Ketahui pelbagai faedah buah talas untuk kesihatan badan

“Buah talas atau juga dikenali sebagai talas adalah salah satu sayur yang terkenal kerana mempunyai rasa yang unik dan enak. Siapa sangka bahawa tanaman akar ini mempunyai banyak manfaat kesihatan secara keseluruhan, jadi anda boleh menggunakannya secara berkala untuk mendapatkan manfaatnya. "

, Jakarta - Buah Taro adalah salah satu sayuran akar dengan kandungan karbohidrat yang pada awalnya ditanam di Asia. Namun, kini taro telah diusahakan di banyak tempat di dunia. Taro mempunyai kulit luar berwarna coklat dan daging putih dengan bintik-bintik ungu di seluruhnya. Apabila dimasak, rasanya sedikit manis dan mempunyai tekstur seperti kentang.

Taro adalah sumber serat dan nutrien lain yang sangat baik dan ia menawarkan pelbagai manfaat kesihatan yang berpotensi, termasuk peningkatan kawalan gula darah, kesihatan usus, dan bahkan kesihatan jantung.

Baca juga: Ternyata ubi kayu membantu mengurangkan risiko stunting

Khasiat Buah Taro

Berikut adalah beberapa kelebihan buah taro yang anda dapat jika dimakan secara berkala:

  1. Kawal Gula Darah

Walaupun akar talas adalah sayuran berkanji, ia mengandungi dua jenis karbohidrat yang bermanfaat untuk menguruskan gula darah, iaitu serat dan pati tahan. Serat adalah karbohidrat yang tidak dapat dicerna oleh manusia. Oleh kerana ia tidak diserap oleh badan, ia tidak mempengaruhi tahap gula dalam darah.

Taro juga membantu melambatkan pencernaan dan penyerapan karbohidrat lain, mencegah lonjakan gula darah yang besar selepas makan. Penyelidikan juga mendapati bahawa diet tinggi serat dapat menurunkan kadar gula dalam darah sekitar 10 mg / dl pada orang dengan diabetes jenis 2.

Taro juga mengandung jenis pati khas, yang dikenal sebagai pati tahan, yang tidak dapat dicerna oleh manusia sehingga tidak meningkatkan kadar gula dalam darah. Kira-kira 12 peratus pati dalam akar talas yang dimasak adalah pati tahan, menjadikannya salah satu sumber nutrien yang lebih baik. Gabungan pati dan serat tahan ini menjadikan akar talas sebagai pilihan karbohidrat yang baik, terutama bagi penghidap diabetes.

  1. Mengurangkan Risiko Penyakit Jantung

Serat dan pati tahan dalam akar talas juga dapat membantu mengurangkan risiko penyakit jantung. Penyelidikan yang ketara mendapati bahawa orang yang makan lebih banyak serat cenderung mempunyai kadar penyakit jantung yang lebih rendah. Satu kajian mendapati bahawa untuk setiap tambahan 10 gram serat yang dikonsumsi setiap hari, risiko kematian akibat penyakit jantung menurun sebanyak 17 persen.

Risiko penyakit jantung anda juga meningkat jika anda mempunyai kolesterol tinggi. Oleh itu, pastikan anda juga selalu mengambil ubat dan makanan tambahan yang dapat menurunkan kolesterol jahat dalam badan. Anda juga boleh memesan makanan tambahan di jadi lebih mudah.

Baca juga: Tanpa Dadah, 8 Makanan Ini Dapat Menurunkan Kolesterol

  1. Melawan Kanser

Buah talas mengandungi sebatian nabati yang disebut polifenol yang mempunyai pelbagai manfaat kesihatan, termasuk berpotensi untuk mengurangi risiko terkena barah. Polifenol utama yang terdapat dalam akar talas adalah quercetin, yang juga terdapat dalam jumlah besar bawang, epal, dan teh. Quercetin difikirkan boleh mencetuskan kematian sel barah dan memperlambat pertumbuhan beberapa jenis barah. Ia juga merupakan antioksidan kuat yang melindungi tubuh daripada kerosakan radikal bebas yang berlebihan yang berkaitan dengan barah.

  1. Membantu Menurunkan Berat Badan

Taro adalah sumber serat yang baik, dan kajian mendapati bahawa orang yang makan lebih banyak serat cenderung mempunyai berat badan yang lebih rendah dan kurang lemak badan. Ini mungkin kerana serat melambatkan pengosongan perut, yang menjadikan anda kenyang lebih lama dan mengurangkan jumlah kalori yang anda makan sepanjang hari. Dari masa ke masa, ini boleh menyebabkan penurunan berat badan.

Baca juga: 6 Makanan untuk Menggantikan Nasi Semasa Diet

  1. Baik untuk Usus

Oleh kerana akar talas tinggi serat dan pati tahan, ia juga bermanfaat untuk kesihatan usus. Tubuh manusia tidak mencerna atau menyerap serat dan pati tahan, sehingga mereka tetap berada di dalam usus. Apabila mereka mencapai usus besar, mereka menjadi makanan mikroba dalam usus dan mendorong pertumbuhan bakteria baik.

Apabila bakteria usus menetap serat ini, mereka menghasilkan asid lemak rantai pendek yang menyuburkan sel-sel yang melapisi usus dan menjadikannya sihat dan kuat. Beberapa kajian juga menunjukkan bahawa pengambilan serat dan pati tahan dapat meningkatkan kadar ini dan membantu melindungi daripada penyakit radang usus dan barah usus.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. 7 Manfaat Mengejutkan dari Taro Root.
Fakta Organik. Diakses pada tahun 2021. Faedah Taro Root.