Harus Tahu, Inilah 4 Komplikasi Kerana Herpes Genital

, Jakarta - Herpes genital berlaku kerana dijangkiti virus herpes simplex. Virus ini terbahagi kepada dua jenis, iaitu HSV type 1 dan HSV type 2. Sebilangan besar kes herpes genital disebabkan oleh HSV type 2, walaupun ada kemungkinan HSV type 1 adalah penyebabnya. Kedua-dua jenis virus ini sangat berjangkit dan penularan berlaku melalui hubungan langsung dari orang yang dijangkiti.

Kadang-kadang herpes tidak menyebabkan gejala tertentu, tetapi orang yang dijangkiti masih boleh menyebarkan virus. Kerana gejalanya agak ringan, kira-kira 80 peratus orang yang dijangkiti tidak menyedari bahawa mereka mempunyai herpes. Berita buruk adalah bahawa ia dapat meningkatkan risiko komplikasi.

Baca juga: Inilah 4 Penyakit Yang Boleh Menular Melalui Hubungan intim

Komplikasi Herpes genital

Herpes genital tidak boleh dipandang ringan dan harus dirawat dengan betul. Perkara yang perlu dibimbangkan dari herpes genital adalah terdapat komplikasi yang cukup berbahaya. Berikut adalah komplikasi yang dialami oleh penderita herpes genital yang perlu diperhatikan:

1. Jangkitan Menular Seksual

Orang dengan herpes genital dengan luka terbuka berisiko lebih tinggi merebak atau dijangkiti penyakit kelamin lain. Terutama jika anda melakukan hubungan seks tanpa perlindungan. Penularan yang paling teruk adalah berlakunya komplikasi dalam bentuk HIV / AIDS.

2. Keradangan atau Keradangan

Dalam beberapa kes, herpes genital boleh menyebabkan keradangan atau keradangan saluran kencing. Pembengkakan yang berlaku boleh menutup uretra selama beberapa hari. Dalam kes ini, kateter perlu dimasukkan untuk menyedut kandungan pundi kencing. Selain uretra, keradangan juga dapat terjadi di kawasan rektum. Keradangan dinding rektum adalah perkara biasa pada lelaki yang melakukan hubungan seks dengan lelaki lain. Dalam kes yang jarang berlaku, virus herpes simplex juga boleh menyebabkan meningitis atau keradangan pada lapisan otak.

3. Masalah Kehamilan

Semasa mengandung, virus herpes simplex yang menyebabkan herpes genital boleh menyebabkan masalah kehamilan. Virus ini boleh ditularkan kepada bayi semasa melahirkan. Sekiranya jangkitan HSV berlaku sebelum kehamilan, kemungkinan penularan ke bayi sangat kecil.

Dalam beberapa bulan terakhir kehamilan, ibu akan mengeluarkan banyak antibodi pelindung kepada bayinya. Antibodi ini akan melindungi bayi daripada pelbagai mikroorganisma, termasuk HSV. Antibodi ini dapat bertahan semasa kelahiran selama beberapa bulan selepas itu.

Baca juga: Herpes genital, Mempengaruhi Kesuburan atau Tidak?

Sekiranya gejala herpes muncul semula, anda mungkin perlu mengambil asiklovir. Sekiranya anda mengalami jangkitan pertama pada awal 3-6 bulan kehamilan, risiko jangkitan pada bayi akan meningkat, begitu juga dengan risiko keguguran. Oleh itu, asiklovir perlu diambil.

Virus herpes dapat menular semasa melahirkan. Sekiranya jangkitan pertama berlaku selepas kehamilan 6 bulan, risiko penularan jangkitan kepada bayi sangat tinggi. Ini berlaku kerana badan ibu memerlukan masa untuk menghasilkan antibodi sebelum bayi dilahirkan. Ibu perlu melakukan pembedahan caesar untuk mengelakkannya. Kelahiran normal akan menyebabkan risiko penularan jangkitan kepada bayi meningkat 40 peratus lebih tinggi.

Baca juga: 3 Cara Mengatasi Masalah Herpes Genital

4. Jangkitan pada Bayi di Persalinan

Bayi yang dijangkiti HSV semasa melahirkan, jangkitan yang berlaku boleh menjadi sangat berbahaya, bahkan mematikan. Keadaan ini dikenali sebagai herpes neonatal. Herpes yang berlaku semasa melahirkan boleh memberi kesan negatif pada organ badan seperti mata, mulut, dan kulit. Di samping itu, otak dan sistem saraf lain juga boleh terkena jangkitan ini. Dalam kes herpes neonatal yang teruk, pelbagai organ badan lain, seperti paru-paru dan hati, boleh terkena. Sebenarnya, keadaan ini boleh mengakibatkan kematian.

Itulah beberapa komplikasi herpes genital yang perlu anda perhatikan. Ketahui lebih lanjut mengenai komplikasi herpes genital atau masalah kesihatan lain dengan meminta doktor di aplikasi . Perbincangan dengan doktor di boleh dilakukan melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video, bila-bila masa dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah. Nasihat doktor boleh diterima secara praktikal dengan: muat turun sekarang di Google Play atau App Store sekarang.

Rujukan:
CDC. Diakses pada tahun 2020. Genital Herpes.
Akademi Dermatologi Amerika. Diakses pada tahun 2020. Herpes Simplex.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Genital Herpes.
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Gejala Umum Herpes Genital.