Kenali Gangguan Hati akibat Penyakit Wilson

, Jakarta - Penyakit Wilson aka penyakit Wilson adalah gangguan kesihatan yang menyebabkan kerosakan pada hati dan otak. Penyakit keturunan ini berlaku kerana pengumpulan logam tembaga di dalam badan. Penyakit ini dikelaskan sebagai jarang dan jarang berlaku. Walaupun begitu, penyakit Wilson tidak boleh dipandang ringan.

Tubuh manusia mendapat pengambilan tembaga dari makanan yang kita makan. Pengambilan ini kemudian digunakan dalam proses pembentukan sel darah dan pembaikan tisu lembut. Selebihnya tembaga yang tidak digunakan akan dikeluarkan dan dikeluarkan dari badan melalui air kencing. Proses ini tidak berfungsi dengan sempurna pada orang yang menghidap penyakit Wilson. Tembaga yang berlebihan dalam badan tidak dapat dikeluarkan dan akhirnya terkumpul.

Baca juga: 2 Perbezaan antara Hepatitis dan Sirosis Hati

Gangguan Hati Akibat Penyakit Wilson

Apabila penyakit Wilson menyerang, risiko kerosakan pada hati dan saraf meningkat. Sebabnya, penyakit ini cenderung menyerang dan menyebabkan gangguan pada kedua-dua bahagian. Penyakit Wilson dicirikan oleh sakit kepala, sakit otot, kekejangan otot, gaya berjalan yang tidak normal, penurunan kemampuan untuk bercakap, melihat, dan mengingat. Keadaan ini juga menyebabkan penghidap mengalami gangguan mood, kemurungan, kerap membuang air kecil, sukar tidur pada waktu malam, dan sawan.

Penyakit Wilson, yang mengganggu fungsi hati, biasanya disertai dengan gejala seperti mual dan muntah, kelemahan, penurunan selera makan, kembung, dan sakit perut. Orang yang mengalami gangguan hati juga sering mengalami kekuningan pada kulit, seperti penyakit kuning, perut membesar, dan bengkak pada kaki. Penyakit ini timbul kerana perubahan atau mutasi pada gen yang berfungsi mengatur prestasi hati.

Baca juga: Diet Sihat untuk Penghidap Sirosis

Gen yang mempunyai kelainan ini mempunyai tugas membuang lebih banyak tembaga dari badan. Mutasi menyebabkan pengumpulan tembaga di hati. Sekiranya dibiarkan, deposit tembaga akan memasuki aliran darah dan kemudian terkumpul di bahagian lain badan, terutama di otak. Keadaan ini adalah penyakit keturunan, dengan kata lain seseorang berisiko menghidap penyakit ini jika kedua ibu bapa mempunyai gen abnormal yang sama.

Penyakit Wilson yang dibiarkan dan tidak dapat dirawat boleh menyebabkan komplikasi berbahaya. Salah satu komplikasi yang paling rentan terjadi akibat penyakit ini adalah gangguan hati, iaitu sirosis. Sirosis disebabkan oleh pembentukan tisu parut di hati. Pembentukan tisu parut di hati dapat terjadi kerana kerosakan pada sel hati. Dalam keadaan ini, kerosakan berlaku kerana hati bekerja terlalu keras untuk mengeluarkan berlebihan tembaga di dalam badan.

Sirosis harus segera mendapat rawatan perubatan yang sesuai. Sebabnya, sirosis hati yang tersisa selama bertahun-tahun boleh menyebabkan kegagalan hati. Sekiranya ini berlaku, hati mungkin tidak lagi dapat berfungsi dengan baik. Sebaliknya, rawatan yang diberikan kepada penyakit ini dapat membantu mencegah perkembangan sirosis, atau paling tidak memperlambat perkembangan penyakit ini.

Baca juga: Alami Penyakit Hati, Inilah 6 Makanan Yang Perlu Dielakkan

Berita buruknya, penyakit ini sering dirawat terlalu lewat kerana hampir selalu muncul tanpa gejala. Apabila kerosakan hati ini menjadi semakin teruk, penghidap akan mengalami kelemahan, mual dan muntah, serta penurunan selera makan. Segera lakukan pemeriksaan kepada doktor untuk segera mendapatkan rawatan sirosis, terutama yang disebabkan oleh penyakit Wilson.

Ketahui lebih lanjut mengenai gangguan hati akibat penyakit Wilson dengan meminta doktor di aplikasi . Anda boleh menghubungi doktor dengan mudah melalui Panggilan Video dan Suara dan Sembang . Dapatkan maklumat mengenai kesihatan dan petua hidup sihat dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!