Kesakitan dada selepas operasi berlaku, ini menurut pihak perubatan

, Jakarta - Ada berbagai jenis gangguan yang dapat terjadi pada manusia, mulai dari ringan hingga parah. Dalam penyakit yang teruk, salah satu langkah yang boleh diambil untuk rawatan adalah pembedahan. Terdapat banyak gejala yang boleh berlaku sebagai kesan sampingan selepas pembedahan, termasuk sakit dada. Namun, adakah rasa sakit di dada boleh membahayakan? Dapatkan jawapannya di sini!

Punca Sakit Dada Selepas Pembedahan

Apabila seseorang merasakan sakit dada yang sengit, tentu ini perlu ditangani dengan serius. Ini juga perlu diperhatikan jika seseorang baru-baru ini menjalani pembedahan. Memang benar bahawa rasa sakit dada boleh bermakna seseorang mengalami serangan jantung, tetapi itu tidak selalu berlaku. Mengetahui perbezaan dari rasa sakit di dada boleh menjadi kunci untuk mencegah penyakit tertentu.

Baca juga: Pengendalian Pertama Ketika Mengalami Sakit Dada

Walaupun begitu, sakit dada yang dirasakan setelah pembedahan tidak selalu menjadi gangguan yang boleh menyebabkan kecemasan atau bahkan mengancam nyawa. Itu semua bergantung pada jenis pembedahan yang dilakukan, kerana ketidakselesaan ini boleh menjadi bahagian normal dari proses penyembuhan seseorang. Lebih-lebih lagi, jika sayatan berlaku di kawasan dada, tentu potensinya lebih tinggi.

Selain sakit dada, beberapa gangguan yang boleh timbul selepas pembedahan adalah:

  • Senak;
  • perasaan gelisah;
  • Penyakit paru paru.

Selain itu, jika anda atau seseorang yang dekat dengan anda menjalani pembedahan dada, terdapat beberapa tahap gangguan ini yang dapat dirasakan. Perbezaannya adalah bahawa rasa sakit jenis ini adalah ketidakselesaan akibat pembedahan di dada, atau disebabkan oleh masalah serius yang mempengaruhi jantung atau paru-paru. Rasa sakit dada selepas pembedahan yang boleh timbul setelah mengalami beberapa perkara, termasuk:

  • Terdapat sayatan di dada.
  • Pernah menjalani pembedahan pada jantung atau paru-paru, terutama jika tulang dada dipotong, seperti semasa operasi jantung terbuka.
  • Mempunyai tiub dada pada badan.

Secara amnya, sakit dada selepas pembedahan tidak menyebabkan simptom yang sama dengan masalah yang disebabkan oleh penyakit jantung atau paru-paru yang boleh mengancam nyawa.

Baca juga: Ketahui 10 Punca Seseorang Mengalami Sakit Dada

Walaupun menarik nafas dalam-dalam mungkin menyakitkan, anda dapat merasakan ketidakselesaan yang teruk apabila sesuatu yang menyebabkan dinding dada bergerak, seperti batuk, bersin, atau melakukan aktiviti fizikal. Untuk langkah selanjutnya sebagai cara untuk mengurangkan kesakitan semasa melakukan aktiviti ini, ada baiknya anda bertanya kepada doktor yang merawat.

Sekiranya seseorang mesti mendapatkan pemasangan tiub dada , rasa sakit boleh ketara, terutama ketika menarik nafas dalam-dalam atau merasa tidak selesa di sekitar kawasan alat. Ini adalah perkara biasa dan kebanyakan pemasangan tiub dada hanya sementara dan rasa sakit dapat bertambah baik setelah alat dikeluarkan.

Walaupun begitu, apabila seseorang mengalami sakit dada, cuba dapatkan diagnosis dan rawatan yang betul. Walaupun sakit dada selepas pembedahan agak biasa, itu tidak bermaksud bahawa potensi untuk mengalami gangguan berbahaya tidak ada. Sekiranya rasa sakit yang dirasakan terus terjadi, segera lakukan pemeriksaan, agar tidak disebabkan oleh gangguan berbahaya.

Baca juga: Bukan Kerana Penyakit Jantung, Ini Menyebabkan Sakit Dada Yang Perlu Diperhatikan

Anda juga boleh membuat pesanan mengenai pemeriksaan kesihatan di beberapa hospital rakan kongsi . Cukup dengan muat turun Dengan aplikasi tersebut, kemudahan membuat pesanan termasuk memilih waktu dan hospital yang diinginkan dapat dilakukan. Oleh itu, segera muat turun aplikasi untuk merasakan kemudahan akses ke kesihatan!

Rujukan:
Kesihatan yang Sangat Baik. Diakses pada tahun 2021. Mengalami Sakit Dada Selepas Pembedahan.