Ketahui Sumber Nutrien yang Baik untuk Kesihatan Jantung

, Jakarta - Sayuran dan buah-buahan adalah sumber pemakanan yang baik untuk kesihatan jantung. Selain itu, sayur-sayuran dan buah-buahan juga rendah kalori dan kaya serat. Sayur-sayuran dan buah-buahan mengandungi nutrien yang dapat membantu mencegah penyakit kardiovaskular.

Protein berasaskan tumbuhan seperti kacang, buncis, lentil, kacang dan biji, serta ikan dan makanan laut adalah sumber nutrien yang sihat untuk jantung. Maklumat lebih lanjut mengenai makanan sihat untuk jantung boleh dibaca di sini!

Baca juga: Hati-hati dengan Serangan Jantung pada Usia Muda, Kenali Sebabnya

Sumber Makanan untuk Menjaga Jantung

Sekiranya anda makan daging merah, anda harus menghadkannya kepada 1-3 makanan seminggu. Sebabnya, satu kajian menunjukkan bahawa ia dikaitkan dengan peningkatan risiko penyakit jantung. Walaupun yogurt dan keju tidak meningkatkan atau menurunkan risiko penyakit jantung, mereka boleh menjadi sumber penting kalsium, protein, dan mineral lain.

Lemak dan minyak yang sihat dapat memainkan peranan penting dalam risiko anda menghidap penyakit jantung. Jenis lemak yang berlainan boleh mempengaruhi kesihatan secara berbeza. Lemak yang sihat dapat membantu melindungi jantung anda dan lemak yang tidak sihat dapat meningkatkan risiko anda terkena penyakit jantung.

Pilih makanan dengan jumlah lemak sihat yang tinggi seperti alpukat, zaitun, kacang dan biji, dan gunakan minyak masak yang sihat, seperti minyak zaitun, kanola, bunga matahari, kacang tanah dan kacang soya. Makanan ini dapat membantu menurunkan kolesterol.

Untuk menambah rasa, lebih baik menggunakan rempah, bukan garam. Makan terlalu banyak garam boleh menyebabkan tekanan darah tinggi, yang merupakan faktor risiko penyakit jantung. Ramai orang tidak menyedari bahawa sebahagian besar garam yang mereka makan adalah makanan yang diproses dan dibungkus seperti makanan dalam tin, daging deli (seperti ham dan salami), dan makanan bakar.

Salah satu kaedah terbaik untuk mengurangkan jumlah garam yang anda makan adalah dengan makan makanan segar dan tidak diproses seperti buah-buahan dan sayur-sayuran. Sekiranya anda ingin menambahkan rasa tambahan pada makanan anda, cuba tambahkan rempah.

Perlukan cadangan panduan makanan sihat untuk menjaga kesihatan jantung? Anda boleh bertanya kepada doktor secara langsung di . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik. Sangat mudah, muat turun sahaja permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .

Penting untuk Mengatur Bahagian Makanan

Selain menjadi sumber nutrisi, mengatur porsi makan juga merupakan upaya untuk menjaga kesihatan jantung. Gunakan pinggan kecil atau mangkuk untuk membantu mengawal bahagian anda.

Baca juga: Jam Emas Selepas Serangan Jantung

Anda boleh makan makanan rendah kalori dan nutrien dalam bahagian besar. Adapun makanan berkalori tinggi dan sodium tinggi (seperti makanan segera atau makanan segera), lebih baik dalam bahagian kecil. Dengan cara itu, anda dapat menjaga kesihatan jantung anda.

Makan makanan besar makanan rendah kalori dan nutrien, seperti buah-buahan dan sayur-sayuran, dan bahagian makanan berkalori tinggi, tinggi natrium, seperti makanan yang diproses, diproses atau makanan segera disyorkan untuk mengekalkan kesihatan jantung dan pinggang yang sihat .

Baca juga: Adakah benar bahawa sakit dada adalah gejala awal serangan jantung secara tiba-tiba?

Buat menu harian menggunakan strategi dan perancangan yang disyorkan. Perhatikan ukuran bahagian dan tambahkan pelbagai pilihan menu tersebut. Contohnya, jika anda makan salmon panggang hari ini, cubalah minum telur rebus pada keesokan harinya.

Pelbagai ini akan membantu anda memastikan bahawa anda mendapat semua nutrien yang diperlukan oleh badan anda dan juga mencegah kebosanan. Kadang-kadang anda dibenarkan makan makanan sihat "kurang", tetapi segera "balas" dengan diet dan senaman sihat yang berterusan tentunya.

rujukansemakan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Diet sihat jantung: 8 langkah untuk mencegah penyakit jantung
Heart Foundation.org.au. Diakses pada tahun 2020. Seperti apa corak pemakanan sihat jantung?