Mengalami Susu Payudara yang Tersekat, Inilah Cara Mengatasinya

, Jakarta - Semua wanita yang setelah melahirkan sangat disarankan untuk memberi susu ibu kepada bayinya. Ini kerana susu ibu mempunyai kandungan yang lebih baik daripada susu formula. Walaupun begitu, kadang-kadang keinginan untuk memberikan yang terbaik untuk anak-anak dapat dihalang oleh halangan, salah satunya adalah penyumbatan pada saluran susu.

Ibu yang mengalami penyumbatan ini boleh membuatkan susu ibu tidak dapat keluar seperti ibu yang lain. Oleh itu, ibu mesti mengetahui beberapa kaedah yang berkesan untuk mengatasinya. Dengan begitu, aliran susu ibu dapat keluar secara normal tanpa sedikitpun gangguan. Berikut adalah beberapa cara yang kuat untuk melakukannya agar susu dapat mengalir secara normal!

Baca juga: Lakukan Ini Untuk Mengelakkan Mastitis

Cara Mengatasi Penyumbatan Saluran Susu Payudara

Seorang ibu yang baru melahirkan atau menyusui mempunyai masalah yang sama dengan penyusuan susu ibu, iaitu terjadinya penyumbatan. Susu mengalir melalui payudara dalam sistem saluran seperti tiub di dada. Apabila terdapat saluran susu yang tidak kering dengan baik, kawasan tersebut dapat tersumbat sehingga susu tidak dapat mengalir.

Apabila ibu mengalami gangguan ini, beberapa kesan buruk yang dapat dirasakan adalah benjolan kecil di payudara yang mungkin kelihatan sedikit merah dan sedikit sakit pada sentuhan. Sesungguhnya, gangguan ini biasa berlaku pada ibu yang sedang menyusui dan boleh disebabkan oleh beberapa perkara, dari berhenti menyusu hingga memakai coli yang terlalu ketat.

Oleh itu, penyumbatan di kawasan payudara boleh menjengkelkan dan sedikit membimbangkan. Walaupun begitu, gangguan ini agak mudah diatasi dan biasanya dapat diatasi di rumah. Lalu, apakah kaedah terbaik untuk mengatasi penyumbatan saluran susu? Berikut adalah beberapa kaedah yang berkesan untuk melakukannya:

1. Pastikan anak anda banyak minum susu ibu

Salah satu cara yang dapat dilakukan untuk mengatasi dan bahkan menghilangkan penyumbatan adalah dengan memastikan anak mengambil banyak susu ibu, terutama yang jarang disusu. Sesungguhnya, payudara yang jarang diminum oleh kanak-kanak akan terasa sakit ketika memasuki mulut anak. Walau bagaimanapun, ia berkesan untuk memastikan penyumbatan saluran susu hilang. Ibu juga harus memastikan anak menghabiskan susu cair yang ada setiap kali dia menyusu.

Baca juga: Demam Semasa Menyusukan Ibu, Sudah tiba masanya untuk Mengenal Mastitis

2. Cari Kedudukan yang Betul

Ibu juga boleh mendapatkan kedudukan yang selesa untuk memberi susu ibu agar penyumbatan yang berlaku dapat dihilangkan. Cuba cari kedudukan terbaik agar lebih banyak susu keluar. Salah satu cara yang boleh anda cuba ialah menyusukan bayi semasa memegang bayi, sehingga dagu dan hidung menunjuk tepat di kawasan yang tersumbat. Dagu anak dapat membantu mengurut kawasan tersebut sehingga penyumbatan dapat diatasi.

3. Mengurut Payudara

Untuk mengatasi penyumbatan saluran susu, cubalah mengurut perlahan saluran yang tersumbat sebelum dan semasa penyusuan. Cuba buat gerakan melingkar di bahagian luar payudara dan gerakkan ke arah benjolan. Pastikan untuk melakukannya dengan perlahan, kerana jika terlalu banyak ia boleh menyebabkan lebam yang boleh menyebabkan kesakitan hingga sakit.

Itulah beberapa cara yang boleh dilakukan untuk mengatasi penyumbatan saluran susu. Dengan melakukan semua perkara ini, diharapkan masalah yang berlaku dapat diselesaikan agar anak tidak kekurangan pengambilan susu. Kaedah ini dapat memastikan anak tumbuh dengan baik kerana nutrien yang diperlukan oleh tubuhnya dipenuhi.

Baca juga: Atasi Ketulan Payudara semasa Menyusu dengan 5 Cara Ini

Sekiranya ibu masih mempunyai pertanyaan mengenai cara mengatasi penyumbatan saluran susu atau perkara lain yang berkaitan dengan penyusuan, doktor dari Dr dapat memberi nasihat mengenai perkara terbaik untuk dilakukan. Mudah sahaja, muat turun aplikasinya dan dapatkan kemudahan yang berkaitan dengan akses ke kesihatan hanya di telapak tangan anda telefon pintar !

Rujukan:
Apa yang Harapkan. Diakses pada tahun 2020. Cara Meringankan Salur Susu Yang Tersumbat.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Cara Mengenal dan Membersihkan Salur Susu yang Tersumbat.