Bersenam untuk Orang dengan Tuberkulosis, Adakah Selamat?

Jakarta - Memiliki jangka masa rawatan yang cukup lama membuat penderita tuberkulosis atau TB mengalami penurunan dalam kualiti hidup mereka. Fungsi yang merosot di paru-paru membuat orang dengan gangguan kesihatan ini tidak lagi dapat bergerak dengan bebas. Lalu, bagaimana jika penghidapnya ingin bersenam? Adakah aktiviti ini masih selamat dilakukan? Lihat perbincangan di bawah!

Sebenarnya, bersenam memang merupakan aktiviti yang mempunyai cabaran tersendiri bagi penghidap TB. Tidak menghairankan, masalah kesihatan ini menyerang paru-paru dan menjadikannya lebih lemah, sementara latihan sebenarnya akan membuat paru-paru bekerja lebih keras daripada ketika mereka sedang berehat.

Tidak hanya itu, penderita mungkin merasa terbatas ketika melakukan aktiviti kerana risiko penularannya cukup besar. Inilah yang membuat banyak orang dengan keadaan tuberkulosis menghabiskan lebih banyak masa di rumah. Sebenarnya, tinggal dan berehat tanpa aktiviti fizikal juga tidak baik untuk kesihatan badan.

Baca juga: Pengesanan Penyakit TB dengan Pemeriksaan Bakteriologi

Sukan untuk Penghidap Tuberkulosis, Adakah Selamat?

Nampaknya, tidak ada salahnya terus melakukan aktiviti fizikal seperti bersenam, walaupun anda menderita batuk kering. Walaupun begitu, pastikan badan anda dalam keadaan sihat atau baik. Sekiranya gejala yang anda rasa teruk, anda harus menangguhkan melakukan aktiviti fizikal, terutamanya jika keadaan kesihatan anda mengalami penurunan akibat mengambil ubat TB.

Namun, jika dalam tempoh rawatan anda merasa bahawa badan anda berada dalam keadaan lebih cergas, senaman sebenarnya akan membantu anda pulih lebih cepat dari gangguan kesihatan ini, anda tahu! Kajian yang diterbitkan dalam Jurnal Sains Minda dan Perubatan kata, senaman yang dilakukan secara berkala dapat membantu mengembalikan fungsi paru-paru yang sebelumnya terganggu akibat tuberkulosis secara perlahan dan perlahan.

Baca juga: Makluman, Gastritis Boleh Menjadi Tanda Tuberkulosis

Bukan itu sahaja, kajian lain yang diterbitkan dalam Jurnal Perubatan Pencegahan juga disebutkan, senaman yang memfokuskan pada teknik pernafasan bukan hanya membantu mengurangkan rasa sakit dan sesak di dada, tetapi juga membantu mengembalikan berat badan menjadi ideal pada orang dengan tuberkulosis yang mengalami penurunan berat badan yang ketara.

Oleh itu, pastikan anda meminta doktor terlebih dahulu sebelum mula bersenam. Anda tidak perlu bersusah payah pergi ke hospital, kerana sekarang meminta doktor lebih mudah dengan permohonannya . Sekiranya anda ingin membuat janji temu untuk rawatan di hospital terdekat dan membeli ubat, anda juga boleh menggunakan aplikasinya , Macam mana boleh jadi.

Jenis Sukan yang Selamat untuk Penghidap Tuberkulosis

Kemudian, bolehkah penghidap TB melakukan sukan di luar rumah? Tidak mengapa, selagi anda menjaga jarak dari orang lain untuk mengelakkan penghantaran. Berikut adalah beberapa jenis senaman yang selamat bagi penghidap tuberkulosis:

  • Yoga

Jangkitan bakteria yang menyebabkan tuberkulosis memberi kesan kepada penurunan keupayaan paru-paru untuk menampung oksigen. Dengan yoga, anda boleh belajar semula latihan pernafasan sehingga keupayaan paru-paru meningkat lagi. Latihan ini membantu mempercepat aliran oksigen di saluran udara, sambil meningkatkan jumlah udara di paru-paru dan mengurangkan tahap tekanan pada orang dengan tuberkulosis.

Baca juga: Cara Penularan Penyakit Tuberkulosis yang Sering Diabaikan

  • Berjalan dan Berbasikal

Sukan yang selamat bagi penghidap tuberkulosis adalah jenis senaman ringan, seperti berbasikal atau berjalan kaki. Berjalan dengan sendirinya sering menjadi sukan pilihan bagi orang yang pulih dari penyakit yang menyerang paru-paru. Latihan ini dapat membantu menguatkan tisu di sekitar paru-paru, sehingga mereka dapat berfungsi dengan lebih baik.

  • Angkat berat

Apabila badan lebih pulih, anda dapat meningkatkan intensitas latihan, dari berjalan dan berbasikal hingga mengangkat beban, tetapi ingat, mulailah dengan berat ringan. Pergerakan mengangkat berat dapat membantu menguatkan otot-otot di dada, terutama pada sistem pernafasan.

Jadi, tidak apa-apa untuk tetap aktif walaupun anda menghidap tuberkulosis, asalkan ia dilakukan dengan intensiti cahaya dan sesuai dengan keadaan badan anda.

Rujukan:
Ruta, Victoria Maria, et al. 2019. Diakses 2020. Latihan Fizikal - Rakan atau Musuh Pesakit dengan Tuberkulosis Pulmonari? Jurnal Sains Minda dan Perubatan 6 (1).
A. Mooventhan, et al. 2014. Diakses pada tahun 2020. Kesan Teknik Pernafasan Yogik dalam Tuberkulosis Pulmonari Positif Baru. Jurnal Antarabangsa Perubatan Pencegahan 5 (6): 787-790.