4 Masalah Kehamilan Trimester Pertama Yang Perlu Anda Ketahui

, Jakarta - Trimester pertama, atau awal kehamilan, boleh mengejutkan ibu mengandung, terutama bagi mereka yang hamil untuk pertama kalinya. Sebabnya, perubahan yang berlaku di dalam badan, baik dari bentuk fizikal hingga keadaan hormon dapat mencetuskan masalah semasa kehamilan. Walaupun tidak semestinya perkara yang buruk, terdapat beberapa masalah kehamilan trimester pertama yang perlu diberi perhatian.

Dengan cara itu, ibu dapat mengelakkan kegelisahan yang berlebihan dan menimbulkan perasaan tertekan atau tekanan. Sebenarnya, pada trimester pertama kehamilan, disarankan untuk menjauhi keadaan yang boleh menyebabkan tekanan. Ini dapat meningkatkan risiko gangguan pada wanita hamil, mengganggu perkembangan janin, dan bahkan boleh mencetuskan keguguran.

Baca juga: 6 Mesti Makan Makanan Mengandung pada Trimester Pertama

Masalah Biasa pada Trimester Pertama

Kehamilan yang mudah, iaitu ketika usia kehamilan masih awal (trimester pertama) boleh membuat ibu hamil keliru. Selain itu, perlu dilakukan penyesuaian terhadap perubahan yang berlaku di dalam badan. Sebenarnya, semasa mengandung, ibu dapat mengalami perubahan dalam bentuk fizikal, gangguan mood, kepada keadaan hormon di dalam badan. Ia boleh menyebabkan masalah atau ketidakselesaan yang mengganggu.

Pada trimester awal kehamilan, terdapat beberapa masalah yang mungkin dialami oleh ibu. Adalah perlu untuk mengetahui masalah yang timbul dan penyebabnya. Berikut adalah senarai gangguan kehamilan trimester pertama yang perlu anda ketahui!

  • Keletihan Badan yang Mudah

Sebelum mengandung, ibu mungkin jenis orang yang bercakap dan suka melakukan aktiviti fizikal. Nah, itu boleh berubah ketika memasuki trimester pertama kehamilan. Pada masa ini, badan ibu mungkin merasa kurang bertenaga dan mudah letih. Ini berlaku kerana lonjakan hormon progesteron pada awal kehamilan.

Tahap hormon yang melambung tinggi dapat membuat tubuh merasa mudah letih dan wanita hamil sering mengantuk. Keadaan ini berlaku kerana tubuh wanita hamil sedang melakukan proses semula jadi yang bertujuan untuk menyokong pertumbuhan janin di dalam rahim dan menyesuaikan diri dengan semua perubahan yang berlaku di dalam badan.

  • Mual yang menjengkelkan

Pernah dengar istilah sakit pagi ? Istilah ini digunakan untuk menggambarkan keadaan di mana wanita hamil mengalami loya dan muntah, terutama pada waktu pagi. Nampaknya, ini boleh berlaku kerana deria bau cenderung menjadi lebih sensitif pada trimester pertama kehamilan.

Baca juga: Ini adalah 5 jenis posisi bayi sebelum bersalin

al ini boleh mencetuskan rasa mual ketika menghidu aroma tertentu. Mual dan muntah juga disebabkan oleh peningkatan hormon estrogen dan progesteron yang menyebabkan pergerakan saluran pencernaan menjadi perlahan.

  • Selalunya Pening

Selain mudah letih, wanita hamil juga mungkin merasa pening lebih kerap. Jangan terkejut, ini boleh berlaku kerana pembuluh darah yang melebar dan penurunan tekanan darah. Selain itu, mudah pening pada wanita hamil juga disebabkan oleh penurunan gula dalam darah. Penurunan kadar gula dalam darah boleh berlaku kerana proses penyesuaian metabolik badan yang berubah akibat kehamilan.

  • Perubahan Mood

Wanita hamil sangat mungkin mengalami gangguan mood atau perasaan huru-hara. Sekali lagi, ini boleh berlaku kerana perubahan hormon kehamilan. Selain itu, gangguan mood juga dapat disebabkan oleh rasa letih, dan pemikiran negatif atau kegelisahan yang berkaitan dengan kehamilan atau selepas melahirkan.

Baca juga: 4 Tanda-tanda kekurangan zat makanan semasa mengandung

Daripada tekanan, wanita hamil boleh mencuba masalah yang timbul pada trimester pertama kehamilan kepada doktor mengenai permohonannya . Doktor boleh dihubungi dengan mudah melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual , bila-bila masa dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah. Dapatkan maklumat mengenai kehamilan dari pakar. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Ibu bapa. Diakses pada tahun 2020. Mengendalikan Trimester Kehamilan Pertama yang Sulit.
Kesihatan Kanak-kanak Stanford. Diakses pada tahun 2020. Ketidakselesaan Umum Semasa Kehamilan.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Apa yang menyebabkan pening semasa hamil?