Mengapa Anda Perlu Berpuasa Sebelum Pemeriksaan Radiologi?

Jakarta - Pemeriksaan radiologi dilakukan untuk melihat struktur dalaman badan dengan lebih terperinci sehingga semua perubahan di dalamnya dapat diperhatikan. Melalui pemeriksaan radiologi, doktor dapat mendapatkan diagnosis dan memahami punca masalah dan menentukan rawatan yang tepat.

Sebelum melakukan pemeriksaan radiologi, anda disarankan untuk tidak memakan makanan pejal selama kira-kira dua jam sebelum pemeriksaan. Ini dilakukan agar semasa pemeriksaan dijalankan, doktor dapat melihat bahagian dalam badan dengan jelas tanpa terhalang oleh benda padat.

Baca juga : X-ray dada untuk Memeriksa Jangkitan Saluran Pernafasan

Walau bagaimanapun, jika pemeriksaan radiologi dilakukan tanpa menggunakan kontras, anda boleh makan, minum dan minum ubat yang ditetapkan sebelum pemeriksaan. Sementara itu, Sekiranya pemeriksaan dilakukan dengan menggunakan kontras, jangan makan apa-apa kira-kira dua hingga tiga jam sebelumnya. Biasanya, anda hanya dinasihatkan untuk minum cecair jernih. Selain pengaturan makanan dan minuman, ada perkara lain yang harus anda perhatikan, seperti:

  • Dadah

Penting bagi pesakit untuk menjaga jadual pengambilan ubat secara berkala. Ambil semua ubat yang ditetapkan oleh doktor. Biarkan kakitangan perubatan mengetahui ubat-ubatan apa yang telah anda ambil sebelum pemeriksaan dan bawa senarai ubat-ubatan ini bersama anda ketika pemeriksaan akan dilakukan.

  • Waktu Ketibaan

Beberapa pemeriksaan radiologi memerlukan temu janji lebih awal daripada yang dijadualkan. Sekiranya anda mempunyai ujian perut atau pelvis yang dijadualkan, anda mesti tiba dua jam sebelum temujanji yang dijadualkan. Ini bertujuan untuk memberi masa untuk minum barium sulfat, sebelum pemeriksaan dan memastikan bahawa cecair barium melapisi sepenuhnya saluran pencernaan. Barium akan membantu menyerlahkan bahagian badan untuk imbasan CT. Sekiranya anda akan memeriksa bahagian badan selain perut, anda mesti tiba 30 minit sebelum waktu yang ditentukan.

Baca juga: Sebab perokok pasif lebih berbahaya daripada aktif

  • Pemeriksaan Fungsi Buah Pinggang

Pemeriksaan radiologi memerlukan suntikan larutan kontras (pewarna) secara intravena. Sebilangan besar pesakit, termasuk mereka yang berusia lebih dari 60 tahun dan pesakit dengan keadaan perubatan tertentu, seperti pesakit yang boleh menyebabkan penyakit buah pinggang, perlu menjalani keputusan makmal ujian fungsi ginjal dalam masa 30 hari dari pengimejan.

Sekiranya hasil makmal tidak tersedia, pesakit mungkin perlu mengambil darah di bahagian radiologi sebelum pengimejan. Ini untuk keselamatan, kerana pesakit dengan fungsi ginjal yang berkurang secara signifikan berisiko lebih tinggi mengalami kerosakan ginjal dari kontras IV.

  • Pakaian Dipakai

Anda harus memakai pakaian yang selesa. Sekiranya anda memakai barang kemas atau barang lain yang boleh mengganggu imbasan, doktor atau profesional perubatan yang menyertainya akan meminta anda membuangnya.

  • Keadaan Diabetes

Sekiranya anda seorang penghidap diabetes yang bergantung kepada insulin, teruskan mengambil insulin seperti yang ditetapkan, tetapi bersiaplah untuk minum jus buah jika diperlukan kerana anda akan berpuasa selama dua jam sebagai persediaan untuk imbasan.

Baca juga: 4 Cara Mendiagnosis Saluran Pernafasan

  • Penyediaan Intravena

Ramai pesakit menerima agen kontras intravena (IV) semasa ujian CT. Sekiranya doktor atau ahli radiologi telah menentukan bahawa prosedur ini akan meningkatkan hasil imbasan CT, profesional perubatan akan meletakkan IV di lengan atau tangan sebelum melakukan ujian.

  • Protokol Penghidratan

Sebilangan pesakit dengan nilai makmal buah pinggang yang tidak normal akan memerlukan penghidratan intravena untuk mengurangkan kemungkinan kontras IV menyebabkan kerosakan buah pinggang. Keadaan ini memakan masa lebih lama. Larutan natrium bikarbonat digunakan untuk penghidratan lembut sebelum dan selepas pencitraan.

Inilah sebabnya mengapa prosedur radiologi hanya dilakukan atas nasihat doktor. Oleh itu, jika anda merasa memerlukan pemeriksaan ini, anda boleh membuat temu janji dan bertanya terlebih dahulu dengan doktor. Caranya pasti dengan muat turun permohonan . Selepas itu, anda boleh membuat temu janji di hospital terdekat untuk melakukan pemeriksaan susulan sekiranya diperlukan.

Rujukan:
Radiologi Dalam. Diakses pada tahun 2021. Komputasi Tomografi (CT).
St. Pusat Perubatan Elizabeth. Diakses pada tahun 2021. Apa Yang Harus Diharapkan Sebelum Imbasan CT Anda.