Cara memilih ubat batuk yang selamat untuk ibu hamil

Sebenarnya, tidak ada ubat yang selamat dan bebas daripada kesan sampingan. Dadah yang selamat diambil oleh wanita hamil mungkin tidak selamat diambil oleh wanita hamil yang lain. Oleh itu, sangat penting untuk selalu berjumpa doktor sebelum membuat keputusan untuk mengambil ubat. Walaupun begitu, umumnya ubat seperti Aspirin, Ibuprofen, Naproxen, Codeine, dan Bactrim tidak digalakkan untuk dimakan. "

, Jakarta - Semua yang berlaku pada wanita hamil boleh mempengaruhi bayi dalam kandungan. Dadah yang biasa digunakan boleh memudaratkan jika diminum semasa hamil.

Itulah sebabnya rawatan penyakit, walaupun sepatunya batuk, menjadi lebih rumit kerana wanita hamil tidak dibenarkan minum ubat secara sembarangan. Lalu, bagaimana memilih ubat batuk untuk wanita hamil? Baca lebih lanjut di sini!

Semua Ubat Mempunyai Kesan Sampingan

Sebenarnya, tidak ada ubat yang selamat dan bebas daripada kesan sampingan. Dadah yang selamat diambil oleh wanita hamil mungkin tidak selamat diambil oleh wanita hamil yang lain. Oleh itu, sangat penting untuk selalu berjumpa doktor sebelum membuat keputusan untuk mengambil ubat semasa mengandung, termasuk ubat batuk yang dijual bebas.

Baca juga: Berhati-hati, ini adalah kelainan pada kehamilan

Rundingan dengan doktor dapat membantu wanita hamil mendapatkan preskripsi mengikut keperluan mereka tanpa mengganggu kesihatan janin di dalam rahim. Umumnya, wanita hamil tidak digalakkan mengambil ubat pada 12 minggu pertama kehamilan, atau pada trimester pertama.

Kerana, fasa ini adalah fasa yang paling penting untuk perkembangan organ-organ bayi di dalam rahim, jadi sangat rentan terhadap kesan sampingan ubat. Elakkan juga mengambil ubat batuk atau ubat lain yang mengandungi beberapa bahan untuk merawat banyak gejala sekaligus. Untuk maklumat tepat mengenai ubat-ubatan yang disyorkan untuk wanita hamil, tanyakan terus ke !

Jenis Ubat Batuk Yang Amat Selamat dan Yang Perlu Dielakkan oleh Ibu Hamil

Beberapa jenis ubat batuk yang akan disebutkan selepas ini agak selamat untuk dimakan oleh ibu hamil, setelah melewati trimester pertama kehamilan. Namun, kerana keadaan dan kehamilan setiap ibu adalah berbeza, wanita hamil masih perlu berjumpa doktor sebelum memutuskan untuk mengambil ubat batuk.

Baca juga: Batuk Wanita Hamil Selalunya, Inilah Cara Mengatasinya

Jenis ubat batuk berikut untuk wanita hamil agak selamat:

1. Ubat luaran seperti sapu minyak balsem atau minyak mentol untuk dada, pelipis, dan bawah hidung.

2. Jalur hidung, yang merupakan pelekat melekit yang membuka saluran udara yang sesak.

3. Penurunan batuk atau lozenges.

4. Acetaminophen (paracetamol) untuk kesakitan dan demam.

5. Kalsium karbonat (mylanta) atau ubat serupa untuk pedih ulu hati, loya, atau sakit perut.

6. Robitussin dan Robitussin DM.

Sementara itu, jenis ubat batuk yang harus dihindari oleh wanita hamil adalah:

1. Aspirin.

2. Ibuprofen.

3. Naproxen.

4. Codeine.

5. Bactrim.

Ubat-ubatan ini harus dielakkan, kecuali jika doktor anda mengesyorkannya. Saranan itu berdasarkan penilaian doktor bahawa risiko dan kesan sampingan ubat lebih dapat ditoleransi daripada risiko sekiranya penyakit ini tidak segera dirawat.

Baca juga: 5 Masalah Kesihatan yang dialami oleh Wanita Hamil

Sebagai tambahan kepada ubat ini, wanita hamil juga tidak dibenarkan mengambil ubat batuk yang mengandungi alkohol dan dekongestan pseudoephedrine dan phenylephrine, yang dapat mempengaruhi aliran darah ke plasenta.

Menyedari batasan ubat yang dimakan oleh ibu semasa mengandung, sangat penting untuk menjaga kesihatan semasa mengandung. Pastikan kalori yang anda makan berkhasiat sehingga menyumbang kepada pertumbuhan dan perkembangan bayi.

Cuba jaga diet seimbang yang merangkumi panduan diet termasuk:

  • Daging tanpa lemak
  • Buah-buahan
  • Sayur-sayuran
  • Roti Gandum
  • Produk tenusu rendah lemak

Jangan lupa bahawa semasa mengandung kalsium, zat besi, dan asid folik diperlukan lebih banyak daripada sebelum kehamilan. Mengambil vitamin pranatal tidak bermaksud anda boleh makan makanan yang kurang berkhasiat. Penting untuk diingat bahawa makan makanan yang sihat dan seimbang masih menjadi perkara utama kerana vitamin pranatal bertujuan untuk melengkapkan diet sihat yang ada.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Cara Merawat Selsema atau Selsema Semasa Anda Hamil.
Kehamilan Amerika. Diakses pada tahun 2021. Batuk Dan Selsema Semasa Kehamilan: Rawatan Dan Pencegahan.
Kids Health.org. Diakses pada tahun 2021. Tetap Sihat Semasa Kehamilan.