3 Makanan Yang Menjadikan Kulit Muka Kelihatan Kusam

“Memenuhi kebutuhan untuk berehat, minum air, dan menggunakan pelindung matahari dapat menjadi cara untuk memiliki kulit wajah yang bersinar. Namun, perhatikan juga makanan yang anda makan. Lebih baik membatasi penggunaan makanan manis, makanan dengan kandungan garam tinggi, dan makanan berlemak kerana boleh memicu kulit wajah menjadi kusam. "

, Jakarta - Penggunaan pelindung matahari atau pelindung matahari menolong kulit anda agar sihat dan bercahaya. Bukan hanya itu, menghindari terkena asap rokok, tidak merokok, cukup istirahat, bersenam secara teratur, dan makan makanan yang sihat boleh menjadi cara lain untuk kulit yang bercahaya dan tidak kusam.

Baca juga: Petua Mencerahkan Kulit Kusam Secara Semulajadi

Makan lebih banyak buah-buahan dan sayur-sayuran dapat membantu anda mengelakkan kulit wajah kelihatan kusam. Selain itu, ketahui beberapa jenis makanan yang boleh mencetuskan masalah kesihatan kulit sehingga kulit wajah kelihatan kusam. Jaga kesihatan kulit anda dengan mendengar ulasan berikut, ya!

Makanan yang Mencetuskan Kulit Muka agar kelihatan kusam

Terdapat pelbagai faktor yang menyebabkan keadaan kulit wajah kelihatan kusam, seperti keadaan hormon, cuaca, gaya hidup, hingga pemakaian alat solek tidak sesuai untuk jenis kulit. Sebenarnya, makanan dan minuman yang anda makan setiap hari juga boleh mempengaruhi keadaan kesihatan kulit.

Anda harus mengetahui beberapa jenis makanan yang harus dielakkan agar keadaan kesihatan kulit wajah terjaga.

Jenis makanan berikut boleh mencetuskan kulit wajah menjadi kusam, iaitu:

  1. Makanan manis

Perhatikan makanan manis yang anda makan setiap hari. Makan terlalu banyak makanan dengan pemanis buatan atau gula mencetuskan peningkatan kadar gula dalam darah.

Sekiranya dibiarkan, keadaan ini boleh mencetuskan keradangan di dalam badan yang menyebabkan tubuh menghasilkan enzim yang boleh merosakkan kolagen. Ini boleh menyebabkan kesihatan kulit terganggu, termasuk kulit wajah.

Bukan hanya menjadikan kulit wajah kusam, terlalu banyak gula dapat mencetuskan kerutan pada wajah, jerawat, dan juga kemerahan pada wajah. Anda boleh makan madu atau buah untuk mendapatkan pengambilan gula semula jadi.

Baca juga: 6 Perkara Yang Membuat Kulit Kusam dan Tidak Berseri

  1. Makanan dengan Kandungan Garam Tinggi

Suka makan makanan masin, seperti kerepek kentang masin atau makanan ringan? Baiklah, mulai sekarang hadkan pengambilan makanan ini, ya. Beberapa jenis makanan yang mempunyai kandungan garam tinggi menyebabkan kulit wajah kelihatan kusam.

Pengambilan garam yang berlebihan menyebabkan badan menjadi kering. Dehidrasi adalah salah satu penyebab kulit kering dan kelihatan kusam.

Pastikan anda makan makanan yang rendah garam dan minum banyak air untuk memastikan badan anda sentiasa terhidrat.

  1. Makanan dengan Lemak Tepu

Lemak diperlukan di dalam badan. Tetapi, terlalu banyak mengambil lemak jenuh boleh mencetuskan pelbagai masalah kesihatan, termasuk kesihatan kulit.

Tahap lemak tepu yang tinggi di dalam badan mencetuskan sejumlah gangguan peredaran darah di dalam badan, termasuk ke kulit. Ini menyebabkan sejumlah gangguan kulit, termasuk kulit wajah yang kelihatan kusam.

Terdapat beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk mencegah pengambilan lemak jenuh berlebihan, seperti memakan lebih banyak buah-buahan dan sayur-sayuran, tidak memproses makanan dengan menggoreng, mempunyai produk tenusu rendah lemak, dan memakan daging tanpa lemak.

Baca juga: Lelaki juga perlu tahu menjaga wajah

Selain memperhatikan pengambilan yang anda makan, anda juga harus menghindari pendedahan kepada pencemaran udara dan tabiat merokok. Terlalu kerap mengambil alkohol dan minuman ringan juga mencetuskan kulit wajah agar kelihatan kusam.

Memenuhi keperluan untuk berehat dan bersenam secara teratur untuk mendapatkan kulit yang sihat. Pastikan anda menggunakan penjagaan kulit yang sesuai dengan jenis kulit anda.

Gunakan aplikasinya dan tanyakan terus kepada doktor mengenai jenis penjagaan kulit yang sesuai untuk kulit wajah anda. Cara, muat turun permohonan sekarang melalui App Store atau Google Play!

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. 9 Cara Mengucapkan Selamat tinggal kepada Kulit Kusam.
Setiap Gadis. Diakses pada tahun 2021. Makanan Ini Mungkin Menyebabkan Masalah Kulit Anda.
Makanan Baik BBC. Diakses pada tahun 2021. Apa yang Dimakan untuk Kulit Berkilau.