajah, toner adalah salah satu produk penjagaan wajah yang mesti anda gunakan. Toner sendiri adalah cecair berasaskan air dengan konsistensi seperti cuka yang mengandungi bahan aktif untuk membantu merawat masalah kulit tertentu.

Mencuci muka menggunakan sabun pembersih sahaja tidak akan cukup untuk menghilangkan semua kotoran di wajah anda. Terutama jika anda adalah jenis orang yang aktif, kotoran akan melekat di wajah semakin banyak. Toner ini akan memaksimumkan pembersihan sisa-sisa solekan wajah dan kotoran yang masih melekat pada kulit.

Dengan menggunakan toner, keseimbangan pH kulit akan terjaga. Kulit menjadi halus, bintik-bintik gelap berkurang dan kuman yang menyebabkan jerawat akan hilang. Di samping itu, dengan kulit segar dan bersih, produk penjagaan wajah lain, seperti serum atau krim anti-penuaan yang akan digunakan selepas itu akan mudah diserap oleh kulit.

Toner muka yang anda mahu gunakan tidak boleh dilakukan secara rawak. Bahan-bahan yang terkandung di dalamnya mesti sesuai dengan keperluan kulit wajah anda. Oleh itu, pertimbangkan petua ini untuk memilih toner yang sesuai dengan jenis kulit anda:

  1. Untuk Kulit Kering

Agar kulit anda tidak kering, elakkan toner wajah yang mengandungi alkohol, kerana bahan ini hanya akan membuat kulit anda kehilangan kelembapan semula jadi dan menjadikannya lebih kasar. Gunakan toner wajah berasaskan losyen yang akan menjadikan kulit anda lembap, terhidrasi dengan baik, dan menjadikan kulit lebih lembut. Anda juga boleh memilih toner yang mengandungi geranium dan mawar.

Baca juga: 5 Rawatan Kulit Kering yang mesti dicuba

  1. Untuk Kulit Berminyak

Oleh kerana terdapat banyak minyak di permukaan kulit, pakar kecantikan menasihati mereka yang mempunyai kulit berminyak untuk menggunakan toner yang mengandungi bahan pengawal minyak yang aktif. Anda boleh memilih toner yang mempunyai zat Astringent terkandung dalam timun atau toner yang mengandungi bunga oren, lemon , dan mawar . Bahan-bahan ini akan menjadikan kulit terasa lebih segar dan mengecilkan liang pori.

  1. Untuk Kulit Gabungan

Kulit kombinasi dicirikan oleh kandungan minyak yang berlebihan pada kulit Kawasan zon-T (dahi, hidung, dan sekitar pipi), semasa berada di luar kawasan itu, kulit anda akan cenderung kering. Oleh itu, disarankan agar anda menggunakan toner yang berbeza. Pilih toner untuk kulit berminyak untuk digunakan Zon-T , sementara untuk kawasan lain anda boleh menggunakan toner berasaskan losyen.

Selain petua untuk memilih toner di atas, berikut adalah beberapa fakta mengenai jenis toner yang perlu anda ketahui:

  • Penggunaan toner jangka panjang yang terbuat dari produk yang mengandungi alkohol akan mencetuskan kulit menjadi lebih sensitif dan mengganggu metabolisme kulit. Oleh itu, pilih produk tanpa alkohol.
  • Ramai yang berpendapat bahawa air mawar sesuai digunakan sebagai toner, padahal sebenarnya tidak seperti itu. Air mawar hanya boleh digunakan sebagai campuran topeng atau lulur.
  • Menggunakan toner dengan bantuan kapas akan menjadikannya tidak optimum kerana toner akan meresap lebih banyak ke dalam kapas. Sapukan terus dengan tangan sambil menepuk atau masukkan toner ke dalam botol semburan dan semburkan pada wajah yang bersih.

Baca juga: 10 Kebaikan Air Mawar untuk Muka

Itulah petua memilih toner, untuk petua kesihatan wajah yang lain, anda boleh bertanya terus dari doktor yang berdaftar dan dipercayai melalui aplikasi tersebut. . Bila lagi anda boleh berinteraksi dengan beribu-ribu doktor yang bersabar 24/7 untuk menjawab soalan anda secara percuma? Ayuh, muat turun permohonan di App Store dan Google Play sekarang!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found